En Sıcak Konular

Meclis'te darbe tartışması

3 Temmuz 2008 17:32 tsi
Meclis'te darbe tartışması yaşandı. CHP'li Sevigen'in Ergenekon gözaltılarını eleştirmesi üzerine tartışma yaşandı.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in, Ergenekon soruşturması kapsamındaki gözaltılara ilişkin sözleri, TBMM Genel Kurulunda ''Darbe'' tartışmalarına neden oldu.

Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplanan Genel Kurulda, Uzel Traktör Fabrikasında yaşananlar hakkında gündemdışı söz alan Sevigen, Cumhuriyet ile hesaplaşılan bugünlerde, Türkiye'nin aydınlarının, ya darbe dönemlerinden önce ya da darbe dönemlerinden sonra görülen uygulamalarla, iddianame hazırlanmadan, ne olduğu belli olmayan davalarla gözaltına alındığını iddia etti.

Aydınların haklarındaki suçlamaları bilmeden aylarca içerde yattıklarını, gece yarısı evlerinden alınan gazetecilerin, ''Sanki terörist, birilerinin ırzına geçmiş katil gibi 10 metrelik mesafeye ellerine kelepçe vurularak götürüldüğünü'' savunan Mehmet Sevigen, ''Tüpraş'ı, Tekel'i, Türk Telekom'u, limanlarımızı satanlar bakan olarak bu koltuklarda oturuyorlar. Laik demokratik Cumhuriyet'i savunanlar ise ''Mustafa Kemal'' dedikleri için içerde yatıyorlar. Böyle bir ülkede yaşıyoruz'' diye konuştu.

-''TARİH BUNLARI YAZACAK''-

AK Parti ve DTP milletvekillerinin sıra kapaklarına vurarak tepki göstermesi üzerine, ''Neden, niye bağırıyorsunuz?'' diye soran Sevigen, ''İddianameler çıkıncaya kadar insanlar suçsuzdur. İddianameler belli olmadan insanlara ceza kesiyorsunuz, insanları mahkum ediyorsunuz. Hem yargıç hem savcı oluyorsunuz. Tarih bunları yazacak. '' dedi.

Gülpınar, Sevigen'i söz aldığı konuda konuşması için uyarırken, AK Parti'li bazı milletvekillerinin de ''Yazıklar olsun'' diye bağırdıkları duyuldu.

CHP'li Sevigen, ''Yargıya güvenin'' diye laf atılması üzerine de yargıya güvendiklerini söyledi. Sevigen, ''Sonuna kadar güveneceğiz. Yargı siyasallaşmadığı müddetçe, yargıya sonuna kadar güveniyoruz. Biz, Avrupa'da kapı kapı dolaşarak Türk yargısını şikayet etmiyoruz'' diye konuştu.

-SEVİGEN-SAKIK DİYALOGU-

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen, kendisine, ''Darbeyi savunmak size hiç yakışmıyor'' diye laf atan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'a, ''Sana hiç yakışmıyor'' diye tepki gösterdi.

Sakık'ın, ''Siz demokrasiyi savunmalıydınız'' demesi üzerine Mehmet Sevigen, demokrasiyi savunduklarını, partisinin demokrasiyi savunan bir gelenekten geldiğini söyledi.

Uzel traktör fabrikasının kapanma noktasına geldiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Sevigen'e, DTP'li Sakık ''Darbecileri savunuyorsun'' diye tekrar laf attı. Bunun üzerine Sevigen, ''Darbeyi savunan namerttir. Darbecilerden yana olanlar da namerttir'' dedi.

AK Parti'li bazı milletvekillerinin de Sevigen'e tepki gösterirken, ''Darbeci'', ''Ergenekoncu'' diye laf attıkları duyuldu.

-''TÜRKİYE YOL AYRIMINDA...''-

CHP'li Sevigen'in ardından söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye'nin, ''Darbecilerle mi devam edecek, yoksa demokrasi ile mi devam edecek'' şeklindeki bir yol ayrımında olduğu bir süreçte, darbeyi savunmanın parlamenter demokratik sistemde bir milletvekiline yakışmayacak bir düşünce olduğunu söyledi.

Bazı kesimlerin işlerine geldiği zaman Atatürkçülük, laiklik ve Cumhuriyet'i sahiplenmeye kalktıklarını ifade eden Elitaş, ''Şu gerçeği hep beraber ortaya koymamız lazım. Atatürk'ün fikrini savunup Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine getirmek için uğraşanlar var, bir de Atatürk'ten faydalananlar var. Laikliği kullanıp iktidar olmak için uğraşanlar var'' diye konuştu.

Mustafa Elitaş, bir daha TBMM kürsüsünden darbeyi savunan konuşma yapılmamasını temenni etti.

-''DARBEYİ SAVUNAN PARTİ DEĞİLİZ''-

Tekrar kürsüye gelen CHP Genel Sekreter Yardımcısı Sevigen, ''Biz, bu ülkede hiçbir zaman darbeyi savunan siyasi parti değiliz'' dedi.

Sadece insanların, hangi insanlar olursa olsun, iddianameleri daha ortada olmayan suçlardan dolayı içerde yatmasına karşı çıktıklarını belirten CHP'li Sevigen, ''Bunu savunmak, darbeyi mi savunmak Allah aşkına? Sizler de geçmişte savunmadınız mı? Böyle bir günde yalan söylemek size yakışıyor mu?'' diye konuştu.

-DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM SÜRECİ-

MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik'in Mersin sanayi bölgelerinin sorunlarıyla ilgili gündemdışı konuşmasına yanıt veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da dünyada devam eden bir küresel krizden Türkiye'nin de etkilendiğini söyledi.

Türkiye'de gerek sanayi, gerekse esnaf kesiminde değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını vurgulayan Çağlayan, bu değişim ve dönüşüm için yeni sanayi envanteri ve teşvik sistemleri getirileceğini belirtti.

Esnaf ve sanatkarın yeni döneme uyumu noktasında yapılan çalışmaları anlatan Bakan Çağlayan, ''Bu kapsamda Esnaf ve Sanatkar Strateji Eylem Planı hazırlıyoruz. Bunu Eylül ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bu plan daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ele alınacak'' dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nda (KOSGEB), esnaf ve sanatkara yönelik çalışmalar da yapıldığını anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, esnaf ve sanatkara 18 ay taksit ve sıfır faizle makine tesisat yenileme kredisi verileceğini bildirdi.

Zafer Çağlayan, bununla ilgili KOSGEB'in gerekli çalışmaları yaptığını söyledi.

Genel Kurulda daha sonra, Yabancılara mülk satışını yeniden düzenleyen tasarının görüşmelerine geçildi.

Aktifhaber



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,936 µs