En Sıcak Konular

Ergenekon'da tek delil olan 'bombalar' neden imha edildi?

4 Temmuz 2008 15:01 tsi
Ergenekon'da tek delil olan 'bombalar' neden imha edildi? Ergenekon operasyonunun en önemli delili olan 27 el bombası, mahkeme kararıyla imha edildi. Yasal prosedüre göre, dava sonuçlanana kadar saklanması gereken bombaların imhası, akıllara delillerin karartılmaya çalışıldığı sorusunu getiriyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında Ümraniye’de bir evde ele geçirilen 27 el bombası mahkeme kararıyla imha edildi. Bombalardan 7’sinin tamamen, 20’sinin de iç aksamlarının imha edilmesine, ele geçirildikten bir gün sonra mahkeme kararıyla onay verildiği ortaya çıktı. Kararın 14 gün sonrasında da imha işlemi gerçekleşti.

VE KARAR: İMHA EDİLSİN

Bombaların kriminal inceleme yapıldıktan sonra imha edilmesi için 13 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulundu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı gün aldığı kararda ele geçirilen 27 el bombasının kriminal inceleme sonucunda rapor tanzim edildikten sonra CMK’nın 137. maddesi gereğince imha edilmesine karar verdi.

İÇLERİ TEK TEK BOŞALTILDI

Hakim Ahmet Civelek tarafından verilen kararın ardından 26 Haziran 2007’de bomba uzmanları tarafından imha tutanağı düzenlendi ve tutanakta “İmha neticesinde emsallerine eş değerde patladıkları görülmüştür. 18 adet MKE ve 2 adet RFX Amerikan el bombalarının gövde kısmı ile maşa grupları soruşturmaya esas olmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teslim edilmiştir” denildi.

Hukukçular tepkili

Bombaların imha edilmesine hukukçular tepki gösterdi. İstanbul Baro Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu: “İmha edilen bombaların baristik incelemesinin yapılıp yapılmadığı önemli. İmha edilenlerin bomba olup olmadığı önemli. Bulunan bombalar için ‘Bu bombalar taştan farksız’ deniyordu. Bu iddialar da vardı. Şimdi bunların imha edilmesi, o tarihte iddia edilenlerin gerçek olup olmadığının ortaya çıkmamasına neden olacaktır. Yani delil karartılması sonucu doğuyor” dedi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Selami Mahmutoğlu ise, “Bombaların dava süresince yeniden tetkik edilmesi için etkisiz hale getirilip saklanmasında fayda var. Eğer saklanmasında bir sakınca görülüyor ise mahkemenin aldığı karar doğrultusunda ortadan kaldırılabilir. Ama Ergenekon gibi terör örgütü davada saklanmaları isabetli olan karardır” dedi.

YEGANE DELİL KARARTILDI

Soruşturma kapsamında tutuklanan Vedat Yenerer’in avukatı Vural Ergül imha kararına ilişkin olarak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayette bulunarak, iddia olunan suça ilişkin delillerin açıkça karartıldığını belirtti. Ergül dilekçesinde, “Mahkemenin kararıyla silahlı örgüt suçlaması soruşturma kapsamında zanlıların aleyhlerindeki en esaslı yegane delil olan toplam 27 adet el bombasının 7’si tamamen, 20’si ise sadece geride “görsel malzeme” kalacak şekilde demir gövdeleri ile maşalarını muhafaza ederek patlayıcılarını imha etmek suretiyle ortadan kaldırılmıştır” dedi.

HER HUKUKÇU BUNU BİLİR

Avukat Erdil dilekçesinde ayrıca, “Ceza Yargılaması Hukuku dersi görmüş her hukuk fakültesi mezununun bilmek zorunda olduğu gibi, yargılama sürmekte iken, karar kesinleşmeden, suçun kanıtı imha olunamaz. Suç kanıtlarının muhafazasına ilişkin Suç Eşyası Yönetmeliği her hukukçu tarafından olduğu gibi şikayetliler tarafından da gayet iyi bilinmektedir. Bu yönetmelikte göre, bozulacak, değerini kaybedecek veya muhafazası zor olan suç eşyası hakkında yapılacak işlemler belirlenmiştir. Ancak, imha olunarak ortadan kaldırılan suç kanıtı bombaların bozulacak, değerini kaybedecek ve muhafazası zor suç eşyalardan olmadığı da apaçık ortadadır” dedi.

BİLE BİLE Mİ BUNU YAPTILAR

Dilekçede, “Yok eğer belirttiğimiz yönetmelik hükümlerinin ve yasanın açık hükümleri, soruşturmanın ilgilileri tarafından biliniyor idi ve buna rağmen suç delilleri bile bile karartıldı ise; bu hal, hakikaten hukuka güvenin, hukuk demokrasisinin açıkça katledildiğini ortaya koyduğu gibi, soruşturmayı yürütenlerin hükümet partisi aleyhine açılan kapatma davasının intikamını almak üzere, tıpkı darbe dönemlerinde olduğu gibi toplumsal muhalefetin bastırılarak ortadan kaldırılmaya çalışıldığı iddialarına ziyadesiyle haklılık kazandırmaktadır” diyen Ergül, “Bombaları imha ettirerek, delil karartma suçunu işleyen ilgililerinin haklarında soruşturmanın başlatılmasnı saygılarımla talep etmekteyim” dedi.

PATLAMA KABİLİYETİ?

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Vural Ergül, “Bu bombaların yeniden incelenmesi gerekebilir. Patlama kabiliyeti var mıydı, yok muydu? Yoksa bir süs olarak mı kullanılıyordu. Kim bunun içinden çıkacak?” diye konuştu.

Akşam



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs