Sarkozy'nin başını ağrıtacak | " /> Sarkozy'nin başını ağrıtacak | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ve göç Sarkozy'nin başını ağrıtacak

4 Temmuz 2008 15:40 tsi
Türkiye ve göç Sarkozy'nin başını ağrıtacak
2008 sonuna kadar sürecek Avrupa Birliği’nin yeni dönem başkanı Fransa’nın ajandasında hangi acil başlıklar yer alıyor? Akdeniz Birliği Türkiye için tuzak mı?

AB’nin yeni dönem başkanı Fransa’nın öncelikleri France24’ün haberinde değerlendirildi. Fransa Başkanı Sarkozy’nin sene sonuna kadar sürecek liderliğin ilk önceliği enerji ve iklim anlaşması olacak. Fransa’nın başkanlığının sonuna kadar Avrupa’da üretilen sera gazlarının seviyesini yüzde 20 azaltması başarı olarak kabul edileceği bildiriliyor. Bu gerçekleştirilebilirse 2012’de süresi bitecek Kyoto Protokolü yerine Kopenhag’da 2009 sonunda planlanan toplantıda AB inisiyatif alabilecek.

AB’nin en büyük derdi göç

Fransa’nın işi o kadar da kolay değil. AB’nin 27 enerji bakanı, Avrupa enerji pazarının liberalleştirilmesi konusunda anlaşmaya varamadı. AB enerji üretim ve dağıtım pazarı Fransa’nın EDF’si gibi büyük tekellerin elinde ve AB Parlamentosu’nun tüm çabalarına rağmen özelleştirmeler gerçekleşemiyor. Örneğin birçok ülke tüm Avrupa’ya 60 milyon Euro’ya mal olacak elektrik zammına tepkili. Buna rağmen, ülke ülke reformlar konusunda AB iyimser. Her ülke 2020’ye kadar sera gazlarının kullanımını yüzde 20 azaltacak, enerjisinin yüzde 20’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edecek ve yüzde 10 biyo-yakıt kullanacak.

Sarkozy’nin uğraşacağı en netameli konulardan biri de göç. Fransa, Avrupa Birliği’nde sayıları 8 milyonu bulan yasal olmayan göçmenleri ülkelerine geri göndermek istiyor. Bunun için önümüzdeki seneki AB zirvesinde, kanundışı göçmen çalıştıran firmalara karşı yaptırım uygulanması planlanıyor. Fransa, İspanya ve İtalya gibi komşularında yapılan göçmen affının tekrarlanmamasını istiyor. (İspanya 2005’te 700 bin ve İtalya 2007’de 500 bin göçmeni affetmişti)

Fransa dönem başkanı Fransa, belki de en rahat başa çıkabileceği önceliği Ortak Tarım Reform’u olacak. Avrupa’daki çiftçilerin küresel fiyat dalgalanmalarına karşı daha güçlü hale gelmesi ve kıtada gıda krizlerinin önüne geçilmesi için 2013’e kadar kullanılması planlanan 42 milyar dolarlık bütçede küçük çağlı reformlar planlanıyor.

Son olarak Fransa’nın önceliklerinden biri de Türkiye’yi yakından ilgilendiren Akdeniz Birliği konusu. Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkmak için yeniden hayata geçirdiği iddia edilen projeye (2005 Barselona süreci), Berlin ve Komisyon’un araya girmesiyle tüm AB üye ülkeleri dahil edilmişti.

‘Akdeniz Birliği Sarkozy’nin tuzağı’

Bölge ülkeleri de projeye çok sıcak bakmıyor. Birçok ülkenin davet edilmesine rağmen içinde İsrail’in de yer alması, Akdeniz’e komşu Libya ve Mısır gibi ülkelerin ilgisiz kalmasına neden oluyor. France24, Türkiye’nin soru işaretlerini haklı çıkarırcasına, Sarkozy’nin “tuzağına düşmemek” için Akdeniz Birliği konusunda acele etmediğini kaydetti. 44 ülke liderinin davet edildiği 13 Temmuz’da Paris’te yapılacak Akdeniz Birliği zirvesine kimler katılacağı ve ne sonuç çıkacağı Türkiye’nin AB üyeliği konusunda çok büyük önem taşıyor.

Timetürk



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs