Silahlı örgüt kurmak ve darbe teşebbüsü! | " /> Silahlı örgüt kurmak ve darbe teşebbüsü! | "/>

En Sıcak Konular

Silahlı örgüt kurmak ve darbe teşebbüsü!

7 Temmuz 2008 08:10 tsi
Silahlı örgüt kurmak ve darbe teşebbüsü! Tutuklanan emekli paşaların ve 58 kişinin suçlamaları belli oldu.

Ergenekon soruşturması, son tutuklamalarla birlikte yeni bir boyut kazandı. Emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, 'silahlı örgüt kurma'nın yanı sıra 'şiddet kullanarak darbeye teşebbüs etmek'le suçlanıyor. 
 
Ümraniye'deki bir gecekonduda 27 el bombası ve TNT kalıplarının ele geçirilmesiyle başlayan Ergenekon terör örgütü soruşturması, dün sabaha karşı gerçekleşen tutuklamalarla yeni bir boyut kazandı. Metris Cezaevi'ne gönderilen eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile emekli 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon hakkında iki ayrı suçlama var: "Silahlı örgüt kurmak ve darbeye teşebbüs." Savcılık, Eruygur ve Tolon'u tutuklama talebiyle mahkemeye sevk ederken TCK'nın 312 ve 314/1. maddelerine istinaden karar verilmesini istedi. 312. madde, 'cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir' hükmünü içeriyor. Diğer madde ise 'silahlı örgüt kurmak ve yönetmek' suçunu düzenliyor. Mart ayında tutuklanan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek 'terör örgütünde üst düzey yönetici olmak', emekli Tuğgeneral Veli Küçük ise 'terör örgütü üyeliği' ve 'hükümete karşı silahlı isyana tahrik'le suçlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Ergenekon soruşturması 13 ay önce başladı. Son operasyonun ardından toplam tutuklu sayısı 58'e yükseldi. Şener Eruygur, Hurşit Tolon, ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli Albay H. Atilla Uğur, Osman Gürbüz, Hayrettin Altıntaş, İbrahim Özcan, Birol Başaran, Durmuş Ali Özoğlu ve Kemal Aydın'ı tutuklayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Musta- fa Balbay'la birlikte 10 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

 

 

Paşalar, terör örgütü kurmak ve darbe teşebbüsünden tutuklandı
Ergenekon soruşturması kapsamında eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ile eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon hükümete karşı darbe teşebbüsünde bulunmak, terör örgütü kurmak ve yöneticiliğini yapmak suçlarından tutuklandı.

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesine göre darbeye teşebbüs suçuna ağırlaştırılmış müebbet hapis, 314. maddesine göre terör örgütü kurmak ve yönetmek suçuna da 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ergenekon terör örgütüne yönelik 13 aydır süren operasyonda 1 Temmuz 2008'de gözaltına alınan 21 zanlıdan 10'u tutuklandı. Böylece, operasyon kapsamında tutuklanan zanlıların sayısı 58'e yükseldi. Hurşit Tolon, salı sabahı saat 07.00'de Ankara'da askerî lojmanda, Şener Eruygur ise evinde jandarma görevlilerinin de bulunmasıyla terör şube polisleri tarafından gözaltına alındı.

ŞENER ERUYGUR
Ergenekon terör örgütünü kurmak, yönetmek ve darbeye teşebbüs etmekle suçlanıyor.
 
HURŞİT TOLON
Hakkındaki suçlama terör örgütü kurmak, yönetmek ve hükümete karşı darbeye teşebbüs.
 
VELİ KÜÇÜK
Terör örgütü üyeliği
ve hükümete karşı silahlı isyana tahrik suçlamasıyla tutuklandı.
 
DOĞU PERİNÇEK
Terör örgütünde üst düzey yönetici olmak ve gizli belge bulundurmakla suçlanıyor.
 
SİNAN AYGÜN
Ergenekon terör örgütü üyeliği ve
halkı silahlı isyana tahrik etmekten yargılanacak.

Eruygur'un tansiyonu yükseldi

Aynı gün Ankara'da gözaltına alınan 5 kişi ile beraber İstanbul'a getirilen Eruygur ve Tolon, ifadelerinin alınması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Emniyette susma hakkını kullanan Eruygur, yasal gözaltı süresinin bitmesi beklenmeden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Ancak Eruygur, tansiyonunun yükseldiği gerekçesiyle savcıya ifade vermeden hastaneye kaldırıldı. Bir geceyi hastanede geçirdikten sonra 5 Temmuz'da 11.30'da tekrar adliyeye getirilen Eruygur'un gözaltı süresi dolduğu için savcılık ifadesi tamamlanamadı. Hurşit Tolon ise sabah 09.00'da adliyeye getirildi. Savcılık ifadesinde herhangi bir sorun yaşanmadı. Tolon ve Eruygur, önceki gün saat 15.00'te "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlarından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi bu sırada operasyon kapsamında tutuklanması talebiyle sevk edilen Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve sahte 'Yeşil' olarak bilinen Osman Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu 6 zanlıyı sorguluyordu. Bu zanlıların sorgusu 18.30'da bittikten sonra hakim, Tolon ve Eruygur'un dosyasını incelemeye başladı. Yaklaşık 4 saatlik incelemeden sonra iki paşa 22.45'te hakim sorgusuna alındı. 8 avukatın savunduğu Tolon ve Eruygur toplam 3 saat sorguda kaldı. 6 Temmuz günü, saat 01.40'ta sonucu açıklayan hakim, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 100'e göre zanlıların üzerine atılı suçun niteliği, dosya kapsamında yer alan deliller ve kaçma şüphesinin bulunması gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.

Hakimin tutuklama müzekkeresini yazmasının ardından iki zanlı, adliyenin hakim ve savcıların kullandığı ön kapısından özel güvenlikli minibüslere alındı. Polisler basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için kapıda minibüse kadar kalkan oluşturdu. 02.45'te adliyeden çıkarılan zanlılar polis eskortu eşliğinde Metris Cezaevi'ne götürüldü.

'Ergenekon' soruşturması kapsamında son olarak gözaltına alınan 21 kişiden 10'u tutuklandı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, TRT Erzurum muhabiri Murat Avar, Siyami Yalçın, İşçi Partisi Öncü Gençlik Kolları İstanbul İl Başkanı Tunç Akkoç, Hamza Demir, Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, emekli Tümamiral İlker Güven ve Neriman Aydın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yazar Erol Mütercimler ve Türkiye Gençlik Birliği eski başkanı Adnan Türkan, savcılık tarafından serbest bırakıldı. Serbest bırakılan zanlılara yurtdışına çıkma yasağı getirildi. 
 

TCK, 'darbeye teşebbüs'e müebbet hapis öngörüyor
Eruygur ve Tolon Paşa'nın yargılanacağı maddeler:

Madde 312. - (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir. (2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi hâlinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.
 
Madde 314. - (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Zanlılar, yeni nesil polislere hayran kalmış
Cumhuriyet tarihinin en büyük soruşturması kabul edilen Ergenekon terör örgütü operasyonu, İstanbul Terörle Mücadele ile Organize Suçlarla Mücadele şubeleri tarafından koordineli olarak yürütülüyor. Bu kapsamda yaklaşık 300 polis memuru farklı görevlerde bu operasyona katkı veriyor. Emekli orgenerallerin gözaltına alınıp günlerce sorgulandığı ve tutuklandığı operasyonun dikkat çekici noktalarından birisi de operasyon birimindeki polislerin zanlılarda bıraktığı izlenim oldu.

Bazı basın yayın organlarındaki "Ziverbey sorguları" benzetmesinin aksine operasyon kapsamında gözaltına alınanların birçoğu polisin nezaketine dikkat çekti. Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, emniyette geçirdiği süreyi, "Emniyet'te çok şeyin değiştiği anlaşılıyor. Etrafta genç, yakışıklı, uzun saçlı ve küpeli memurlar vardı. Bilgisayar kullanıyorlar. Aralarında uzman polisler vardı. Hatta birisi bana PKK'yı sordu, sonra da kendisi anlattı bana; ilginç bilgiler aktardı." sözleriyle anlatmıştı. Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Trabzon'da gözaltına alınan Prof. Ercüment Ovalı'nın da tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmalarının ardından ilk açıklamaları da bu yönde oldu. Balbay, Emniyet'teki ilk gününde İlhan Selçuk'un bahsettiği uzun saçlı küpeli polisi görmek istediğini söyledi. Emniyet'te kaldığı süre boyunca polisin kendisine çok iyi davrandığını vurgulayan Balbay, tez çalışması yapan başkomiser ve Emniyet amirlerinin kitaplarını inceleyip, 400 sayfa kitap okuduğunu anlattı. 20 bin YTL kefalet ve yurtdışı çıkış yasağı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Prof. Ercüment Ovalı da ilk açıklamasında, "Gerek Trabzon Emniyeti gerekse İstanbul Emniyeti benim kafamdaki emniyet değil. Son derece genç, çok kaliteli polislerin hizmet ettiği bir ortamdan geliyorum. İnsanlar bizim için resmen yoruldular." ifadesini kullandı. Orgeneral Hurşit Tolon'un gözaltına alınması sırasında da polisin nazik üslubu medyaya konu olmuştu.

 

--------------------------------------------------------------------------------

58 kişi tutuklandı
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan 58 isim şöyle:
Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin
emekli Astsubay Oktay Yıldırım
emekli Astsubay Mahmut Öztürk
emekli Binbaşı Fikret Emek
emekli Yüzbaşı Gazi Güder
ele geçirilen 27 el bombasının bulunduğu gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş
eski polis memuru Muzaffer Şenocak
eski polis memuru Aydın Yüksek
işadamı Kuddusi Okkır (öldü)
Kuvva-i Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk
SESAR araştırma kuruluşu başkanı İsmail Yıldız
yazar Ergün Poyraz
Asuman Özdemir
Mete Yalazangil
emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk
Uzman Çavuş Muhammet Yüce
Kuvva-i Milliye Derneği Teşkilat Başkan Yardımcısı Kahraman Şahin
Erol Ölmez
özel büro sorumlusu Erkut Ersoy
emekli Tuğgeneral Veli Küçük
emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ
Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz
Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan
Kuvva-i Milliye Derneği Teşkilat Başkanı Hüseyin Görüm
Kuvva-i Milliye Derneği yöneticisi Oğuz Alpaslan Abdülkadir
Kuvay-i Milliye 1919 Derneği Pendik Şube Başkanı Hüseyin Gazi Oğuz
Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Danışmanı Sevgi Erenerol
Kuvay-i Milliye Derneği üyesi Abdullah Arapoğlu
yazar Ümit Oğuztan
Türk İntikam Tugayı (TİT) üyesi olduğu öne sürülen Vatan Bölükbaşı
Doç. Dr. Ümit Sayın
Doç. Dr. Emin Gürses
Doç. Dr. Orhan Tunç
kuyumcu Hayrettin Ertekin
gazeteci Vedat Yenerer
Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut
Abdulmuttalip Tongar
Selim Akkurt
Doğu Perinçek
Ferit İlsever
Hayati Özcan
Adnan Akfırat
Nusret Senem
Hikmet Çiçek
Serhan Bolluk
Kuvvacı Rasim Görüm
Ali Kutlu
Behiç Gürcihan
Murat Çağlar
ADD Genel Başkanı Şener Eruygur
emekli Orgeneral Hurşit Tolon
ATO Başkanı Sinan Aygün
emekli Albay Hasan Atilla Uğur
emekli Astsubay İbrahim Özcan
ADD Kadıköy Şube Başkanı Birol Başaran
Barbaros Altuntaş
Osman Gürbüz (sahte Yeşil)
Durmuş Ali Özoğlu
Kemal Aydın.

zaman



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs