En Sıcak Konular

Hilmi Paşa, kimi veya kimleri kastediyor?

4 Temmuz 2008 09:42 tsi
Hilmi Paşa, kimi veya kimleri kastediyor? Eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök, dün resmi bir aktörün geç olmadan devreye girmesini istemişti. Peki Hilmi Paşa, bu sözleriyle kimi veya kimleri kastediyor?

Fikret Bila'nın köşe yazısından ilgili bölüm:

Hilmi Paşa’nın önerisi

Bu ortam içinde, eski Genelkurmay Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün bir çağrısına dün yer vermiştim. Hilmi Paşa, “gidişin iyi olmadığı”nı ve zaman geç olmadan bir çıkış bulunması gerektiğini ısrarla vurguluyor.

Önerisini şöyle ifade etmişti:

“Resmi bir aktörün, daha geç olmadan ortaya çıkıp, ortalığa çekidüzen verecek bir hareketi, halkı da arkasına alarak gerçekleştirmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Kurumlar arası tesanüdü kimin sağlayacağı Anayasa’da açıkça belirlenmiştir. Ama bu görevin yerine getirilmesine katkıda bulunabilecek, halkın güvenini kazanmış, politik beklentileri olmayan diğer akil adamların da davet beklemeksizin devreye girmesi zorunluluk haline gelmiştir.”

Hilmi Paşa, bu sözleriyle kimi veya kimleri kastediyor?

Görüşmemizde isim telaffuz etmenin yanlış olabileceğini belirtti. Ancak, “Anayasa’da yazılı” sözünden, öncelikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e görev düştüğü mesajı verdiğini çıkarmak mümkün. Ancak Gül’ün, AKP’nin kapatılması davasında adının geçmesi, davanın kişilerinden biri olması, hareket alanını daraltıyor olabilir.

Hilmi Özkök Paşa’nın, halen görevde olan Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve siyasi parti liderleri dışında, politik beklentisi olmayan, ancak bu görevlerde bulunmuş, deneyimli devlet adamlarını kastettiğini söyleyebiliriz.

Hemen akla gelen isimler arasında eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer’i sayabiliriz. Ayrıca eski başbakanları, eski yüksek yargı organı başkanlarını, eski genelkurmay başkanlarını, Hilmi Paşa’nın, davet beklemeden devreye girip halka güven vermeye çağırdığı “akil adamlar” listesinde sayabiliriz.

Olumlu taviz

Hilmi Paşa, bir de “olumlu taviz” kavramını kullanıyor. Bundan kastı da kişisel veya kurumsal ihtirasları bir yana bırakıp katkıda bulunabilecek herkesin, gerekirse “taviz” vererek, geminin batmadan limana ulaşması, arabanın tekerliği kırılmadan veya duvara toslamadan yoluna devam etmesinin bir yolunu bulmak...

 



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,731 µs