tanrı için mi İsrail i | " /> tanrı için mi İsrail i | "/>

En Sıcak Konular

Hz. İsa, tanrı için mi İsrail i

7 Temmuz 2008 13:40 tsi
Hz. İsa, tanrı için mi İsrail i Hıristiyanlığın 'özüne' ilişkin tarihi ve arkeolojik bulgular, sürekli biçimde bu dinin yapısal temeline tehditler sunuyor. Son bulgu da bu yönde. İsrailli bilim adamının elinden çıkan iddialar, tıpkı İsa’nın sonunda 'rol oynayanlar' tartışmala

Nitekim son keşif de böyle. Lut Gölü’nün Ürdün kıyılarında bulunduğu sanılan ve bilimsel inceleme altına alınan yaklaşık bir metre boyundaki taş yazıt, “Hıristiyanlığı sarsabilir” tezi ile kamuoyuna sunulmuş durumda.

Taş yazıtın yaşı “uzmanlar” tarafından “İÖ” olarak ifade ediliyor. Taş üzerindeki metnin çevirisi, “2100 yıl öncesinin Yahudi toplumunda da Hz. İsa’nın çizdiği Mesih portresine yakın bir kurtarıcının beklendiği, yani Hıristiyan teolojisinin vaaz ettiğinin aksine "acı çeken Mesih" kavramının Hz. İsa ile birlikte başlamadığı teorisine kanıt sayılıyor.

ABD’nin en bilinen gazetesi New York Times, “son zamanlarda Hıristiyanlığa yönelik seri çürütmeleri onaylarcasına, "Mesihle ilgili ifadeler gerçekten taşın üstünde yer alıyorsa, Hz. İsa konusunda ‘son dönemde hem kamuoyunda, hem de akademisyenler arasında yeniden şekillenen görüşlere’ katkı yapılmış olacak. Çünkü İsa’nın ölümü ve dirilişiyle ilgili hikayenin orijinal olmadığı, o dönemin Yahudi geleneğinin bir parçası olduğu ortaya çıkacak" yorumunu yaptı.

Bu bakış açısı Hıristiyanlığın peygamberini-açıkça söylenmese de-“kopyacı” pozisyonuna ittiği gibi, aynı zamanda, peygamberlere özgü “mucize” yeteneğini de sorgulanır hale itekliyor.

Bakın İbrani Üniversitesi profesörlerinden Yehezkel Kaufman ne diyor; "Üç gün sonra diriliş motifi, akademik literatürün neredeyse tamamına aykırı bir biçimde, Hz. İsa’dan önce geliştirilmiş bir kavram haline geliyor. Yani Hz. İsa ve havarileri, daha önce var olan bir mesih öyküsündekileri hayatlarına uyarlamakla kalmışlar".

California Üniversitesi’nde Tevrat kültürü profesörü olan Daniel Boyarin de görüşleri, gazetelerin yansıttığına göre benzer çizgide; "Bazı Hıristiyanlar bunu şoke edici bulacak, kendi ilahiyatlarının benzersizliğine bir meydan okuma olarak görecekler"!

Tabletin sırrı ne?

Bahis konusu tablet 10 yıl önce bulunmuş ve Ürdünlü bir antikacının eline geçmiş. Sonra, İsviçre’de yaşayan İsrail vatandaşı bir koleksiyonere. Birkaç yıl önce tableti inceleyen ve önemini keşfeden İsrailli akademisyen Arda Yardeni, 2007 yılında bir makale yayımlamış. Yardeni durumu "Taşa yazılmış Kumran metinleri" olarak analiz etmiş.

İlginç olan tabletle ilgili tüm safhalarda hep Yahudi isimlerin ortada olması. Hıristiyan bilim adamlarının ve genellikle muhafazakar yorumlar yapsa da Vatikan’ın henüz bir sözü duyulmuş değil.

Kırık talbette ne yazıyor, Cebrail’in kıyamet tasviri nasıl? Lütfen TIKLAYINIZ!

Cebrail’in vahyi ne?

Bu yıl içinde tablet hakkında birçok yeni bilimsel makale yayımlanacak. Bu da "Cebrail Vahyi" ile ilgili tartışmanın genişleyeceği anlamına geliyor. Şimdilik minik haberler olarak yansıyan talbet tartışmasının önümüzdeki dönemde alacağı “hacim” nasıl bir “strateji” izlendiğinin de işaretlerini verebilir.

Hz. İsa’nın yüz yıl yazıldığı tahmin edilen tablette, Cebrail’in ağzından, "öldükten üç gün sonra dirilecek bir mesih"ten bahsediliyor. Yine de tabletin hayli eski olması ve kırıklar bulunması bu tercümeleri  tartışmalı yapıyor.

Ama iddia doğruysa, Hz. İsa’nın ölümü ve yeniden dirilişiyle ilgili öykünün orijinal olmadığı, doğumundan önce de Yahudi çevrelerinde anlatıldığı kesinleşecek. Böylece İncil’in yeniden yorumlanması gerekecek.

Bu yeniden yorumlamaların ilk yaralayacağı tarihi dokuların başında da “Son Akşam Yemeği” geliyor. Ve bu etkinin sonuçlarından biri daha şimdiden İsrail’e ya da Yahudiliğe yontuluyor.

İsrailli Prof. İsrael Knohl: "İncil, Hz. İsa’nın ölümünden önce çekeceği acılara dair birçok öngörüde bulunur. İlahiyatçılar bunların İncil’e sonradan eklenmiş olabileceğini, çünkü Hz. İsa’nın zamanında ’acı çeken Mesih’ kavramının olmadığını söylüyorlardı. Oysa tablet bunun varlığını kanıtlıyor. Hz. İsa’nın misyonu, Romalılar tarafından idama çarptırılarak, kavminin gelecekte alacağı intikama zemin hazırlamaktı. Bu yüzden son akşam yemeğinin anlamı da tamamen farklıydı. Orada kendi kanını feda etmesi başkalarının günahları için değil, İsrail’in kurtuluşunu sağlamak içindi."



Bu haber 2,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,233 µs