En Sıcak Konular

İran: Saldırıya karşılığımız çok şiddetli olur

2 Temmuz 2008 19:39 tsi
İsrail'i saldırı ihtimaline karşı uyaran İran Petrol Bakanı Nozeri, "Saldırı halinde piyasalara petrol tedarikini kesmeyiz" dedi.

İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri, İran'a yapılacak herhangi bir saldırının çok şiddetli karşılık bulacağını ifade etti.

Madrid'de yapılan 19. Dünya Petrol Kongresi'nde konuşan Nozeri, İsrail veya ABD saldırısı halinde dahi, petrol akışını kesmeyeceğini ve piyasalara petrol tedarikine devam edeceğini söyledi.

Kongre'de aralarında Avrupalı ve Amerikalı enerji şirketlerinden katılımcıların da bulunduğu kalabalığa hitap eden Nozeri, muhtemel bir saldırının petrol fiyatlarını çok daha yüksek seviyelere çıkaracağını ve hiçbir mantıklı yönetimin böyle bir saldırıyı onaylamayacağını belirterek,"Böylesi bir durumda petrol piyasasında neler olabileceğini düşünebiliyor musunuz?" dedi.

İran'a olası saldırı durumunda piyasadan ham petrolü çekmeyeceklerini açıklayan Nozeri, İran'ın her zaman güvenilir bir petrol tedarikçisi olduğunu ve bundan sonra da böyle kalacağını söyledi.

ABD'nin ABD şirketleri üzerinden yaptığı ekonomik yaptırımlara rağmen petrol üretimini artırmaya devam ettiklerini belirten Nozeri, "Son iki yılda günlük petrol üretimimizi 250 bin varile çıkardık" dedi.

Nozeri toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir saldırı halinde Tahran sessiz kalmayacaktır. Kimsenin hayal edemeyeceği kadar şiddetli bir karşılık olacaktır" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı George W. Bush geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayarak, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam etmesi halinde, son çare olarak İran'a yönelik bir saldırının mümkün olduğunu ifade etmişti. ABD'li yetkililer, İsrail Hava Kuvvetleri'nin geçtiğimiz ay başında Akdeniz'de düzenlediği kapsamlı tatbikatın, İran'a yönelik bir saldırının provası olduğunu ileri sürmüştü. Ancak İsrailli yetkililer, bunun rutin bir tatbikat olduğu açıklaması yapmıştı.

Amerikan ABC televizyonunda Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanarak yayınladığı haberde, İsrail'in yıl sonundan önce İran'ın nükleer tesislerini vurmayı planladığını ileri sürdü.

dunyabulteni



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs