En Sıcak Konular

İran aldırmadı ABD geri adım attı

3 Temmuz 2008 15:20 tsi
İran aldırmadı ABD geri adım attı İran Dışişleri Bakanı Mutteki, saldırı tehditlerini önemsemediğini, ABD'nin ikinci bir cephe açabilecek durumda olmadığını vurgulayarak dile getirdi. ABD ise geri adım attı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, New York'ta Associated Press'e (AP) verdiği demeçte, Ortadoğu’da yeni bir savaşı öngörmenin ahmaklık olduğunu açıkladı. "Ekonomisi çok kötü durumdayken, Irak ve Afganistan'da batağa saplanmışken, ABD'nin kendilerine saldırmak gibi bir çılgınlığa başvuracağını sanmadığını" söyleyen İran Dışişleri Bakanı, "ABD, bölgede yeni bir risk alacak durumda değil" dedi, ancak saldırılması halinde İran'ın "her bağımsız ülke gibi" buna karşılık vereceğini ifade etti.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre Menuçehr Mutteki Associated Press’e yaptığı açıklamalarda Amerika’nın ve İsrail’in İran’a karşı bir saldırıda bulunamayacaklarını, çünkü böylesi bir durumda Amerikan ekonomisinin zor bir duruma sürükleneceğini, Irak ve Afganistan savaşları yüzünden maruz kaldığı baskılarla yeniden karşı karşıya kalabileceğini dile getirdi.

Muttaki bu konuşmasında, “biz böylesi bir ihtimalin gerçekleşeceğini öngörmüyoruz. İsrail kendi içerisinde ve bölgede politik ihtilaflar ve çekişmeler çıkmazına düşmüş durumda. Bu yüzden İsrail’in böyle bir aptallığa başvuracağını düşünmüyoruz. Diğer taraftan Amerika’da bölgede yeni bir tehlike oyununa yeltenmeyecektir” açıklamasında bulundu.

Muttaki açıklamalarının devamında “elbette Amerika’da böyle bir saldırının yapılmasını isteyen kimseler var, ama sanırım aklı başında aydınlar ve düşünürler yeni bir maceraya izin vermeyeceklerdir. Zira olası saldırı Amerika’da vergi verenlere yeni bir sıkıntı doğuracaktır” diye konuştu. 

Ajansın haberine göre Menuçehr Muttaki muhtemel bir saldırı durumunda İran’ın Hürmüz boğazını geçişlere kısıtlayabileceği hususunu reddetmeyerek “biz kendi Ulasal güvenliğimizi ve İnkılap sistemimiz korumak zorundayız” dedi. Muttaki İran’ın diplomatik üslubu tercih ettiğini dile getirirken muhtemel bir saldırı karşısında durumun değişeceğini bildirdi. Muttaki olası saldırı durumunda siyasilerin çekilip askeri güçlerin karar vermesine olanak sağlayacaklarını ekledi. 

ABD: DİPLOMASİYİ DENEYECEĞİZ

ABD Başkanı George Bush ise Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, İran'ın nükleer programı konusunda ilk seçeneğin diplomasi olduğunu söyledi. Bush, İran'ın nükleer silah geliştirebileceğinden endişe duyduğunu belirtirken, "Her zaman tüm seçeneklerin tartışmaya açık olduğunu söylüyorum, ancak ABD için ilk seçenek bu sorunu diplomatik yoldan çözmektir" dedi.

Timetürk



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs