En Sıcak Konular

‘Kız okullarını Amerikan ajanları yakıyor!'

6 Temmuz 2008 12:12 tsi
‘Kız okullarını Amerikan ajanları yakıyor!' Pakistan hükümeti ve güvenlik güçlerinin okul yaktığını iddia ettiği Taliban, suçlamaları reddederken bölgede barış istemeyen ABD ajanlarını ve güvenlik güçlerini suçladı.

Pakistan’daki Taliban, hassas aşiret bölgesindeki kızlara ait okulların yakılmasıyla ilgili suçlamaları reddetti. Taliban, kızların eğitimini desteklediklerini söyledi. Taliban sözcüsü Maulvi Ömer, “Taliban kızların eğitimine karşı olmadığı gibi ülkede hiçbir okul yakmamıştır” dedi.

Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Kuzey Serhat Bölgesi (NWFP) ve Veziristan’da birçok kız okulu yakılmıştı. Pakistan hükümeti ve güvenlik güçleri, Beytullah Mesut liderliğindeki ülkedeki Taliban’ı suçlamıştı. Bölgede okulların yanı sıra CD’ler ve video dükkânları da ateşe verilmişti.

“Barışı Amerika dinamitliyor”

 “ABD ve Batı sömürge güçleri bizi terörist ve cani olarak göstermeye çalışıyorlar” diyen Taliban sözcüsü şöyle devam etti: “Kendi insanlarına, ‘bakın biz canilere, kadınların eğitimine karşı çıkanlara karşı savaşıyoruz. Onlar (Taliban) kadınlarını cahil bırakmak istiyor’ demeye çalışıyorlar. Taliban bu bölgede yıllardır olmasına rağmen, okul yakılması olayının birkaç ay önce başlaması ilginç değil mi?”

Sözcü, Taliban’ın okul yakılması olaylarına karışıp karışmadığını araştırmadan yayın yapan medyaya da yüklendi. Sözcü şöyle konuştu: “Neden medya bizim orada yıllardır olduğumuzu ve en sert askeri operasyonlar sırasında bile tek bir okulun yanmadığını düşünmez?”.

Ömer, Taliban’ın kızların eğitim hakkını savunduğunu şu sözlere açıkladı: “Hz. Muhammed, ilmin her erkek ve kadına farz olduğunu söylemiştir. Bu nedenle, kızlarımızın ve kız kardeşlerimizin eğitimi O’nun yolundan giden bizler için boynumuza bir borçtur.”

Sözcü, Taliban’ın imajını yok etmek için bu saldırıların yabancılar tarafından desteklenen militanların işi olduğunu iddia etti. Ömer şunları söyledi: “Birçok yabancı istihbarat örgütü ve ajanları bu bölgede. Hepsinin kendine ait çıkarları var. Ajanlar burada bizim imajımızı yok etmek için yerel grupları örgütlediler. Bu gruplar kız okulların yakılmasından sorumlu”.

Ömer, Taliban’la Pakistan hükümeti arasında sürdürülen barış görüşmelerini ABD tarafından sabote edilmek istediğine işaret etti: “Amerika, Taliban ve hükümet arasında barış istemiyor. Bu nedenle, ajanlarına bu türden saldırılar düzenleterek, hükümetin bölgeye askeri operasyonlarını sürdürme baskısı yapıyorlar. Her şeyden önce, tüm yabancılar gittiği zaman burada biz yaşayacağız neden kendi binalarımızı yakalım ki? Biz, Afganistan’dan sonra Pakistan’a gözünü dikmiş işgal ve sömürge güçlerinden başkasına karşı değiliz. Toprağımızı savunacağız. Bu bizim hakkımız”.

Taliban sözcüsü, ABD ve müttefiklerinin bölgede ne zaman barış umudu belirse saldırılarının arttığını söyledi. Hükümetle Taliban arasında yapılan 2005 ve 2007’deki barışa gönderme yaparak sözcü, “Onlar (ABD ve müttefikleri) yakın geçmişte birçok kez barışa dinamit koydu. Yine aynısını yapıyorlar” dedi.

Peşaver bahanesi

Kasım 2005’de ABD, Bajur eyaletindeki bir medreseye füze saldırısı düzenlemiş ve 80 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırı Taliban ve hükümet arasında barış anlaşmasının imzalanmasından bir gün sonraya denk gelmişti. “Sömürgecilerin bizimle ilgili yaptıkları gizli planlarından haberdarız. Barış görüşmesi istemiyorlar ve Hayber’e yapılan son operasyon da bunun bir parçası. Sömürgeciler, Taliban’ın görüşmelerden çekilmesini istiyorlar ama biz bunu yapmayacağız. Liderimiz Mesut, ne olursa olsun devam etmemizi istiyor. Amerika’nın planının gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz ”.

Peşaver’e 40 km uzaklıkta yer alan Hayber’e yakın zamanda ve hala devam eden Pakistan askerlerinin operasyonunun işgal altındaki Afganistan’a giden rotayı ABD güçlerinin geçişi için temizlemek için yapıldığı iddia ediliyor.  Bölgede yer alan Taliban güçlerinin Peşaver’i ele geçirmek için plan yaptığına dair iddialar da ABD’nin Pakistan hükümetine baskı aracı olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Yaklaşık bir hafta önce Amerika’nın Irak’taki güvenlik birimi Blackhawk’ın Pakistan sınırına konuşlandığı ortaya çıkmıştı.

timeturk



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs