En Sıcak Konular

Basın gündemi serinletiyor

4 Temmuz 2008 11:51 tsi
Basın gündemi serinletiyor Ergenekon operasyonunun emekli orgenerallere uzanmasına gazetelerin tepkisi farklı oldu. Bakın hangi yazar, hangi gazete operasyonları nasıl değerlendirdi...

Ergenekon operasyonunun 6. ayağında emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon ve ATO başkanı Sinan Aygün gibi isimlerin gözaltına alınması gazetelerde farklı tepki ve başlıklarla aktarıldı. Gazetelerin önemli bir kısmı operasyonu demokratikleşme yolunda önemli bir adım olarak yorumlarken, özellikle Doğan grubu gazeteleri 'soğukkanlı' bir tavrı benimsedi, bazıları da 'ulusalcı' tepkiler verdi. Operasyonları 'soğuk' karşılayan gazeteler birinci sayfalarında çok fazla renk vermezken, köşe yazarları özellikle iddianamenin gecikmesi üzerinden sert yorumlar yazdı.

MİLLİYET SOĞUK

Gelişmelere Hürriyet ve Vatan'a göre daha 'soğukkanlı' yaklaşan Milliyet, ilk iki gün 'nötr' bir dil kullanmayı tercih etti. İlk gün "Paşalara Baskın" ifadesini manşete taşıyan gazete, ikinci gün de "Dünya İzliyor" dedi. Gazetenin Can Dündar, Ece Temelkuran, Melih Aşık ve Doğan Heper gibi yazarları gözaltıları eleştiren, hükümeti suçlayan yazılar yazdı.

SABAH FİKRİ TAKİPTE

Sabah gazetesi, ilk gün “Orduevinde gözaltı” başlığıyla çıkarken, ikinci gün de Eruygur'un evinden çıkan 'kozmik belgeler'deki planları “7 Temmuz Kaos Planı” ifadeleriyle sürmanşetten duyurdu. Gazete, manşetinden de Sinan Aygün'ün kasasından çıkan 3 milyon Euro'yu haber verdi.

TARAF YİNE 'TARAF'

Taraf gazetesi ise, ilk gün operasyonu "Cumhuriyet tarihinde ilk defa; Darbeci Paşalara Gözaltı" ifadeleriyle yansıttı. Gazetenin ikinci günkü manşetinde de Ergenekon'un hükümete yönelik bilgilerini aktaran haber "Ergenekon Başbakanın ciğerini biliyordu" ifadesiyle verildi.

CUMHURİYET TAM CEPHEDEN

Daha önce imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk'un aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp şartlı serbest bırakıldığı Cumhuriyet gazetesinin bu defa da Ankara temsilcisi Mustafa Balbay gözaltına alındı. Gazete ilk gün manşetinden "Ergenekon Soruşturması muhalif sesleri susturma operasyonuna dönüştü: Büyük Gözdağı", ikinci gün de 'Totaliter Gidişe Doğru" ifadelerini kullandı.

TERCÜMAN SAVUNMADA

Genel yayın yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'nin de gözaltına alınanlar arasında yer aldığı Tercüman gazetesi "Türkiye Nereye?" başlığı altında şu yorumu yaptı: "Türkiye'yi şok eden gözaltılar 'Tek partili rejime mi gidiyoruz?' sorusunu gündeme getirirken, 'bu bir örtülü hesaplaşma mı' dedirtti." Gazete ikinci gün de TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu'nun çıkışını manşete taşıdı.

AKŞAM SAKİN VE DURGUN

Akşam gazetesi gözaltıları az yorum içeren ifadelerle vermeyi seçti. Gazete, 'şok' olarak nitelediği operasyon için "Üçüncü Dalgada İki Orgeneral" ifadesini kullandı. Gazete, ikinci gün de emekli oramiral Özden Örnek'in darbe günlüklerini hatırlatarak operasyonda gözaltına alınanlarla günlükte ismi geçenlerin çakışmasına dikkat çeken bir haber yayınladı.

RADİKAL CEVVAL

Doğan grubu yayınları arasında soruşturmaya yönelik en 'radikal' tutum Radikal gazetesinden geldi. Gazete, ilk gün 'Nihayet bazı büyük balıklar' ifadesini kullandı, ikinci gün de Ergenekon iddianamesinin hazırlandığını okuyucularına duyurdu. Ergenekon'un darbe planlarını vermeyen Hürriyet, Milliyet ve Vatan'dan farklı olarak, örgütün 6 Temmuz'da yapmaya hazırlandığı 'Dehşet planı' birinci sayfadan 'Ürperten iddialar' ifadesiyle yer buldu.


Köşelerde iki farklı yaklaşım

Köşe yazarları, Ergenekon soruşturmasında orgenerallerin gözaltına alınmasını net olarak eleştirmekten kaçındı. Doğan Grubu yazarlarının yoğunlaştığı konu Ergenekon iddianamesinin bir yıldır hazırlanmamış olması.

Ertuğrul Özkök (Hürriyet): (Soruşturma) daha şimdiden çok sayıda insanın kafasında "Bir şeylerin rövanşı alınmaya çalışılıyor" duygusu yaratmıştır.

Cüneyt Ülsever (Hürriyet): Eğer, iddianame benim yargılarımı somut delillerle bezeyebilirse, Türkiye'de demokrasi büyük bir adım atacak. Ancak, yine de bu gözaltılar da siyaset kokusu almayı burnuma men edemiyorum.

İsmet Berkan (Radikal): Ergenekon davasının sonucu ne olursa olsun, soruşturmanın kendisi bile Türkiye'nin demokratik standartlarını şimdiden yükseltti, bir sessiz devrim daha yaşadık.

Hasan Cemal (Milliyet): Mahkemede ne olur bilemem. Ama kafam çok net: Bu bir demokrasi kavgasıdır. Hukuk devleti kavgasıdır. Lütfen bunu saptırmayın.

Ruhat Mengi (Vatan): Son gözaltıların tamamen önce "kapatma davasına nispet", sonra "muhaliflere, eleştirenlere gözdağı vererek korkutup sindirme" olduğu açıkça ortadadır.

Mustafa Mutlu (Vatan): Umarım Savcı Bey'in delilleri yeterince güçlüdür. Eğer tek dayanağı o günlükse başı dertte demektir! Çünkü iddianameyi bir türlü mahkemeye sunamadığı için zaten eleştirilen Savcı Bey'in ciddiyeti iyice tartışmalı hale gelir.


Hürriyet gündem sahasının dışında

Terör örgütü Ergenekon haberlerine geçen yıldan beri az yer veren, çoğu kez de görmezden gelen Hürriyet gazetesi, operasyonun altıncı ayağı için "En Büyük Gözaltı" demeyi tercih etti. Gazetenin manşetin hemen yanından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sözlü mütaalasını duyurup başlıkta da "AKP mutlaka kapatılmaı" ifadelerini seçmesi dikkat çekti. Gazete, ikinci gün de, Ergenekon'un "kaos planı"nı görmezden geldi, ATO Başkanı Sinan Aygün'ün ofisinde bulunduğu iddia edilen tabancayı gündeme taşıdı.

VATAN ŞAŞKINLIK İÇİNDE

Vatan gazetesi, ilk gün "Ne Ülke Ama" manşetiyle çıktı. "İki eski kudretli komutana Ergenekon gözaltısı" ifadesini kullanan gazete de gözaltıların Yargıtay Başsavcısı'nın sözlü mütalaasıyla aynı güne denk gelmesine vurgu yaptı. Gazete, dün de bazı yabancı gazetelerin yorumlarını öne çıkarıp 'Türkiye'yi tüketen iktidar kavgası' dedi. Gazetenin başyazarı Güngör Mengi, gözaltıları Hitler Almanyası'ndaki gözaltılarla eşdeğer tuttu. Mengi, Başbakan Tayyip Erdoğan'a alternatif olarak Ergenekon gözaltılarını kınayan TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nu gösterdi.

Yeni Şafak



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,344 µs