Ergenekonculara ne soruldu? | " /> Ergenekonculara ne soruldu? | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekonculara ne soruldu?

6 Temmuz 2008 09:48 tsi
Ergenekonculara ne soruldu? Ergenekon zanlılarına genellikle dinlemeye takılan telefon konuşmaları soruldu. İşte Ergenekonculara sorulan sorular ve verdikleri cevaplar...

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan Türkiye Gençlik Birliği Kurucu Başkanı Adnan Türkkan ve tutuklanan Emekli Albay Attilla Uğur'a savcılık sorgularında telefon konuşmaları soruldu. Adı Susurluk döneminde anılan Osman Gürbüz'e ise ilginç sorular yöneltildi:

'Hablemitoğlu'nu sen mi öldürdün, ne zaman öldürdün?", "Danıştay saldırısının neresindesiniz?", "Antalya'daki öğrenci kavgasında silah kullanan kişi sizin adamınız mı?, Silahı siz mi verdiniz?"

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan bir kısmının savcılık sorguları tamamlandı. Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan Türkiye Gençlik Birliği Kurucu Başkanı Adnan Türkkan'a sorgusunda ağırlıklı olarak telefon konuşmaları soruldu. Türkkan'ın avukatı İbrahim Erdoğan kendilerine somut deliller sunulmadığını belirterek, "Sorulan telefon konuşmaları da tamamen günlük konuşmalar, espirilerden oluşuyordu. Örneğin 'şu parayı alırsak bir kamyon rakı alırız' demiş. Rakı şifre mi diye soruldu. Konuşmasında beş kez falan kelimesini kullanmış, bunu sordular" diye konuştu. Sogulamada Türkkan'a yöneticisi olduğu Atilla İlhan Kültür Merkezi'nin faaliyetleri, orada düzenlenen çeşitli kurs çalışmaları, sergiler ve etkinliklerle ilgili yaptığı telefon konuşmaları ve belgeleriyle ilgili de sorular soruldu. Türkkan'ın savcılık sorgusu 45 dakika sürdü.

Emekli Albay'a darbe şemaları soruldu

Savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un avukatı Alpgiray Bozkurt Avlağı da kendilerine suçlamalarla ilgili kesin deliler sorulmadığını belirterek şöyle konuştu: "Günlük telefon konuşmalarından bir kaçı soruldu. 'İyiyim komutanım siz nasılsın' demiş. Benim müvekkilim yıllarca Jandarma istihbaratında çalışmış. Varsa suçlamalar bu da askeri yargının konusu. Evinde ve ofisinde bulunduğu söylenen darbe şemaları soruldu. Müvekkilim bu suçlamaları reddetti."

'Hablemitoğlu'nu sen mi öldürdün'

Adı Susurluk döneminde ortaya atılan Osman Gürbüz'ün sorgusunda ise kendisine şok sorular yöneltildi. Gürbüz'ün avukatından alınan bilgiye göre, meçhul tanığın ifadeleri doğrultusunda Gürbüz'e sorulduğu iddia edilen sorulardan bazıları şöyle: "'2005'te Mersin'de bayrak yakılması olayı sonrası gerçekleştirilen protesto gösterisine neden katıldınız. Danıştay saldırısının neresindesiniz, Gazi olaylarından sorumlu musunuz, Antalya'daki öğrenci kavgasında silah kullanan kişi sizin adamınız mı, silahı siz mi verdiniz, Yeşil'i, Abdullah Çatlı'yı, Korkut Eken'i tanıyor musun, Susurlukla bağlantın var mı, Hablemitoğlu'nu sen mi öldürdün, ne zaman öldürdün?"

Altıntaş'ın Emekli Albay hakkındaki çelişkili ifadesi

Soruşturma kapsamında ilk tutuklanan Barbaros Hayrettin Altıntaş'a ise mahkemede Emekli Albay Atilla Uğur ile ilişkisi soruldu. Altıntaş'ın, 'Kürşat' diye hitap ettiği Uğur'u ilk tanıştıklarında muvazzaf subay olduğunu bildiğini, Ankara'da yaşadığını, ayda bir de İstanbul'a gelerek patronu olan Bülent'i ziyaret etmesi nedeniyle tanıdığını anlattı. Atıntaş'ın ifadesinde, önce patronu Bülent Gökpınar vasıtasıyla Uğur'u tanıdığını söylerken daha sonra Uğur sayesinde işe girdiğini anlatması dikkat çeken çelişki olarak mahkeme ifadesinde yer aldı. Kendisine operasyonda ele geçirilen bir ajanda sorulunca da Altıntaş'ın, söz konusu ajandanın patronu Bülent Gökpınar tarafından tutulmuş olabileceğini beyan ettiği öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı Muhafazasında askerlik yaptığını söyleyen Altıntaş'ın bu süreçte bu dosyanın hiçbir şüphelisiyle birlikte bulunmadığını aktardığı kaydedildi. Yargıtay'daki bir dosyaya ilişkin yapılan hazırlıkların da sorulduğu Altıntaş'ın eski albay Uğur'un Abdullah Öcalan'ın sorgulayan timde bulunduğu için telefon görüşmelerinde hassasiyet gösterdiğini anlattığı belirtildi.

Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İşçi Partisi Öncü Gençlik Kolları İstanbul İl Başkanı Tunç Akkoç da, ifadesinde ajandasında geçen ünlü isimler sorulduğunda , bu kişiler parti kapsamında görüşmeyi düşündüğü kişiler olduğunu anlattığı dile getirildi. Ayrıca Akkoç, yapılan aramalarda ele geçirilen bazı dokümanlardan yola çıkılarak hazırlanan tutanakta yer alan 'esas darbeyi indireceğimiz güç' şeklindeki cümleyi hatırlamadığını anlattığı aktarıldı.

'Gazeteci olduğum için o kişilerle görüştüm'

Gözaltına alınıp serbest bırakılanlardan Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'ye ise herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olmadığı soruldu. Büyükçelebi'nin ifadesinde, şunları söylediği belirtildi:

"Gazeteci olmam nedeniyle çok üst düzey insanlarla tanışırım ve onlarla bu açıdan görüşmeler yaparım. Telefon konuşmalarında küfürlü konuşmam çocukluktan kalma bir alışkanlıktır. Başkalarının duyamacağı ortamlarda görüşlerini onaylamadığım devlet yetkilileri hakkında hakaretlerim olmuştur. Ergenekonla ilgili hiçbir toplantıya katılmadım. Telefonumun dinlenildiğini söylememin nedeni herkesin telefonun dinleniyor olmasıdır." Büyükçelebi, emekli orgeneral Tolon'la gazeteci olduğu için tanıştığını, şu anki genelkurmay başkanıyla görüşebilmek için aradığını söyledi. Büyükçelebi, belli yayınları yapmak için birilerinden talimat aldığı iddialarını da yalanlarken, telefon görüşmesinde kullandığı 'teşkilat' için de eski gazete ekibinden söz ettiğini savundu.

Zanlılardan Erzurum'da gözaltına alınan Muhammed Murat Avar'sa Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı'yla tanışıklığı soruldu. Avar, babasının kanser hastası olduğunu, ümitsiz duruma gelince araya girenlerin vasıtasıyla kök hücre konusunda uzman olan Ovalı'yla tanıştığını ancak bu sırada babasının öldüğünü anlattı.

radikal

 

 



Bu haber 1,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs