En Sıcak Konular

ADSL ve telefon hizmeti ayrılacak

4 Temmuz 2008 17:34 tsi
Nevşehir ve Kocaeli'nde mahkemeler telefon ve ADSL hizmetinin ayrı ayrı verilebileceğine karar verdi. Telekom, Kocaeli'nde mahkeme kararını uygulamadı.

Nevşehir’de yaşayan Bülent Duran’ın Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne yaptığı başvuru, Heyet tarafından kabul edilerek, telefon ve internet hizmetlerinin ayrı ayrı verileceği karara bağlandı. Türk Telekom, Hakem Heyeti’nin bu kararına itiraz ederek dava açtı. Davayı gören Nevşehir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla) , Türk Telekom’un itirazını reddederek, iki hizmetin birbirinden bağımsız olarak verilebileceğine hükmetti. Daha önce Kocaeli'nde yaşanan süreçte ise, tüketici mahkemeyi kazanmasına rağmen, Türk Telekom kararı uygulamadı.
 
Nevşehir Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararında, yapılan teknik inceleme sonucu, bilirkişini görüşü şöyle oldu: “Telefondan bağımsız olarak ADSL hizmeti verilmesinin teknik olarak mümkün olduğunu, ADSL internet bağlantısı için telefon hattı bağlantısı kurulmasının gerekli olmadığını belirttikleri anlaşılmıştır.”
 
Telefon ve internet hizmetinin birbirinden farklı sunulabileceğinin bilirkişi tarafından tespitinin ardından karar, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine dayandırılarak verildi.
 
Türk Telekom’un, Nevşehir Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin kararının iptaline ilişkin açtığı davanın sonucu şu şekilde açıklandı; “… başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamayacağının öngörüldüğü, bu durumda sadece ADSL hizmetinden yararlanmak isteyen tüketicinin, bunun için ayrıca sabit telefon aboneliğini gerektiren uygulamanın yasal dayanağının bulunmadığı kanaati ve böylece kararın yerinde olduğu düşüncesiyle hakem heyeti kararına itiraza ilişkin davanın reddine karar vermek gerekmiştir.”
 
Belent Duran, gerekçeli kararın Türk Telekom’a iletilmesinden sonra işlem yapılmasını bekleyeceğini, telefon hattının kapatılmaması durumunda, icra takibi yoluyla işlem yaptırılacağını belirtti.
Cihan Haber Ajansı’ndan Mehmet Güler’in konuyla ilgili aktardığı gelişme
 
 Nevşehir’den gelen bu habere yeni bir gelişme de Kocaeli’nden eklendi
Daha önce Kocaeli’nde Yunus Abdullahoğlu uygulamaya itiraz etmiş, Kocaeli Tüketici Hakem Heyeti, hizmetin ayrı ayrı verilebileceğine hükmetmişti. Bu konuyla ilgili gelişme de bugün Cihan Haber Ajansı tarafından duyuruldu. Kocaeli’ndeki Tüketici Hakem Heyeti’nin kararını mahkemeye veren ve mahkemeyi kaybeden Türk Telekom burada bir adım ileri giderek kararı uygulamadı. 

MAHKEME KARARI UYGULANMIYOR
Cihan Haber Ajansı’ndan Mehmet Güler’in konuyla ilgili aktardığı gelişme

Karara rağmen sadece ADSL'yi bağlamayan Türk Telekom'a tazminat davası açtı 

Kocaeli'de bir tüketicinin sadece ADSL'yi bağlamak için verdiği hukuk mücadelesini ikinci kez kazandı. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve mahkemenin kararına rağmen sadece ADSL'yi bağlamayan Türk Telekom'a 25 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Kocaeli'de ikamet eden Yunus Abdullahoğlu isimli vatandaş, 2005 yılında ADSL'ye başvurdu. Evine çekilen 1878011035P nolu ADSL hattın yanında 233 xx xx nolu telefon da bağlandı. Telefonu hiç kullanmadan her ay 12 YTL civarında sabit para ödeyen Abdullahoğlu, Türk Telekom Kocaeli Alemdar Şubesi'ne ADSL hattının kalması ve telefon hattının iptal edilmesi için dilekçe verdi. Olumsuz cevap alınca 10 Ocak 2007 tarihinde Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyet, yaptığı incelemede 12 Mart tarihinde şu kararı verdi: "Bilirkişinin teknik raporunda Türk Telekom'un altyapısının sabit telefon olmadan da ADSL kullanımına müsait olduğu görülmüştür. Bu yüzden 4077 sayılı kanunun 5'inci maddesi gereğince bir mal veya hizmetin satışı başka bir mal veya hizmetin satın almasına bağlanmayacağından tüketicinin telefon hattının iptali talebinin haklılığına, Türk Telekomu'un hattı iptal etmesine karar vermiştir."

TELEKOM MAHKEME KARARINI UYGULAMADI
Bu kararı alan Abdullahoğlu, 04 Mayıs tarihinde heyetten aldığı kararla birlikte Telekom'a tekrar bir dilekçe ile başvurdu. Dilekçe üzerine Tük Telekom, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nin kararını iptal etmek dava açtı. Bu davayı da kaybedince Abdullahoğlu, tekrar bir dilekçe ile Türk Telekom'a başvurarak evine sadece ADSL bağlanmasını istedi. Şirketin iki mahkeme kararına rağmen gereğini yapmaması üzerine Abdullahoğlu bu sefer Türk Telekom aleyhine tazminat davası açtı. 3 yıldır hukuk mücadelesi veren Abdullahoğlu, şirketin mahkemeleri dikkate almadığını ve şimdiye kadar kazanılmış hakları vermediği gerekçesi ile 25 bin YTL tazminat davası açtığını söyledi. Abdullahoğlu, "Mahkemeleri kazandıktan sonra şirkete başvurdum bana sadece ADSL bağlayın diye. Ama görevliler çok sert cevap verdi. Ne yaparsanız yapın biz size böyle bir hizmet vermeyeceğiz diyorlar. Şirket resmen tekel konumunda ve kanunları da dinlemiyor. Ama ben bu davayı sonuna kadar takip edeceğim." dedi.

Abdullahoğlu'nun kazandığı hukuk mücadelesinin uygulamaya geçmesi durumunda 10 milyona yakın ADSL kullanıcısı, her ay 12 bin YTL civarındaki sabit ücreti ödemeden hizmet alabilecek. (CHA)

 



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs