En Sıcak Konular

İlaç yolsuzluğuna 7 bin 266 yıl

2 Temmuz 2008 22:05 tsi
Diyarbakır'da karne sahibi olmaksızın usulsüz ilaç yazarak devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle 216 sanığa 7 bin 266 yıl hapis cezası istendi.

Diyarbakır'da karne sahibi olmaksızın usulsüz ilaç yazarak devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle aralarında doktor, eczacı, çalışan ve karne sahiplerinin de bulunduğu 216 sanığa 7 bin 266 yıl hapis cezası istendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sağlık karnelerine, karne sahibi olmaksızın usulsüz ilaç yazarak, devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle aralarında doktor ve eczacıların da bulunduğu 17'si tutuklu 216 sanık hakkındaki iddianameyi tamamlandı.

Özel bir dal merkezi ile bazı eczaneler arasında, "çıkar amaçlı bir yapılanma'nın tespit edildiği belirtilen iddianamede, dal merkezini çalıştıran doktorlar S.T. ve İ.A'nın eczaneler tarafından temin edilen sağlık karnelerine, karne sahipleri olmaksızın ilaç yazdıkları ifade edildi.

İddianamede, eczacıların elinde bulunan veya çeşitli yollarla ele geçirilen ilaç kupürlerinin usulsüz olarak yazdırılan reçeteler ile devlete fatura edildiğine yer verildi.

Son kullanma tarihi yaklaşan ilaçların da elden çıkarılabilmesi için hasta olmaksızın hayali olarak muayene yapılmış gibi gösterilerek reçete yazdırıldığının vurgulandığı iddianame şöyle denildi: "Akabinde kendilerine reçete temin eden eczanelere reçete başına doktorlar tarafından para ödendiği tespit edilmiştir. Eczacılar tarafından temin edilen ve reçetesi yazılan karne sahiplerinin muayene edilmiş gibi dal merkezi kayıtlarına protokol numarası verilerek girişinin yapıldığı, muayenesi dahi yapılmayan hastaların tetkik ve tahlilleri yapılmış gibi gösterilerek devlete fatura edildiği, bu şekilde eczanelerin ellerinde bulunan ilaç kupürlerini ilgili kurumlara fatura ederek haksız olarak maddi kazanç sağladıkları belirlenmiştir."

Özel dal merkezinde yapılan incelemede, bin 454 karne sahibiyle ilgili olarak muayene edilmiş gibi işlem yapıldığına dikkat çekilen iddianamede işlemler karşılığında Sosyal Güvenlik Kurumuna 38 bin 385 YTL'yi fatura edildiğinin belirlendiği, bunun 32 eczacı ve tespit edilebilen eczane çalışanları ile birlikte hareket edilerek yapıldığı kaydedildi.

İddia makamı tutuklu sanıklardan doktor S.T. ve İ.A. hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "nitelikli dolandırıcılık" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından dolayı 576'şar yıl hapsi istedi.

Özel dal merkezinde çalışan 7 sanık hakkında da 480'er yıl hapis cezası istenen iddianamede, 15'i tutuklu 90 eczacı ve eczane çalışanı sanıklar hakkında da 15'şer yıl istendi. İddianamede, çoğunluğu sağlık karnesi sahibi olan 117 sanık hakkında ise 12'şer yıl hapis cezası isteniyor.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanacak.

cihan



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,439 µs