En Sıcak Konular

Ders kitaplarını ödünç ver, küresel ısınmayı önle

3 Temmuz 2008 17:46 tsi
Ders kitaplarını ödünç ver, küresel ısınmayı önle AK Parti Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, öğrencilere bedava dağıtılan kitapların ödünç verilmesini sağlayacak bir sisteme geçilmesini teklif etti.

Öztürk, konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e geniş kapsamlı bir rapor sundu. Rapordaki verilere göre, bu sisteme geçilmesi ile devlet her yıl 135 milyon YTL tasarruf edecek. 1 milyon 275 bin yetişmiş çam ağacı kesilmekten kurtulacak. Türkiye, atmosfere saldığı küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarını yaklaşık yüzde 1 azaltacak. Orta büyüklükte bir şehrin ihtiyacı kadar su ve enerji tasarrufu sağlanacak. Aynı zamanda çevre profesörü olan Öztürk, teklifini, "Atmosfere atılan sera gazı karbondioksit miktarını azaltmak istiyorsak kullanılmış ders kitapları ve kağıtları mutlaka geri kazanılmalıdır." ifadeleriyle savundu.

Çevre Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevinden sonra TBMM'ye giren Öztürk'ün 'Ders kitaplarından ödünç verme sistemi' konusunda hazırladığı raporda, Türkiye'de ilköğretim ve ortaöğretimde yaklaşık 14 milyon adet öğrenci okuduğu, bu öğrencilere her yıl 155 milyon adet kitap dağıtıldığı belirtildi. Bunların basım ve dağıtım bedelinin ise 2007 yılı verilerine göre toplam 268 milyon YTL olduğuna dikkat çekildi. Gelişmiş ülkelerde uygulanan ödünç kitap sisteminin tercih edilmesiyle 6 milyon 375 bin metrekare büyüklüğünde orman alanı kurtulacak. Yaklaşık 128 bin ailenin 1 yıllık elektrik tüketimine eşdeğer 307 milyon 500 bin kilovatsaat elektrik enerjisi israf edilmeyecek. 242 bin ailenin 1 yıllık su ihtiyacı olan 29 milyon ton su da kullanılmamış olacak.
 
Zaman



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs