En Sıcak Konular

Başbakan tarihi yılı açıkladı

3 Temmuz 2008 08:17 tsi
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin 2015’te ham petrol ihtiyacının yarısını kendi kaynaklarından karşılayacağının müjdesini verdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin 2015’te ham petrol ihtiyacının yarısını kendi kaynaklarından karşılayacak duruma gelmesi için çalıştıklarını belirterek, “İnşallah bunu başaracağız” dedi.

Türkiye yılda yaklaşık 170-175 milyon varil ham petrol ithal ediyor. Geçen yıl petrol ithalatı için ödenen fatura 12 milyar doları buldu. Toplam enerji tüketiminde petrole yüzde 33, doğalgaza ise yüzde 29 bağımlı olan Türkiye bu yıl enerji ithali için 50 milyar dolar para harcayacak. İşte bu noktada Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin petrole olan bağımlılığının azalacağı mesajını verdi.

Ulusal Enerji Forumu'nda konuşan Erdoğan, Türkiye'nin 2015 yılında ham petrol ihtiyacının yarısını kendi kendine karşılayacak duruma gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, TPAO'nun Libya, Kolombiya, Kazakistan, Azerbaycan ve Karadeniz'de petrol arama ve üretim faaliyetleri olduğunu hatırlatarak, "Ham petrol ihtiyacımızın en az yarısını 2015'te kendimiz karşılamak istiyoruz. İnşallah başaracağız" dedi.

ALTYAPIYI HAZIRLADIK

Enerjide Türkiye'yi geleceğe hazır hale getirecek bir altyapının temellerini bugünden attıklarını ifade eden Edoğan, "2002'den bugüne kadar toplam 9 bin 464 megavat kurulu güçte yatırımı tamamladık ve devreye aldık. Bu dönemde EPDK tarafından verilen lisanslar 28 bin megavat gücünde olmuştur. Bu projelerden 15 milyar dolarlık 12 bin 600 megavatlık yatırıma başlanmıştır. 2013 itibarıyla bunların tamamlanmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

ILISU MUHAKKAK OLACAK

Erdoğan, yaklaşık 10 bin megavat gücünde bir nükleer santral yapmanın çalışmalarının da devam ettiğini, Akkuyu ihalesinin eylülde yapılacağını bildirdi. Bir diğer adımın da bin 200 megavat gücündeki Ilısu Projesi olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Ilısu Projesi'nin temeli atıldı. 15 gün önce bölgeye gittim, dolaştım. Burada özellikle bir çok spekülasyon yapılıyor. Yani kredi noktasında, finansör olacak ülkeler, ister bu finansı versin, ister vermesin, biz bunları GAP, DAP, KOP kapsamında yatırıma ayırdığımız finanstan kesinlikle çözme kararlığı içindeyiz. Buradan geri adım söz konusu değil."

RÜZGAR HARİTASI TAMAM

Türkiye'nin rüzgar ve güneş haritalarını çıkardıklarını, bunların yatırımcıların hizmetine sunduklarını da belirten Erdoğan, 2015'te 5 bin, 2020'de ise 15 bin megavat rüzgar santrali kurulmasını hedeflediklerini, bunların takipçisi olduklarını kaydetti. Bu santrallerle enerji talebinin önemli ölçüde karşılanacağını ifade eden Erdoğan, doğalgaz noktasında da ciddi bir sıkıntı bulunmadığını, 2011'e kadar olan dönemde doğalgaz talebinin karşılandığını söyledi.

bugün




Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs