iyibilgi zoom" /> iyibilgi zoom"/>

En Sıcak Konular

Kürt platformunda tarihi itiraf!

5 Temmuz 2008 10:50 tsi
Kürt platformunda tarihi itiraf! Abant Platformu Kürt sorununu masaya yatırdı. Herkes eteğindeki taşları döktü. Bunlar arasında Bolu valisi de vardı. iyibilgi zoom

Abant Platformu'nun düzenlediği "Kürt Sorunu: Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak" sempozyumuna, Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar damgasını vurdu.

Doğu ve Güneydoğu'da 9 yıl görev yaptığını hatırlatan Akpınar, Kürt sorununun halkın değil elit bürokrasinin sorunu olduğunu belirtti. Akpınar, toplumdaki ayrışmanın 12 Eylül'ün eseri olduğunu öne sürerek, "Bu dönemde Türkiye'nin her yerinde birçok insan işkenceden geçti. 500 bin kişi gözaltına alındı, yüzlerce kişi faili meçhullerle kayboldu. Hukukçunun değil hukukun hâkim olduğu bir ülkede yaşamak istiyorum" diye konuştu.

AYRILMAK İSTEYEN AHMAK YOK

Valilik yaşamındaki 19 yılın 9'unu Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da geçirdiğini söyleyen Halil İbrahim Akpınar, "9 yıl boyunca ayrı devlet kurmak isteyen bir kişiye rastlamadım. Ağrı'da bir kahvehane toplantısında karşılaştığım bir amca dahi 'Bunu isteyen bir ahmak yok.' diyor." şeklinde konuştu.

DTP'Lİ VEKİLLER GELMEDİ

Sempozyuma, davetli olmalarına karşın DTP katılmazken, AKP'den 3 milletvekili geldi

Gazeteci-yazar Ali Bulaç: Din faktörü, Türkler ve Kürtler arasındaki en güçlü ortak payda. Din faktörü, etkisini evliliklerde de gösteriyor. Türkiye'deki istatistiklere göre bugüne kadar etnik kökenden dolayı bir boşanma görülmemiştir.

Prof. Dr. Levent Köker: Demirel, 1990'lı yılların sonlarında 'Herkes birinci sınıf vatandaş olacak', 'Kürt realitesini tanıyoruz' demişti. Üzerinden yıllar geçti, Türkiye'de hâlâ bir mesafe alınmış değil. Türkçeden başka dili öğretebilirsiniz ama anadilde yapamazsınız deniyor.

Gazeteci-Yazar Şahin Alpay: Bizim meselemiz Kürt meselesi değil, kimlik sorunu. 1930'larda, o zamanın şartlarına uygun olarak geliştirilen kimlik politikaları artık iflas etti. Kimlik politikaları, laiklik ve kültür üzerinde yükseliyor. Çok kültürle başa çıkan ülkeler var. Bizim de başa çıkmayı başarmamız gerek.

HAK-PAR Onursal Başkanı Abdülmelik Fırat: Biz yorgun savaşçıyız. Ben yalnızca 50 sene bir zulme düçar kalmadım. Aile olarak 9. kuşaktan gelen bir zulmün son halkası olarak konuşuyorum. Türk aydınları, demokratik bir anayasa ortaya çıkarmazsa Kürtlere hiçbir şey veremez.

Yazar Mehmet Metiner: Güneydoğu'da yaşayanlar kesin bir çözüm beklentisinde. Din olgusu, sorunun çözümünde etkili olur, ancak yalnızca din üzerinden çözüm arayışı çözümsüzlükle sonuçlanır.

Eski Milletvekili Haşim Haşimi: Devlet, çözüm önerilerinde bulunan hiç kimseye güvenmiyor. Sorunu çözecek olan siyasi irade, kararlı olmalı.



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs