En Sıcak Konular

'Başsavcı pişman edildi'

5 Temmuz 2008 17:35 tsi
'Başsavcı pişman edildi' Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Başsavcı Yalçınkaya'nın AK Parti hakkında kapatma davası açmasına gelen tepkileri eleştirerek, "Boy boy manşetler, televizyonlar günlerce yapılan tartışmalarda Yargıtay Başsavcısı açtığına, açacağına b

TBB Başkanı Özdemir Özok, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti hakkında kapatma davası açması sonrasında gelen tepkileri eleştirdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AK Parti hakkında kapatma davası açması sonrasında gelen tepkileri eleştirerek, "Boy boy manşetler, televizyonlar günlerce yapılan tartışmalarda Yargıtay Başsavcısı açtığına, açacağına bin pişman hale getirildi" dedi.

Özok, Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı (YARSAV) tarafından düzenlenen "Kuvvetler Ayrılığı Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, kuvvetleri ayrılığı prensibinin temelinin hukukun üstünlüğü ve hukuk olduğunu söyledi. Özok, hukuk devleti için yargının olmazsa olmaz durumunda bulunduğuna işaret ederek, yargının olmadığı yerde ne kuvvetler ayrılığından, ne demokrasiden ne de hukukun üstünlüğünden söz edilemeyeceğini söyledi.

Yasama ve yürütmenin tek elde toplandığı bizim gibi ülkelerde tam bağımsız yargının çok önemli olduğunun altını çizen Özok, yasamanın hukuk dışı ve Anayasaya aykırı uygulamalarından Anayasa Mahkemesi, yürütmenin kararlarını Danıştay'ın hukuka uygun hale getireceğini kaydetti. Türkiye'de kuvvetler ayrılığı sisteminin istenildiği gibi işlemediğini öne süren Özok, siyasal iktidarların yargının kimi kararlarının yürütmenin çalışmalarını engelleyen ve onu geriye bırakan, ayağında pranga gibi gördüğünü anlattı. Siyasal iktidarların zaman zaman yargının bazı kararlarını çeşitli yöntemlerle uygulama yolu aradığını ifade eden Özok, demokrasinin işlediği ve kuvvetler ayrılığının bulunduğu sistemlerde bu durumların asla ve asla yaşanmayacağını söyledi.

Türkiye'nin gündemine oturan AK Parti hakkında Yargıtay Başsavcısı tarafından açılan kapatma davasını hatırlatan Özok, davanın açılması sonrasında yaşananların Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin, yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğü ilkesi ve hukuk devleti ilkesinin ne kadar uzağında olunduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. Özok, Barolar Birliği olarak davanın açılmasıyla ilgili teknik anlamda bir beyanda bulunduklarını hatırlatarak, "Boy boy manşetler, televizyonlar günlerce yapılan tartışmalarda Yargıtay Başsavcısı davayı açtığına, açacağına bin pişman hale getirildi." dedi. Özok, siyasal iktidar olmak üzere herkesin yargının bu tasarruflarına saygılı olmayı öğrenmeleri gerektiğini belirterek, "Bu saygı gösterilmediği sürece yargı bağımsızlığını, yargıç güvencesini ve kuvvetler ayrılığı ilkesini oturtmamıza imkan yok. "diye konuştu.

Kamuoyunda Ergenekon davası olarak bilenen davada gizlilik kararı olmasına rağmen her şeyin yazıldığına işaret eden Özok, "Gizlilik kararı var. Bu nasıl bir gizlilik kararıdır? İlgili avukatlar ulaşamıyor. Ulaşmayan kimse kalmıyor. "dedi.

Yargıtay, Danıştay, Barolar Birliği ve YARSAV tarafından hükümeti eleştiren açıklamaları hatırlatan Özok, bu açıklamalara verilen tepkilerin Türkiye'nin yargı bağımsızlığından ve yargıç güvencesinden ne kadar uzak olduğunu söyledi. Özok, herkesin bulunduğu zeminde hukuki, demokrasiyi, temel hak özgürlükleri içine sindirmesi ve bu çerçevede davranış sergilemesi gerektiğini anlattı.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs