En Sıcak Konular

Vali: Ayrı devlet isteyen Kürt yok

5 Temmuz 2008 09:20 tsi
Abant Platformu'na katılan Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, 19 yıllık valilik görevinin önemli bölümünü yaptığı Doğu ve Güneydoğu'da “Ben ayrı bir devlet kurmak istiyorum” diyen bir Kürt'e rastlamadığını söyledi.

Ayrı devlet isteyen Kürt'e rastlamadım

Abant Platformu 17. toplantısında Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan Kürt sorununu masaya yatırdı. Konuşmacılar sorunun askeri değil barışçıl yöntemlerle ve daha fazla demokrasiyle çözülebileceğine dikkat çektiler.

Üç gün sürecek olan oturumların ilk gününde 'Kürt Sorunu: Tarihi Arka Plan, Ortak Miras ve Geleceğin Keşfi' konusu ele alındı. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, 19 yıllık valilik görevinin çoğunu Doğu ve Güneydoğu'da yaptığına belirterek, “Ben bu görevim süresince 'ayrı bir Kürt devleti kurmak istiyorum' diyen bir Kürt'e rastlamadım. Hatta Ağrı'da yaşlı bir Kürt'le konuşurken, 'Ben İstanbul'u, Ankara'yı istemiyorum. Kürt devleti istiyorum diyen bir ahmak tanımıyorum' demişti” diye konuştu.

SORUMLU 12 EYLÜL

Türkiye'de ayrılıkçı Kürt hareketlerinin 12 Eylül'den sonra ortaya çıktığını ifade eden Akpınar, buna insan hakları ihlallerinin önemli katkı sağladığını söyledi: “Ayrılık fikri 12 Eylül'den sonra yaygınlaştı. Bu dönemde 50 dolayında kişi idam edildi. 500 bin kişi gözaltına alındı, işkence yapıldı. Anadolu'nun diğer yerlerinde işkenceye uğrayanlar, bana 'polis işkence yaptı, asker işkence yaptı' dedi. Güneydoğu'da ise 'Ben Kürt olduğum için işkenceye uğradım' dediler.”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Mete Tunçay ise Kürt sorununun askeri çözümlerle çözülmeyeceğine dikkat çekti. GAP'ın bölgedeki ahaliye daha fazla refah getirmesi gerektiğini belirten Tunçay, “Türkiye'de ciddi bir Kürt sorunu var ama Kürt çözümü yoktur” dedi.

ÇÖZÜM İÇERİDE

Çözümün daha fazla demokraside aranması gerektiğini anlatan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, “Biz AK Parti olarak iktidara geldiğimizden beri çözüm için çaba harcadık. Kimi zaman iki adım ileri, bir adım geri atmak zorunda kaldık” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Doğudaki ve Batıdakilerin birbirleriyle empati kurması gerektiğini söyledi. Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya ise Kürt sorunun Türkiye'nin bir iç sorunu olduğunu ve çözümün de dışarıda değil içeride aranması gerektiğini kaydetti.

ÜÇ KRİTİK DÖNEM

Yazar Ali Bulaç, Kürtler ile Türkler arasındaki üç kritik döneme dikkat çekti:

“Birincisi Malazgirt meydan savasında oldu. Alparslan Anadolu'ya geldiğinde Kürtler Müslüman idi. Alparslan'ın bazı komutanlarının Kürt olduğu biliniyor. İkincisi ise Kürtler Şah İsmail'e karşı Yavuz'a destek verdiler. İdrisi Bitlisi destek vermeseydi Osmanlının Afrika'ya ve Ortadoğu'ya hükmetmesi hiç kolay olmazdı. Üçüncü olarak Kürtlerin milli mücadele döneminde halifelik ve Mustafa Kemal yanında omuz omuza mücadele etmeleriydi.” Sadık Yalsızuçanlar Kürtlere yapılan yanlışlara dikkat çekti ve baskıların Kürt sorununu tetiklediği dile getirdi. Doç. Dr. Necdet Subaşı Kürt siyasi hareketinin son dönemlerde sekülerleştiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Şaban Çalış, “Anadolu'nun inşasında Kürtlerin olmazsa olmaz olduğunu gördüm. Anadolu'nun İslamlaşması'nda Kürtler'in büyük rolünün olduğunu biliyorum” dedi. Doç. Dr. Ergün Yıldırım, Türkler ile Kürtlerin tarih boyunca birlikte yaşadığını dile getirdi.


PKK, DTP'lilerin gelmesini engelledi

Kürt sorunun tartışıldığı platforma DTP'den hiç kimsenin katılmaması dikkat çekti. Duruma açıklık getiren yazar Altan Tan, DTP'lilerin davet edildiğini ama katılmamayı tercih ettiklerini söyledi. Tan şunları söyledi: “Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Cabbar Leygara... Bunların tamamı çağrıldı. Bu toplantı Diyarbakır'da yapılacaktı. Ne hikmetse Başkan katılmayın talimatı verdirtti. PKK da müdahale etti. Osman Baydemir bir ay boyunca bize randevu vermedi. Komitenin hiçbir sansürü yoktu. Canip Yıldırım açış konuşması yapacaktı, o da gelmedi.”


150 aydın Kürt sorununu tartıştı

Abant'taki toplantıya 150 kadar aydın katıldı. Katılanların bir bölümü şunlar: AK Parti milletvekileri Abdurrahman Kurt, Zeynep Dağı ve Burhan Kayatürk, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, eski Hak Par Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, Hak Par Genel Başkanı Sertaç Bucak, Haşim Haşimi, Brookings Enstitüsü Öğretim Üyesi Henry Berkey, Ümit Fırat, Altan Tan, Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, Yılmaz Ensaroğlu, Mehmet Metiner, Cengiz Çandar, Ali Bulaç, Hüseyin Gülerce, Şahin Alpay, Mete Tunçay, Naci Bostancı, Sedat Yurttaş, Enver Sezgin, Mümtazer Türköne.

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs