En Sıcak Konular

Türk-Rus işbirliğinde hedef büyük

2 Temmuz 2008 14:17 tsi
Türk-Rus işbirliğinde hedef büyük Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin hedefinin çok boyutlu ve yoğunlaştırılmış bir ortaklık olduğunu bildirdi.

Babacan, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacan, "Türkiye ile Rusya arasındaki hedefin çok boyutlu ve yoğunlaştırılmış bir ortaklık" olduğunu kaydederek, görüşmede ikili ilişkilerin muhtelif yönlerinin ele alındığını, bazı bölgesel ve uluslararası konulara değindiklerini belirtti.

İkili ilişkileri daha da güçlendirmek için ortak irade olduğunu bildiren Babacan, pek çok uluslararası ve bölgesel konudaki yaklaşımların ve görüşlerin önemli ölçüde paralellik arz ettiğini tekrar teyit ettiklerini söyledi.

Ali Babacan, Rusya'nın Türkiye'nin yalnızca komşusu olmadığını, aynı zamanda ticaret ve enerjide büyük bir ortağı olduğunu vurgulayarak, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 28 milyar dolara ulaştığını ve bu rakamın Rusya'yı Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı haline getirdiğini belirtti.

Bu yılın ilk 5 ayının ticaret rakamlarını da dün ilgili birimlerden aldıklarını kaydeden Babacan, ilk 5 ayda ticaret hacminin 16 milyar doları geçtiğini ve bu rakamın Rusya'yı Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olarak gösterdiğini bildirdi. Babacan, "Yani Rusya dış ticaret hacminde 1. sıraya oturmuş olan bir ülkedir" dedi.

Babacan, bu olumlu gelişmelerin karşılıklı yatırımlarda da görüldüğünü ifade ederek, Rusya'daki Türk şirketlerinin yatırımlarının 6 milyar doları aştığını, Rus şirketlerinin Türkiye'deki doğrudan yatırımlarının 4 milyar doları aştığını belirtti.

Geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaşlarının sayısının 2,5 milyonu aştığını da kaydeden Babacan, bu rakamın iki ülke arasındaki insan trafiğinin ne kadar ileri boyutlara geldiğini gösterdiğini söyledi. Babacan, 2007 yılının Türkiye'de Rus kültür yılı olduğunu anımsatarak, bu yılın ise Rusya'da Türk kültür yılı olduğunu bildirdi ve bu yıl boyunca Rusya'da pek çok etkinliğin düzenlendiğini vurguladı.

Babacan, "Bu ziyaretin Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri daha da ileri götürmek için önemli bir vesile olduğunu düşünüyorum" dedi.

-KONUK BAKAN LAVROV-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, geleneksel Türk misafirperverliği için şükranlarını sunarak konuşmasına başladı, bunu Türkiye'ye gelen milyonlarca Rus turistin de paylaştığını kaydetti.

İkili ilişkilerin birçok yönde süratle geliştiğini belirten Lavrov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk 5 ayda ulaştığı noktanın, Türk yatırımların 6 milyar dolara, Rus yatırımlarının da 4 milyara dolara çıkmasının ilişkilerdeki gelişme seviyesini gösterdiğini kaydetti.

Babacan'la yaptığı görüşmede hem Türk iş adamlarının Rusya'da, hem de Rus iş adamlarının Türkiye'de kendilerini azami ölçüde rahat hissetmeleri için gereken tedbirleri de ele aldıklarını söyleyen Lavrov, geçen yıl Türkiye'de Rus yılı, bu yıl da Rusya'da Türk yılı olmasının, kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin, öğrenci değişimi gibi konuların ilişkileri çok yönlü olarak geliştirdiğini bildirdi.

Türk hükümetine Gelibolu'da Rus vatandaşları için yapılan anıt için teşekkür eden Lavrov, iç savaş sırasında ülkelerini terk etmek zorunda kalan bu insanların, Türkiye'deki bu anıtla ebediyen yaşatılacağını söyledi.

"Bölgesel ve uluslararası konularda çok yoğun işbirliğimiz ve istişaremiz devam ediyor" diyen konuk bakan, bugünkü görüşmelerde Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını ve Rusya'nın sürece destek olma yönündeki iradesini beyan ettiğini belirtti.

Lavrov ayrıca görüşmede, gerek Orta Doğu gerekse İran'ın nükleer programı gibi konularda, tarafların katılımıyla, herhangi bir tarafı süreç dışına bırakmamak suretiyle çözüme ulaşma yönünde iradelerini beyan ettiklerini kaydetti.

Türkiye ile Rusya'nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) kapsamında ticaretin geliştirilmesi ve korunması, güvenlik gibi konularda stratejik ortak olduğunu vurgulayan Lavrov, Avrupa Futbol Şampiyonasına değinerek, "Bugün maalesef üzüntüyle konuştuğumuz tek bir konu oldu. Bu da, milli takımlarımızın Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde bir araya gelememesi" dedi. Sergey Lavrov, yine de hem Rus hem de Türk milli takımının bu şampiyonada bronz madalyayı almış olmasının büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, iki ülke Cumhurbaşkanlarının imzaladığı bildiri kapsamında ortaya konan bütün hedeflerin yerine getirildiğini ve ortaklık işbirliğinin geliştirilmesi için başarılı adımlar atıldığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu çerçevede çalışmaların devam etmesine karar verildiğini bildirdi. Lavrov, ileride de üst düzey ziyaretler için hazırlıkların yapılacağını sözlerine ekledi.

haber7.com



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs