En Sıcak Konular

KEY'de en çok sorulanlar!

4 Temmuz 2008 18:38 tsi
Listede adı olmayan ne yapacak? Boşanan karı-kocalardan hangisi parayı alacak? Mirasçıya ödeme var mı? Ödeme tarihi nedir?

Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinin ne zaman yapılacağı henüz netleşmedi. Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel, ödemelerin Eylül-Ekim ayına doğru sarkabileceğini söyledi. Peki KEY"de ödemeler nasıl yapılacak? Listede adı olmayanlar ne yapacak? Mirasçılar da KEY alabilir mi?

İşte KEY"le ilgili merak edilenler...

1-KEY ALACAĞIMIZI NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ?
-Bu konuda www.keyodemeleri.com diye site var. Hak sahipleri ödeme tutarlarını T.C. kimlik numaralarını girerek bu siteden öğrenebilecek. Aynı zamanda T.C numaranızla ödeme başladığında bankadan da bilgi alabileceksiniz.

2-PARAYI NEREDEN ALACAĞIZ?
-Hak sahipleri kendilerine en yakın Ziraat Bankası şubesine giderek, T.C. kimlik numaralarıyla KEY hesaplarında biriken parayı alabilecek.

3-KEY ÖDEMESİ NE ZAMAN?
-Şu gün diye kesin bir tarih söylemek mümkün değil. Hatta 31 Temmuz"dan sonra da yasa değiştirilerek bu sürenin Eylül-Ekim ayına bırakılabileceği söyleniyor.

4-HİSSE SENEDİ Mİ, PARA MI AVANTAJLI?
-KEY"de para yerine hisse senedi verilebileceği de açıklandı. Hangisi daha avantajlı, hisse mi para mı? Buna uzman Ali Tezel şu yanıtı veriyor; Herhangi bir hisseyi değil, sadece Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerini alabilirsiniz. Ama ben parayı tavsiye ederim. 2008 yılına kadar olan dönemde Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı değerini 4.67 kat arttırmış. Ama aynı dönemde özel sektör ve borsaya kote olmuş şirketler değerlerini 10 ila 12 kat arttırmışlar. Bu anlamda hisse senedi alırsak değerinin çok fazla artmayacağını düşünüyorum.

5-YA PARA EKSİKSE?
-Ödemenin hakkımız olan para olup olmadığını nasıl anlayacağız? Ali Tezel, bunu anlamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Şu öneriyi yapıyor; "Şayet kişi 1987 yılında başlayan KEY ödemelerinde 95 yılının sonuna kadar 9 yıl adına aralıksız KEY ödenmişse açıklanan tavan rakam kadar alması lâzım. Resmi rakamlar 1.400 YTL civarındaydı. 9 yıl boyunca adına KEY ödenmişse ve açıklanan bu rakamdan daha az olırlarsa bu kişiler az aldıklarına kani olsunlar."

6-LİSTEDE ADI OLMAYANLAR NEREYE BAŞVURACAK?
-Listede adı olmayanlar için iki şık var. Eğer kişi özel sektörde çalışan birisiyse, bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu"na müracaat edecek. Kişi o tarihlerde kamuda çalışmışsa çalıştığı kamu kurumuna belgeleri ile başvuracak. Kişinin getirdiği belgeyle kamu kurumunun veya SGK"nın elindeki belgeler uyuşmuyorsa, kişinin itirazı reddedilecek.

Bütün bunlardan sonra kişi yine içi rahat etmezse hatta daha da alacağı olduğunu düşünüyorsa yargı mercilerinde hakkını arama imkanı da var.

7-LOJMANDA KALAN MEMURA KEY YOK MU?
-O dönemde lojmanda kalan memurlar KEY"den faydalanamıyor.

8-BOŞANAN KADIN ALAMAYACAK
-Karı ve koca ikisi de devlet memuru ise, ödeme sadece eşlerden birine yapılacak. Tercih kullanılmazsa bu tercihin kocanın üzerinde olduğu kabul edildi. Tabii şimdi onlardan boşananlar varsa sadece kocaları alacaklar, eşleri alamayacaklar.

9-MİRASÇILAR DA KEY ALABİLİR Mİ?
-Kişi vefat etmişse, geride kalan mirasçıları ellerinde bulunan veraset ilamıyla bankadan kendi adlarına düşen hisselerini alabilirler. Kişi hâlâ sağ ise normalde kendisinin gitmesi gerekiyor; nüfus cüzdanıyla. Ancak kişi kendi gitmek istemiyorsa noterden bir vekaletname düzenleyerek başkasının gitmesini temin edebilir.

10- KEY ÖDEMEYEN KURUMLAR
-Kamu kurumlarında çalışanlar için herhangi bir işçi sayısı olmaksızın herkesin KEY kesintisi ödemesi yapıldı. Özel sektörde çalışanlar için ise 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenleri bu KEY ödemesini yapması gerekiyordu. Eğer bu arkadaşlarımız 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin yanında çalışmamışlarsa adlarına KEY ödemesi yapılmamıştır. 10 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenin yanında çalışmışlarsa onların adına KEY ödemesi mutlaka yapılmıştır.

hurhaber



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,846 µs