En Sıcak Konular

Adli sınırlarda yetki karmaşası

5 Temmuz 2008 17:12 tsi
Adli sınırlarda yetki karmaşası Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen yeni yargı alanları uygulamada birçok sorunları da beraberinde getirdi.

TBMM’de Mart 2008’de kabul edilen Belediye Yasası’yla kurulan 43 yeni ilçede yargı alanları belirlendi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yeni yargı yerleri belirlenirken, ilçelerin iş durumları, adliye teşkilatı olan ilçelere uzaklıkları ve ulaşım olanakları dikkate alındı. Belirlenen bu yeni düzen özellikle İstanbul bölgesinde önemli sorunları da beraberinde getirdi. Yeni düzenleme sonrasında öyle tuhaflıklarla karşı karşıya kalındı ki hem avukatlar hem de vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı.

İşte tuhaf düzenlemeden birkaç örnek:

İstanbul’da Üsküdar ilçesine bağlı olan Fetih, Esatpaşa ve Örnek Mahalleleri yeni kurulan Ataşehir ilçesine dâhil edildi. Ümraniye’ye bağlı Yeni Çamlıca, Mustafa Kemal, Namık Kemal ve Ferhat Paşa Mahalleleri Ataşehir ilçesine dahil edildi. Ataşehir ilçesi de yargı çevresi olarak Kadıköy’e bağlandı. Bu durumda Ümraniye ve Üsküdar’daki bu mahalleler adli yargı alanı olarak Kadıköy’e bağlanmış oldu.

Yenidoğan Beldesi’ne bağlı, Abdurrahman Gazi, Yunus Emre, Safa, Osmangazi Mevlana, Merve Mahalleleri ile Çekmeköy’e bağlı Çamlık Mahallesi’de Adli yargı çevresi olarak Kartal’a bağlandı. Yapılan bu yeni düzenleme Kadıköy ve Kartal adliyelerinin iş yükünü artırırken, bölgede zaten yaşanan yargısal birçok soruna ek sorunlar getirilmiş oldu.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenen yeni yargı yerleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılarına genelge ile tebliğ çıkarıldı. Ancak yapılan bu tebliğler bazı bölgelere ulaşmışken bazı bölgelere ulaşmamıştır veya yeterince açık bilgilendirme yapılmamıştır.

Nitekim bu durum bölgeler arasında sorunlara neden olmuştur. Yaklaşık iki haftadır Ümraniye bölgesi ile Kadıköy bölgesi arasında uyuşmazlıklar kendini göstermektedir. Ümraniye adliyesinde bu yargı sınırları kabul görmekte ve Ataşehir’e dolayısısyla da Kadıköy bölgesine dâhil edilen Yeni Çamlıca, Mustafa Kemal, Namık Kemal ve Ferhatpaşa mahallelerinden iş alınmamaktadır. Benzer sorun Kadıköy bölgesinde de yaşanmaktadır. Ataşehir ilçesinden dolayı Kadıköy bölgesine dâhil edilen mahallelere ilişkin yargı işleri yapılmamaktadır.


En çok avukatların dolayısısıyla da vatandaşın mağduriyetine neden olan bu karmaşa için avukatlar bakın neler anlattı:

Avukat Vedat Oruç:

“Birkaç yıldır peşinde koştuğumuz müzmin bir icra borçlusu’nun Ümraniye deki Ataşehir’e bağlanan bir mahalle de olduğunu tespit ettik. Talimat’la Ümraniye İcra Dairesine gittiğimizde İcra Müdürü artık bu bölgeye kendilerinin bakmadığını Kadıköy İcra Dairelerinin bakması gerektiğini belirtti. Kadıköy İcra Dairesine gittiğimizde ise bize, daha Ataşehir de idari teşkilat oluşmadığı için kendilerinin de o bölgede işlem yapamayacağı belirtildi. Bu uyuşmazlık veya belirsizlik birkaç haftadır sürmektedir. Acil işlemi olan vatandaşlar ve avukatlar mağdur durumdadırlar. İcra müdürleri “ee bu durum en çok borçluların işine yaradı, borçlular bayram ediyor, onlara istediğiniz halde ulaşamıyorsunuz” şeklinde yorumlar yapmaktadırlar. Bir an önce bu yetki karmaşasının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Benzer sorunlar Kartal’da da yaşanmaktadır. İşleri yoğun olarak bu bölgelerde olan meslektaşlarımızın eli kolu bağlanmıştır.” dedi.


Avukat İsmail Gül:

"Birkaç haftadır Ümraniye’de bu mahallelerdeki işlerimizi yapamıyoruz. Kadıköy ve Ümraniye icra daireleri topu taca atıyorlar. Müvekkillerimize durumu izah etmekte zorluk yaşıyoruz. İcra daireleri haddinden fazla yoğundu bir de bu mesele yüzünden işlem yapılamaz hale gelinmiştir. Ataşehir ilçesi’nde idari birimler oluşana kadar bu durum devam edemez. Bakanlık ve Başsavcılıkların bu hususu çözmesi gerekmektedir. " dedi.



Bu haber 2,638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs