Petrol yalanı! | " /> Petrol yalanı! | "/>

En Sıcak Konular

Petrol yalanı!

4 Temmuz 2008 10:09 tsi
Petrol yalanı! ABD Başkanı Bush’un partisinin finansörlerinden olan Hunt Oil petrol şirketinin geçen yıl Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile imzaladığı anlaşma konusunda yalan söylediği ortaya çıktı.

Anlaşma haberini ABD Yönetimi ’şoke edici’ bulmuş, Bush, ’Bu konuyla ilgili bir şey bilmiyorum’ demişti. Şimdi hem Dışişleri hem de Ticaret Bakanlığı’ndan yetkililerin bilgi sahibi olduğu anlaşılıyor.

IRAK’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimin, Bağdat’ın onayı olmaksızın kendi başına yabancı şirketlerle petrol sözleşmeleri imzalamasına karşı olduğunu duyuran ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, bu politikasını kendisinin ihlal ettiği ortaya çıktı. Bush’un, Kürt Bölgesel Yönetimi ile "Hunt Oil" petrol şirketi arasında geçen yıl imzalanan anlaşma konusunda yalan söylediği anlaşıldı.

Başkan Bush’un siyasi destekçisi olarak bilinen Teksaslı Ray Hunt adlı iş adamının sahibi ve yöneticisi olduğu Hunt Oil adlı şirket, geçen sonbaharda Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetimiyle önemli bir petrol sözleşmesi imzaladı. Kürt Bölgesel Yönetimi bu anlaşmayı Irak Petrol Yasası çıkmadan imzalamış ve ABD Irak’taki farkı gruplar arasında siyasi uzlaşmayı öne çıkarmaya çalışırken, Bağdat ile Erbil arasında yeni bir kriz patlak vermişti.

Amerikan Yönetimi, anlaşma haberini "şok edici" olarak nitelemişti. Başkan Bush ise, "Ben, bununla ilgili hiçbir şey bilmiyorum" demişti. Şimdi, ABD Temsilciler Meclisi Denetim ve Reform Komitesi Başkanı Henry Waxman, Beyaz Saray’ın geçen yılki anlaşmayı bildiğini söyledi. Komite’nin ulaştığı bulgulara göre, Hunt Oil temsilcileri ile konuşan bir Ticaret Bakanlığı yetkilisi, "Kuzey Irak’ta sonucu verimli olacak bir gezi yapmanızı dilerim" ifadesini kullandı.

Yetkililerden teşvik

Bir Hunt Oil yöneticisi ise, Dışişleri Bakanlığı’ndan dokuz ayrı yetkili ile görüştüğünü ve bunların hiçbirinin Kürtler ile sözleşmeye karşı çıkmadığını söyledi. Anlaşmanın imzalanmasından beş gün sonra, yine bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Hunt Oil yöneticilerine "Bu, Irak’ta iyi bir fırsat" dedi.

Komite’nin bulgularına göre, Hunt Oil Başkanı Ray Hunt, Başkan Bush’un danışmanlarına, Kürt Bölgesi yetkilileri ile görüşme yapmayı planladıklarını da önceden iletti. Henry Waxman, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bir mektup yollayarak, Irak’taki bütün petrol bağlantılı anlaşmalarda ABD’nin nasıl bir rol oynadığının açıklanmasını istedi. Hunt Oil ile imzaladığı sözleşmeden cesaretlenen Iraklı Kürtlerin, daha sonra bazı başka yabancı şirketlerle de petrol anlaşmaları imzaladığı biliniyor.
 
hurriyet



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs