En Sıcak Konular

Bush'un Kuzey Irak petrolleri oyunu

3 Temmuz 2008 15:18 tsi
 Bush'un Kuzey Irak petrolleri oyunu
Kamuoyuna petrol anlaşmaların merkezle yapılmasını söylerken, Bush danışmanın Kuzey Irak’ta geçen yaz yaptığı anlaşmanın hükümetin bilgisiyle yapıldığı ortaya çıktı

Senato İzleme komitesinin dün açıkladığı belgelere göre Bush yönetiminin, geçen yaz Hunt Oil’in bölgesel Kürt hükümetiyle yaptığı petrol anlaşmasını görmezden geldiği ortaya çıktı. Her fırsatta Irak petrolleri anlaşmalarının merkezi hükümete bağlı olarak yapılması gerektiğini söyleyen hükümetin bu tavrı, Washingtonpost’un bugünkü haberine göre skandal olarak yorumlandı.

Geçtiğimiz sonbaharda anlaşma ortaya çıktığında, Dışişleri Bakanlığı Hunt’ı Oil’i bölgesel Kürt hükümetiyle anlaşmadan caydırmaya çalıştığını fakat firmanın “tavsiyemize rağmen” kendi başına hareket ettiğini açıklamıştı. Başkan Bush’da anlaşmadan haberdar olmadığını söylemişti.

Danışmana özel kıyak

Komite Başkanı Henry A. Waxman’ın dün açıkladığı belge ve epostalar, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı yetkililerinin Hunt Oil’in görüşmelerinden 4 ay öncesinden haberdar olduğunu fakat ses çıkarmadığını ortaya koydu. Ticaret Bakanlığı’nın firmaya “Kürdistan’a verimli bir ziyaret” yapmasını tavsiye ettiğini ve “herhangi bir ihtiyaçları olduğunda” bağlantıya geçmelerini söylediği bir not dahi bulundu.

Bu durum Bush yönetiminin Irak petrol kanunu ile ilgili orta yerlerde söylediklerinin tam tersi. Amerikan yönetimi kendilerinin hazırladığı fakat hala uygulamaya geçmeyen ve Irak petrollerinin yönetimini merkeze bağlayan kanunu her fırsatta ilk öncelik olduğunu dile getiriyordu.

Hunt Oil anlaşması bölgesel Kürt yetkilileri tarafından büyük bir zafer olarak görüldü zira firmanın CEO’su Ray L. Hunt, önemli bir Bush destekçisi olması yanında Başkan’ın Yabancı İstihbarat Danışma Kurulu’nda da yer alıyor. Hunt anlaşmasının tamamlanmasının ardından bir düzine daha firma bölgesel Kürt yönetimiyle petrol anlaşması yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı hala, bölgesel hükümetle yapılan her anlaşmaya karşı olduğunu her fırsatta belirtiyor. Bakanlık Sözcüsü Casey, dün yaptığı açıklamada, “ABD Hükümeti’nin Kürt Bölgesel Yönetimi ve firmanın yaptığı anlaşmaya itirazlarımızla ilgili duruşumuzu koruyoruz” demişti. 

Anlaşmayı desteklemişler

Komite Başkanı Waxman, ortaya çıkardıkları dokümanlar Casey ve diğer hükümet yetkililerin söylediklerinden “daha farklı bir hikaye anlatıyor”. Hunt Oil’in Erbil’de Kürt yetkililerle ilk görüştüğü 12 Haziran 2007’ye kadar eskiye giden belgelere göre,  firma Haziran 15’te hükümete Kürtlerle anlaşmayla ilgili bir politika olup olmadığını sorduğu soruya aldığı cevap “ABD’nin bir politikası yok, karşı da çıkmaz” oldu.

Hatta 5 Eylül’de bölgedeki Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin anlaşmanın imzalanmak üzere olduğu ve anlaşmanın merkezi kanunla ilgili bir sorun olup olmayacağı ile ilgili merkeze ilettiği nota, Lard Treiber (Dışişleri Bakanlığı Irak’tan sorumlu ekonomik koordinatörü) “İyi haberler için teşekkürler. Amerikan firmasının Kürt Bölgesel Hükümeti’yle yaptığı anlaşma burada büyük haber. Bizi bilgilendirmeye devam edin” yanıtını verdi.  Anlaşma Bush 20 Eylül’de sorulmuş, ABD Başkanı da “anlaşma hakkında hiçbir şey bilmiyorum” demişti.

Timetürk



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs