En Sıcak Konular

Türkiye'de bu hafta tek bir otomobil satılamadı

4 Temmuz 2008 15:39 tsi
Maliye'nin fıkra gibi uygulaması nedeniyle Türkiye'de dört günden bu yana bir tek otomobil dahi satılamıyor.

Nedeni ekonomideki kötüleşme, Ergenekon ya da kapatma davası değil, Maliye Bakanlığı'nın adeta fıkraya dönüşen bir uygulaması. Otomotiv şirketleri yaptıkları satışlarda ÖTV'yi nasıl uygulayacaklarını ya da ne şekilde fatura keseceklerini bilemedikleri için tek bir otomobil dahi satamıyor.

Konuyu ilk olarak dün Şükrü Kızılot Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde dile getirdi. Ancak henüz Maliye Bakanlığı tarafından herhangi bir adım atılmadı.

Olay şu:

6 Haziran 2008 Tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de, taşıtların ÖTV hesaplama yönteminde değişiklik yapıldı. Ana firma ve distribütör tarafından verilen indirimler yüzde 10 ile sınırlandırılırken, yetkili satıcının yapacağı indirime "cebinden ÖTV ödeme" koşulu getirildi.

Maliye'nin buradaki düşüncesi, otomotiv şirketlerinin yaptıkları satışlarda uyguladıkları indirimler devletin ÖTV kaybına uğradığı ve bunu çözmek için indirime sınırlama getirilmesiydi.

Ayrıca yapılan uygulamayla tüketiciye yapılan satışlarda satış bedeli üzerinden uygulanan ÖTV tutarının, alış bedeli üzerinden alınan ÖTV'den az olamayacağı da yasayla belirlendi.

Ancak uygulama esaslarının ne olacağı belirlenmediği için, yapılan bu düzenleme otomotiv şirketleri üzerinde büyük sıkıntı yarattı.

Konunun temelinde iki soru bulunuyor:

- 1 Temmuz öncesi distribütör tarafından yetkili satıcılara fatura edilen taşıtların, müşteriye faturası kesilirken, yüzde 10’luk ÖTV indiriminin, yüzde kaç olarak  uygulanacak?

- İndirimi sadece distribütör mü yapabilecek? Yetkili satıcı, distribütörün tanıdığının üzerinde ancak yüzde 10’luk sınır içinde indirim yaptığında ÖTV’yi cebinden mi ödeyecek?

TEBLİĞ ŞART

Konuyla ilgili olarak konuşan Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, "İlgili yasanın çıkmasını takiben yaptığımız incelemelerde, yasanın uygulanması ile ilgili bazı belirsizliklerin olduğu görülmüştü. Siyah-beyaz bir uygulama açıklaması olmaması durumunda sorunlar yaşanacağı sektör dernekleri ile paylaşılmıştı. Dernek temsilcileri de Bakanlık nezdinde girişimlerde bulundular" dedi.

Şu ana kadar bu açıklama yapılmadığı için, satışların durma noktasına geldiğini belirten Sancaktaroğlu, "Detaylar bilinmediği için, gerek distribütörler, gerek satış teşkilatları bir açıklama bekliyorlar. Farklı satış tiplerinin nasıl işlem göreceği önem taşıyor. Sonuçta distrbütör - satış teşkilatı - müşteri üçgeni bekleme halinde. Dalgalanmalar yaşanan günümüz pazar koşullarına bir de uygulama belirsizliği etkilendi. Bu konunun acilen açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Aksi taktirde kısa vadede yaşanan sorunların üzerine, bir de orta ve uzun vadede farklı problemler ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

MALİYE: HAZIRLIYORUZ

Gazeteport'un ulaştığı Maliye Bakanlığı yetkililer, otomotiv satışlarını adeta kilitleyen uygulamayla ilgili tebliğin kısa süre içinde hazırlanmasına çalışıldığını belirtti. Ancak yetkililer yasanın Resmi Gazete'de yayınlanmasından bu yana geçen yaklaşık 1 aylık sürede tebliğin neden hazırlanamadığı konusunda net bir açıklama yapmadı.

gazeteport



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs