'Müslümanlara işkence'yi tartışıyor | " /> 'Müslümanlara işkence'yi tartışıyor | "/>

En Sıcak Konular

Bangkok, 'Müslümanlara işkence'yi tartışıyor

3 Temmuz 2008 15:08 tsi
Bangkok,  'Müslümanlara işkence'yi  tartışıyor Patani bölgesinden bir imamın, gözaltına alındıktan sonra işkenceyle öldürülmesi, ülkedeki siyasi ve askeri yapıyı sarstı.

Budist Tayland işgali altında bulunan güneydeki Müslüman Patani bölgesinden gelen bir siyasi cinayet ülkede siyasi krize neden oldu.

Patani bölgesinde iki oğlu ile birlikte gözaltına alınan ve sorgulama sırasında işkenceyle öldüğü kesinlik kazanan İmam Yapa Kaseng hakkındaki tartışmalar sürüyor.

İmam Yapa Kaseng'in gözaltındaki ölümünün ardından, Tayland ordu yetkilileri, ölümün sebebini kapatmak için yoğun çaba göstererek, farklı iddialar ortaya attı. Fakat bütün baskılara rağmen otopsiyi yapan genç doktor, vicdanının sesini dinledi ve gördüğü gerçekleri açıkladı.

Şimdi, Tayland Ordusu, ölüm ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için özel bir komisyon kurulması çağrısında bulundu.

İmam Yapa, iki oğlu ile birlikte 19 Mart'ta Narathiwat eyaleti ordu birliği 'görev gücü 39' tarafından gözaltına alındı.

Ancak 21 Mart'ta İmam Yapa'nın cesedi bulundu. Ordu yetkilileri, önce imamın sorgulama sırasında bayıldığını ve birden sert bir şekilde yere düştüğünü ve kaburgalarını kırdığını ileri sürdüler.

Hemen ardından yapılan bir başka ordu açıklamasında ise askerin imamı ayıltmak istediği fakat yanlışlıkla kaburgalarını kırdığı ileri sürüldü.

Ancak askerin hep yanlış yerlere basmış olması gerekiyor. Çünkü otopsiyi yapan 27 yaşındaki cesur doktor, imamın göğsünde 4, sırtında ise 5 kaburga kemiğinin kırıldığını özellikle belirtti. Doktorun otopsi raporunu açıklaması sonrasında, ülkedeki siyasi ve askeri rejim derinden sarsıldı.

İmam öldüğü sırada Narathiwat dahil güneydeki eyaletlerden sorumlu olan Ordu komutanı orgeneral Anupong Paochinda, olayı sonuna kadar araştırma sözü verdi. Anupong, bu mesele hakkındaki gerçekleri ortaya çıkarmak amacıyla bir komite kurulacağını da belirtti. Bangkok'ta bulunan diplomat ve insan hakları örgütleri de, ordu komutanının bu çıkışını memnuniyetle karşıladı.

İmam Yapa'nın ailesi de ölümün şüpheli olması sebebiyle mahkemede dava açtı. Ancak bölgede faaliyet gösteren devlet güvenlik ajanları, meselenin mahkeme dışında çözülmesi amacıyla aile ile irtibat kurmaya çalıştı. Fakat İmam Yapa'nın kızı mahkemedeki davasından vazgeçmedi.

Tayland'da insan haklarını savunan yayın kuruluşları, İmam Yapa benzeri ölümlerin Müslümanların çoğunluğunun yaşadığı ülkenin güneyinde hemen her gün meydana geldiğine dikkat çekerek, Müslümanların kendi vatanlarında ikinci sınıf vatandaş gibi görülmelerinin kabul edilemeyeceğini açıkladılar.

İmamın ölümü Tayland basınına da yansıdı. Gazetelred çıkan editoryal yazılar, Taylandlıların kendileriyle yüzleşme kampanyasına dönüştü.


The Nation adlı gazetede yayımlanan editör yazısında, "Yapa davasında adeleti gerçekleştiremezsek, ulus olarak kaybedeceğiz." uyarısı yapıldı.

Tayland'da Müslümanlar, işgal altındaki güneydeki Patani bölgesinde yaşıyor. Bölgedeki Malay asıllı Müslümanlara yönelik sistematik askeri baskı uygulanıyor. Özellikle son yıllarda faili meçhul cinayetler de artmış durumda. Son dört yılda tırmanan olaylarda yaklaşık 3 bin insan hayatını kaybetti.

100 YIL ÖNCE BAĞIMSIZ BİR ÜLKEYDİ

Malezya'ya sınır olan üç eyalet, Bangkok'un hâkimiyetine girmeden yaklaşık 100 yıl önce bağımsız Müslüman Patani Sultanlığını oluşturuyorlardı. Bu eyaletlerin yaklaşık 4 milyon olan nüfusunun yüzde 80'ini Müslümanlar oluşturuyor.

Dünya bülteni



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs