En Sıcak Konular

Ezan okumak da laikliğe aykırı !

6 Temmuz 2008 11:05 tsi
Yalçınkaya'nın Liklik anlayışının kabuledilir olmadığını belirten Çiçek, "O halde dinin dışa yansıyan bütün tezahürlerini laikliğe aykırı diye yasaklanmalı" dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne sözlü savunmasını veren AK Parti, Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın laiklik anlayışının kabulu edilemeyeceği vurgulandı.

AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne verdiği sözlü savunmada, Başsavcı'nın laiklik anlayışının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Bu anlayışa göre, dini bayramların resmi tatil olması; ezanın okunması ve kilise çanının çalınması laikliğe aykırıdır" denildi.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından yapılan sözlü savunmada Başsavcı Yalçınkaya'nın laiklik anlayışının kabul edilemeyeceği dile getirildi. Başsavcı Yalçınkaya, dinin insanların vicdanında yaşaması gereken bir olgu olduğunu savunurken AK Parti'nin savunmasında ise "Laiklik, dini her alandan kovan bir anlayışı değil, din ve vicdan özgürlüğünün, herkesin serbestçe dinin ibadet, ayin ve törenlerinin yapmasının ve bundan dolayı da suçlanıp kınanmamasının teminatıdır . Eğer iddia makamının yaklaşımı benimsersek, o vakit, camide ezan okunması, kilisede çan çalınması, Cuma namazı ve bayram namazı kılınması, kurban kesilmesi, cenaze namazı kılınması, hac ibadeti yapılması gibi dinin dışa yansıyan bütün tezahürlerini laikliğe aykırı görüp yasaklamak gerekecektir" ifadelerine yer verildi.

DİYANET GÖREVİNİ YAPAMAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Anayasal kurum olduğuna dikkat çekilen savunmada "Anayasamız, 'Lâiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasî görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek' hizmet etme görevini Diyanet İşleri Başkanlığı'na vermiştir. Şayet İddia makamının iddiası kabul edilip, dinin birleştiriciliğine vurgu yapmak laikliğe aykırı kabul edilirse, bugün binlerce camide din hizmetlerini yürüten ve din konusunda toplumu aydınlatan Diyanet İşleri Başkanlığı görevini yerine getiremez" görüşlerine yer verildi.

MUHALEFET ELEŞTİRİLEMEYECEK

Başbakan Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı eleştiren açıklamalarını bile laiklik ilkesine aykırı bulan Başsavcıya, "Bir iktidar partisi Genel Başkanının, kendisini eleştiren Anamuhalefet Partisi liderini eleştirmesi veya bir milletvekilinin diğer parti milletvekilini eleştirmesinin, laiklikle hiçbir ilgisi yoktur. " cevabı verildi.

MAHKEME İKTİDAR DEĞİŞTİREMEZ

AK Parti'nin iktidar partisi olduğuna ve genel başkanının da başbakan olduğuna dikkat çekilen savunmada "İktidardaki siyasi partinin kapatılması ve genel başkanına siyasi yasak konması halinde, hükümet de kendiliğinden düşer. Bu; sandıkta kaybedenlerin mahkeme önünde kazanması veya halk nezdinde haksız çıkanların yargı organları önünde haklı çıkması ve mahkeme kararıyla hükümet değişikliği veya hükümetin düşürülmesidir" uyarısında bulunuldu. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, halkın vermediği iktidarı mahkemeler veremez" denildi.

SAVUNMADA MGK'NIN GİZLİ RAPORU OKUNDU

Başbakan Yardımcısı Çiçek, Başsavcıs Yalçınkaya, AK Parti'lilerin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerdeki boş kadroların doldurulmasına yönelik sözlerini iddianameye koyarak bunların laikliğe aykırı talepler olduğu yönündeki iddialarına karşı MGK'nın konuyla ilgili gizli raporunu okudu Çiçek'in, Anayasa Mahkemesi üyelerinin önünde Milli Güvenlik Kurulu'nun 'gizli' kararını satır satır okuduğu öğrenildi. MGK'nın gizli kararında camilerdeki boş kadrolara imam atamasının yapılması, özellikle de Güneydoğu'daki boş kadrolara imam ataması yapılmasının tavsiye edildiği öğrenildi.

Çiçek, MGK'nın gizli kararını Anayasa Mahkemesi üyelerine okuduktan sonra "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din hizmetlerinde nitelikli görevlileri istihdam etmesi ve boş camilere atama yapılması Milli Güvenlik Kurulu'nun tavsiye kararlarında ve dolayısı ile Türkiye Cumhuriyetinin devlet politikası çerçevesinde yer almaktadır. Ayrıca, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Sekreteryası hazırladığı "Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planı" çevresinden özellikle doğu ve güneydoğu illerimizde kadrosu bulunmayan camilere din görevlilerinin istihdamının önemine değinmiş ve bu konuda kadro ihdasını önermiştir" dedi.

yenişafak



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,128 µs