En Sıcak Konular

Dolar ve borsada neler oluyor?

3 Temmuz 2008 12:10 tsi
Siyasette tansiyonun yükselmesinin para piyasalarında agresif hareketlere neden olabileceğini belirten bankacılara göre, siyasi gerginlik artık ekonomik gelişmelerin önüne geçti. ..

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 566,99 puan düşerek 32.999,41 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri,
bu seviyede ortalama yüzde 1,69 oranında değer yitirdi.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,2450 YTL, avro 1,9700 YTL'den güne başladı.Kapalıçarşı'da 1,2400 YTL'den alınan dolar 1,2450 YTL'den satılıyor. 1,9650 YTL'den alınan avronun satış fiyatı ise 1,9700 YTL olarak belirlendi. Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,2400 YTL, avronun satış fiyatı ise 1,9630 YTL olmuştu.

TAHVİL-BONO

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 13 Ocak 2010 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 09.35 itibarıyla basit getirisi yüzde 24,14'e, bileşik getirisi yüzde 22,80'e çıktı.Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getiri yüzde 24,03, bileşik getiri yüzde 22,70 olmuştu.

DOLAR KOTASYONLARI

Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat 1,2390 YTL, en yüksek fiyat 1,2435 YTL, satışta en düşük fiyat 1,2450 YTL, en yüksek fiyat 1,2490 YTL düzeyinde bulunuyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,5868, sterlin-dolar paritesi 1,9893, yen-dolar paritesi ise 106,05 düzeyinde seyrediyor.

Bankacılar hem Brent hem de ABD hafif petrolünün rekor kırması ve yurtdışı piyasalardaki düşüşlerin de etkisiyle dolar/YTL'de 1.2550 seviyesinin test edilebileceğini faizde de yönün yukarı olduğunu söylediler.

İçeride Ergenekon soruşturması kapsamında çok sayıda kişinin gözaltına alınması ve AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, parti adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile TBMM Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi heyetine bugün sözlü savunma yapacak olması davanın sonuçlanmasına yaklaşıldığına işaret ederek siyasi gerginliğin artmasına neden oluyor.

ABD'de özel sektör işverenlerinin yaklaşık altı yılın en yüksek düzeyinde işçi çıkardıklarını gösteren dünkü verinin ardından, petrolün de yeni bir rekor kırmasıyla ekonominin sağlığı ve şirketlerin kârlarıyla ilgili endişelerin artması üzerine Wall Street dün yüzde 1.5'i aşan değer kaybetti. Düşüşün bugün Avrupa borsalarında da etkili olması bekleniyor.

Piyasanın ekonomik gelişmeleri bir kenara bırakarak siyasi gelişmelere odaklandığını belirten bir bankanın döviz piyasası yöneticisi, "Bugün TÜİK Haziran ayı TÜFE ve ÜFE verilerini açıklayacak. Ancak piyasa için diğer tüm ekonomik veriler gibi bu veri de arka planda kalabilir" dedi ve ekledi:

"Siyasi gelişmeler ekonomik gelişmelerin biraz daha önüne geçtiği bir süreçten geçiyoruz. Uluslararası borsalardaki düşüş ve petroldeki rekora paralel gün içinde görünümü olumsuz olan dövizde 1.2550 YTL seviyesi test edilebilir. Kotasyonlarda 1.2350 ciddi bir teknik destek. Kotasyonlar 1.2350'in üzerinde kaldığı sürece dolar/YTL'de yön yukarı olacaktır. "

TÜİK, Haziran ayı enflasyon verilerini bugün saat 17:00'de açıklayacak. Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların devam etmesi nedeniyle, geçen yıl Haziran ayında gerileyen TÜFE ve ÜFE'nin bu yıl artış göstermesi bekleniyor. Reuters'ın 10 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, Haziran'da TÜFE'nin yüzde 0.45, ÜFE'nin ise yüzde 0.91 artması bekleniyor. Ankete göre, yıl sonu TÜFE ve ÜFE artışının ise sırasıyla yüzde 10.25 ve yüzde 16.90 olması öngörülüyor.


Sabah



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs