En Sıcak Konular

Türk kürsüsünde “soykırım” krizi

6 Temmuz 2008 21:48 tsi
ABD’nin en prestijli üniversitelerinden Georgetown’daki 25 yıllık Türkiye kürsüsünde kriz çıktı

Eski başkan Donald Quataert’in Ermeni iddialarını kabul eden bir yazısı nedeniyle Ankara tarafından istifaya zorlandığı ileri sürüldü. 5 kişi daha protesto için istifa etti

Georgetown Üniversitesi’nde 1983 yılında kurulan Türkiye Araştırmaları Enstitüsü soykırım iddialarının yol açtığı bir depremle sarsılıyor. 2001-2006 yılları arasında enstitünün başkanlığını yapan tarih profesörü Donald Quataert, 2006 sonunda bilinmeyen bir nedenle istifasını vermişti. İşte o istifanın nedeni geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Quataert’in ayrılışını araştıran çalışma arkadaşları ilginç bilgilere ulaştı.

İddiaya göre, Amerikalı tarihçi, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yayınlanan bir kitap için eleştiri kaleme aldı. Ancak bu eleştirisinde “Ermeni katliamlarının BM tarafından tanımlanan soykırım klasmanına girdiğini düşünüyorum. Bu konu araştırılmalı” ifadesini kullanınca kıyamet koptu.

Fonu keseriz tehdidi

Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Quataert’e, “Ya bu makaleni geri çek, ya istifa et ya da enstitünün 3 milyon dolarlık fonunu keseriz” dedi. Amerikalı bilim adamı bu görüşmenin ardından istifa etti. Son dönemde de yakın çevresine bu olayı anlattı.

İstifanın nedeninin ortaya çıkmasının ardından kürsüdeki diğer bilim adamları Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazarak Quataert’in görevine iadesini talep etti. Ancak Ankara’dan yanıt gelmeyince önceki günlerde enstitüde ardı ardına istifalar patlak verdi. Önce Prof. Reşat Kasaba ardından Marcie Patton ve Birol Yeşilada istifalarını verdi.

Şensoy: Doğru değil

Ardından mektubu kaleme alan Prof. Mervat Hatem ve Prof. Fatma Müge Göcek istifa edeceklerini açıkladı. Bir kişi de hastalığından dolayı görevi bırakacağını duyurdu. Washington Post gazetesi de dünkü sayısında bu gelişmelere geniş yer ayırarak “Georgetown Üniversitesi’nde akademik özgürlük ile siyaset çatışması yaşanıyor” yorumunu yaptı. Büyükelçi Nabi Şensoy ise gazeteye Quataert ile arasında geçtiği iddia edilen diyaloğun gerçeği yansıtmadığını söyledi.
 
vatan



Bu haber 963 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,918 µs