İsrail vuracak! | " /> İsrail vuracak! | "/>

En Sıcak Konular

ABD vazgeçti İsrail vuracak!

4 Temmuz 2008 21:29 tsi
ABD vazgeçti İsrail vuracak! Yaklaşık üç yıldır süren İran’ın nükleer programıyla ilgili gerginlik artık çok farklı bir noktada. Şimdi sıkı durun: İsrailliler ABD’yi İran konusunda kendilerini yalnız bırakmakla suçluyor. ABD ise İsrail’in tek yanlı saldırısından kor

ABD Başkanı George Bush’un Avrupa’ya veda ziyareti yaptığı Haziran ayı başındaki ABD-AB zirvesinden çıkan İran kararı şüphesiz yüreklere su serpti. Çünkü Tahran’ın Avrupa’daki parasını dondurmayı ve diplomatların seyahat özgürlüğünü kısıtlamayı da içeren daha fazla yaptırım uygulanmasına yönelik karar şu anlama geliyordu: ABD, İran’la ilgili sık sık dile getirdiği “askeri seçenek de masada” söyleminden vazgeçmişti. 

ABD-AB zirvesi AB’nin de ABD’nin de İran’a yönelik pozisyonlarından geri adım attıkları, İran ile nasıl ilişki kurulacağına dair bir uzlaşmaya vardıkları zirve oldu. ABD “askeri seçeneği” masadan kaldırırken, AB de İran’a yönelik sert yaptırımları oyalayan tavrını bir kenara bıraktı ve nükleer programından vaz geçmesi için İran’ın ikna edilmesi rolünü üstlendi. İran’ı nükleer programından vaz geçmesi için oluşturulan 5+1 paketini sunmak için AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın İran’a gönderilmesi bu anlamda sürpriz sayılmaz. 

İsrail ABD’den rahatsız

Elbette bu gelişmenin, Hizbullah vasıtasıyla kuzey sınırında kendisine tehdit oluşturan İran’I ciddiye alan İsrail’i hayal kırıklığına uğratması kaçınılmaz. Bu anlamda İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen Debkafile internet sitesinde “Bush İran’a saldrımama konusunda ikna edildi” şeklinde haberlerin çıkması Amerikalı yöneticilerin eleştirilmesi de doğal. Ancak doğal olmayan, ABD’nin hayal kırıklığına uğrattığı İsrail’in geri adım atmayarak tek yanlı bir müdahale için güçlü işaretler vermesi.

İran da Amerika da tedirgin

1979 İran devriminden bu yana belki de ilk kez Washington ve Tahran ortak bir kaygıda buluşuyor: İsrail’in İran’a yönelik tek yanlı saldırısı. Bu ihtimal dışı değil. Zira İran’ın, İsrail’in yine Haziran başında Akdeniz’de 100 F-16’nın katılımıyla yaptığı askeri tatbikatı ciddiye aldığı yapılan açıklama ve önlemlerden anlaşılıyor. 1981 yılında Irak’ın Osirak nükleer tesisine yönelik tek yanlı bir saldırı örneği İranlıların önündeyken bu pek de akıl dışı değil. Zira bölge dengeleri İran lehine, ABD ve İsrail aleyhine gelişirken İsrail kimi Amerikalılara göre çılgınca davranabilir.

İran’ın İsrail tehdidini ciddiye alması askeri önlemlerden anlaşılıyor. Iran’ın uzun menzilli füzeleri bir saldırıya yanıt vermek amacıyla İsrail’in kalbine odaklandı. Bu İran’ın meseleyi ciddiye aldığının açık bir göstergesi. Daha açık gösterge ise yetkililerin yaptığı açıklamalarda gizli. İran’ın hedefteki birlikleri Devrim Muhafızlarının komutanı Tuğgeneral Muhammed Ali Caferi “İsrail bize tek başına saldıramaz” dese de “saldırı ihtimali eskiye oranla daha ciddi” itirafında bulunmuştu. İran dini liderlerinden son zamanlarda ardı ardına gelen açıklamalar da bu kanıyı güçlendirmiyor değil.

ABD Genelkurmayı karşı

Ancak meselenin püf noktası, ABD’nin de git gide bu ihtimalden ürpermesi. İran’ı ekonomik yaptırımlarla yola getirme kararına varan Amerikan yönetimi İsrail’in tek başına kalkışacağı bir saldırı sonrasında kendisinin de işin içine çekileceğinin bilincinde. ABD Genel Kurmay Başkanı Oramiral Mike Muller’in önceki gün yaptığı ''Dünyanın bu parçası, yani Ortadoğu zaten son derece istikrarsız. Şahsen İran'ın vurularak bu bölgenin daha da karmaşık duruma sokulmasına taraftar değiliz'' şeklindeki açıklama aslında bu endişeyi çok güzel özetliyor. ABD’nin İran’a temsilcilik açma çalışmaları yürütmeyi planladığı bir dönemde İsrail’in İran’ı vurması şüphesiz bölgedeki dengeleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirecek.
 
www.iyibilgi.com  özel

 



Bu haber 2,298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs