En Sıcak Konular

Avrupa Merkez Bankası faiz artırdı

3 Temmuz 2008 15:54 tsi
Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Piyasaların 'en kritik' günü

ECB, 1 yılı aşkın bir süredir ilk defa faiz artırımı kararı alarak faizleri çeyrek puan yükseltti. Böylece faizler piyasa beklentisine uygun olarak yüzde 4.0'den yüzde 4.25 seviyesine yükseldi ve 7 yılın zirvesine çıktı.  

ECB'nin kararı öncesi 1.5902 seviyesine kadar çıkan ve 1.60 seviyesindeki rekora göz kırpan euro/dolar paritesi, kararın ardından önce beklemeye geçti. Parite 1.5880-1.5900 aralığında dengeli görünürken, yatırımcılar Trichet'in açıklamalarındaki büyüme vurgusu nedeiyle euro satıp dolar almaya başladı. Parite Trichet'in konuşması devam ederken 1.58 seviyesine kadar geriledi.

Ancak uzmanlar, Trichet'ten veya diğer yetkililerden faiz artırımlarının devam edebileceği yönünde bir sinyal gelmesi halinde euronun dolar karşısında tarihi zirvelerine yönelebileceğini belirtiyor.

Dresdner Kleinwort analisti Rainer Guntermann, ECB'nin kötünün iyisini seçtiğini belirtti. Guntermann, "Bizim korkumuz petrol fiyatları ve enflasyonun yeni faiz artırımlarını beraberinde getirmes" diye konuştu.

TRİCHET ENFLASYONA VURGU YAPTI

ECB Başkanı Trichet ise, faiz kararının 45 dakika sonrasında yaptığı açıklamada, enflasyona ve büyümeye yönelik risklere vurgu yaptı. Faiz artırımının enflasyon üzerindeki riskleri engellemek için yapıldığını belirten Trichet, "Fiyat istikrarını korumak bizim ana görevimiz" dedi. 

Trichet, "Önümüzdeki dönemde de amaçlarımıza ulaşmak için gerekeni yapıp tüm gelişmeleri yakından takip edeceğiz" ifadesini kullandı.

ENFLASYON TARİHİ ZİRVEDE

ECB son dönemde etkisini iyice hissettiren enflasyon baskısına karşı faizleri artırırken, önümüzdeki dönemdeki faiz kararlarını da ağırlıklı olarak yine enflasyon ve ekonomik büyümeye ilişkin gelişmeler belirleyecek.  

Euro Bölgesinde enflasyon Haziran ayında yüzde 4 ile 16 yıllık tarihinin zirvesine çıkarken, bir önceki enflasyon rekoru yüzde 3.7 ile Mayıs ayında kaydedilmişti. Enerji ve gıda fiyatlarının sürüklediği enflasyon, geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.9 seviyesindeydi.

 Hürriyet



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs