En Sıcak Konular

Az yediğimiz faydalı besinler !

4 Temmuz 2008 09:53 tsi
Az yediğimiz faydalı besinler ! İşte insanların tüketmesi gereken ancak genelde tüketmedikleri faydalı yiyeceklerin listesi...

Amerikalı beslenme uzmanı Jonny Bowden, insanların tüketmesi gereken ancak genelde tüketmedikleri faydalı yiyeceklerin listesini yapıyor.

Ancak, onun favorisi olan semizotu (purslane), guava (tropik bir meyve), goji kirazı gibi bazı meyve ve sebzeleri her manavda bulmak zor.

"menshealth.com" internet sitesi, "The 150 Healthiest Foods on Earth (Yeryüzünün en sağlıklı 150 yiyeceği)" adlı kitabın yazarı Bowden'e, her yerde de bulunması kolay en sağlıklı besinlerin kısa bir listesini sordu. Bowden'ın hazırladığı 11 maddelik liste ve her besinin Bowden tarafından yapılan açıklaması ise şöyle:

1 - Pancar: Pancarı, kırmızı ıspanak gibi düşünün. A ve B vitamini zengini. Ayrıca doğal kırmızı rengi, kanserle mücadele yardımcısı. Çiğ veya salataya rendeleyerek tüketin. Pişirmek antioksidan özelliğini azaltıyor.

2- Lahana: İçerdiği "sulforaphan" adı verilen kükürt enzimleriyle, tümör oluşumunu engelleyen bir besin kaynağı. Uzakdoğulular gibi lahana salatası olarak ya da burger sandiviçlerde olduğu gibi gevrek şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

3- Pazı: Özellikle İsviçre pazısı (Swiss chard) türü tavsiye ediliyor. İçerdiği karotenlerle, ihtiyar gözlere bire bir. Küçük parçalar halinde zeytinyağına doğranarak yenilmeli.

4 - Tarçın: Kan şekeri ve kolesterol kontrolü için çok faydalı. Kahvenize, çayınıza ya da kahvaltıda tükettiğiniz sütlü gevreğinize serperek tüketin.

5 - Nar suyu: Tansiyonu düşürür, oksitlenmeyi önler. Başka bir şeyle karıştırmadan doğrudan için.

6 - Kuru erik: Kanser savaşçısı antioksidan deposu.

7- Kabak çekirdeği: Kabağın en besleyici kısmı çekirdeğidir. Magnezyum deposu. Erken ölüm riskini azaltan mineral değeri yüksek.

8 - Sardalye balığı: Dr Bowden bunu, konservede sağlık olarak nitelendiriyor. Kalsiyum içeren, kurşunsuz "omega 3" adlı yağ asidi oranı yüksektir. Demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve bunların yanı sıra B vitamini deposu. Sade ya da salata ile yiyebilirsiniz. Zeytinyağı ya da sardalye yağı ile karıştırın.

9- Zerdeçal: Hint safranı da denilen bir tür zencefil. Kansere karşı oldukça yararlı bir besin. Yağda pişmiş yumurtaya serpilerek ya da herhangi bir sebze yemeğine katılarak yenilebilir.

10 - Donmuş yaban mersini: Dondurmak birçok besinin besin değerini azaltırken, yaban mersini dondurarak çok uzun yıllar muhafaza edildiği halde değerini kaybetmiyor. Başta Alzheimer olmak üzere birçok hastalığa karşı ilaç. Yoğurtla karıştırarak, çikolatalı soy süte bademle beraber serpilerek tüketilebilir.

11 - Konserve kabak: Düşük kalorili bir sebze konservesi. A vitamini deposu. Biraz tereyağı ve üzerine tarçın ve hindistancevizi tozu serperek tüketebilirisiniz.

zaman



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,437 µs