En Sıcak Konular

Meclis'te Hasankeyf tartışması

3 Temmuz 2008 22:40 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DTP'lilerin Hasankeyf'le ilgili eleştirilerine sert çıktı...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf ile ilgili sözlerine tepki göstererek, DTP'lilere, ''Biz Hasankeyf'i kurtarmak istiyoruz. Hasankeyf asırlardır orada. Siz neredeydiniz?'' diye sordu.

TBMM Genel Kurulunda, Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasını öngören tasarının tümü üzerinde söz alan DTP'li Kaplan, Hasankeyf'in sular altında kalmasını istemediklerini belirterek, ''Hasankeyf, bu ülkenin onurudur, sembolüdür'' değerlendirmesinde bulundu.

Bunun üzerine söz alan Bakan Güler, Ilısu Barajının, kamuoyunda çok yanlış ele alındığını söyledi. Ilısu'ya yalnızca baraj olarak bakmadıklarını dile getiren Güler, şöyle konuştu:

''Biz aynı zamanda Hasankeyf'i kurtarmak istiyoruz. Hasankeyf asırlardır orada. Siz neredeydiniz? Hasankeyf yüzyıllardır oradaydı, ihmalden dolayı giderek harabe haline dönmüştü. Ne zaman biz 'Ilısu Barajını yapacağız' dediysek, orada bir hareket başladı. Şimdiye kadar orada taş üstüne taş konmamış. Şu anda oraya sahip çıkan biziz. Türk milleti olarak kültürüne sahip çıkan, milli değerlerine sahip çıkan bir milletiz. O bölgenin hassasiyetlerini, zenginliklerine, tarihi dokusuna saygı duyan bir yapımız var. Orayı ODTÜ'nün mimarlarıyla yeniden diriltiyoruz. Oranın bütün taşları işaretlenerek, aslına uygun bir şekilde taşınacak. Bu teknik çok yaygın olarak kullanılıyor. Orayı işi bilen uzmanlara bırakalım. Hasankeyf bizim ülkemizin bir parçası. Ülkemizin tarihini yok etmeyiz. Oraya su götürüyoruz, iklimi değişecek, orada 180 kilometrelik uzunluğunda bir göl olacak. Oranın kalkınmasını istemiyor musunuz? Yerdeki taşın dahi hakkını düşünen insanlarız. O bölge de bizim bölgemiz.''

Barajın inşa edilmesiyle birlikte bölgenin turistik ve kültürel olarak kalkınacağını, ikliminin değişeceğini anlatan Güler, ''Hasankeyf'i taşıyacağız. Bunun için paramız da var, bilgimiz de var, yüreğimiz de var'' diye konuştu.

Bakan Güler, elektriğe yapılan zamma ilişkin eleştirilere de yanıt vererek, ''Aslında ben zammı sevmeyen bir bakanım. Elektriğe yapılan son zamma rağmen Türkiye, Avrupa'nın doğalgaz ve elektrikte en ucuzları arasında'' dedi.

Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, 8 Temmuz Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

samanyoluhaber



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,495 µs