En Sıcak Konular

ABD, Bush'un Suriye politikasını eleştiriyor

2 Temmuz 2008 14:36 tsi
ABD, Bush'un Suriye politikasını eleştiriyor Amerikan Dış İlişkiler Konseyi, Bush yönetiminin Suriye politikasının, Amerikan çıkarlarına hizmet etmediği görüşünde.

Amerikan Dış İlişkiler Konseyi, Bush yönetiminin Suriye'yi tecrit politikasının Amerikan çıkarlarına hizmet etmediğini belirten "Dealing With Damascus" adlı bir rapor hazırladı. Rapora göre, Amerikan yönetiminin önünde Suriye politikasıyla ilgili olarak iki seçenek bulunuyor; Ya 'tecride devam' ya da 'yakınlaşma'.

Raporda, ABD dış politikası için aslında temel bir problem teşkil etmeyen Suriye'nin İsrail'le barış görüşmelerinde isteksizliği, İran'la yakın bağları, Lübnan üzerinde siyasi ve askeri nüfuzu, Hizbullah ve Hamas'a destek vermesi gibi nedenlerden dolayı iki ülke arasındaki ilişkilerin zora girdiği belirtiliyor.
Amerika'nın, terörü destekleyen beş ülkeden birisi olarak listeye aldığı Suriye ile ikili ilişkilerin, Refik Hariri suikastında Şam yönetiminin dahli olduğuna inanılması ve Kuzey Kore'nin yardımıyla nükleer reaktör inşasına giriştiği iddiaları nedeniyle iyice gerildiği kaydediliyor.

Ancak rapor, Amerika ve Suriye'nin örtüşen çıkarlara sahip olduğuna ve sınırlı da olsa işbirliği geçmişine sahip olduklarına dikkat çekiyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri, 1973 Arap-İsrail savaşı sonrasında Suriye ve İsrail arasında yapılan çekilme antlaşmasında rol üstlenmişti. Suriye, Amerika liderliğinde başlatılan Birinci Körfez Savaşında koalisyon güçlerinde yer aldı ve savaş sonrasında ABD ve SSCB sponsorluğunda düzenlenen Madrid Konferansı'na katıldı. Kasım 2007'de Bush yönetiminin düzenlediği Annapolis konferansına iştirak etti. Son olarak da Mayıs 2008'de Türkiye'nin arabuluculuk ettiği İsrail'le barış görüşmelerine katıldı.

Raporu hazırlayan Mona Yacoubian ve Scott Lasensky, Bush yönetiminin Suriye politikasının hiç de ABD çıkarlarına uygun olmadığını, İsrail'le barış görüşmeleri, Lübnan ve Irak gibi zorlu konularda çözüm üreten yapıcı politikaların mümkün olduğunu savunuyorlar.

Suriye politikasıyla ilgili olarak Amerikan yönetiminin önünde "tecride devam" yahut "yakınlaşma" şeklinde iki seçenek bulunduğuna işaret eden ve tecrid politikasının çok az sonuç verdiğini belirten rapora göre "yakınlaşma" seçeneği, Amerikan çıkarlarına daha uygun.

Yakınlaşma yoluyla başarı elde edilmesi teminat altında değilse bile uzlaşma yolunda atılacak ciddi bir adımdır diyen rapora göre "yakınlaşma" politikası iki şekilde izlenebilir. Birincisi, şartlı yakınlaşma. Buna göre, yakınlaşmada Suriye'nin vereceği uygun tepkilere göre vâka-vâka ilerleme sağlanabilir. İkinci ise "büyük pazarlık" yani uzlaşmaya varmak üzere tüm meselelerin masaya yatırılması.

Dünya Bülteni/Ertuğrul Aydın



Bu haber 256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs