petrol geleceği | " /> petrol geleceği | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'nin petrol geleceği

2 Temmuz 2008 14:16 tsi
Türkiye'nin petrol geleceği Petrol ihraç edeceğiz diyen TPAO Başkanı Mehmet Uysal, Suriye, İran, Irak ve hatta Venezüella ve Brezilyadaki Türkiyenin enerji açılımlarını Financial Timesa değerlendirdi.

Financial Times’da 1 Temmuz 2008’de yayınlanan ve David O’Bryne imzalı haberde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın son yıllardaki açılımları değerlendirildi. Avrupa’da “kamuya ait petrol firması kalmadığı” eleştirisiyle başlayan yazıda, “bölgedeki problemli yakın tarih” neticesinde, Türkiye’nin güney ve doğusunda çalışan “sınırlı operatör” TPAO’nun İran, Irak, Suriye ve “gözünü kestirdiği” her yerde “fırsatları değerlendirdiği” ifade edildi.

TPAO’nun avantajları arasında “teknik yeterliliği” ve “Müslüman kimliği” gösteren O’Bryne, “ülke içinde ve dışındaki Kürt sorununun” ve “İsrail’le stratejik müttefikliğin” komşularla ilişkilerde sorun olduğunu iddia etti.

1990’daki Körfez Savaşı öncesinde bölgede aktif rol oynayan TPAO’nun kuzeydeki Kürt bölgesindeki çatışmalar neticesinde ülkede arama yapacak petrol şirketlerinin listesinden çıkarıldığı ancak TPAO Başkanı Uysal’ın “kararın yeniden gözden geçirilebileceği” ile ilgili sözlerini aktaran yazar (Yakın zamanda Bağdat, listenin genişletebileceğini açıkladı), TPAO’nun Shell’le yaptığı Irak doğalgazıyla ilgili yaptığı anlaşmayla yerini sağlamlaştırdığını kaydetti.

Karadeniz petrolü Brezilya’yla çıkarılacak

Türkiye’nin İran’la yaptığı doğal gaz bölgesiyle ilgili anlaşmayı hatırlatan FT yazarı, TPAO’nun ürettiği gazı, Hazar ve Orta Doğu gazını Avrupa’ya ulaştıracak Nabuca üzerinden Türkiye’ye göndereceğini ancak anlaşmanın ABD’nin İran’a yaptırımlar arasında adı geçtiği için sıkıntıda olduğunu fakat bu yaz içerisinde nihai kararın verileceğini yazdı.

O’Bryne, Başkan Uysal’ın “Karada ve denizde yeni rezervlerle ilgili ciddi olasılıklar var” sözüyle Suriye ile yakın zamanda yapılan anlaşmayı ve işbirliğinin Venezüella gibi “özel firmalar” yerine “milli firmalarla” çalışmayı tercih eden ülkelere genişletilebileceği öngörüsüne dikkat çekti.

Karadeniz’de keşfedilen 10 milyar varillik petrol rezervini Chevron ve BP gibi firmalara “şamar” olarak niteleyen yazar, TPAO’nun Brezilyalı firma Petrobras’la (400 milyon dolar yatırım yaptı, artırması bekleniyor) yaptığı bu rezervin çıkarılmasıyla ilgili anlaşmayı aktardı. (2010’da ilk kuyular açılmaya başlanacak ve 2015’te tam kapasite üretime geçilecek.)

Karadeniz rezerv keşfinin Türkiye’nin Hazar’daki ve Orta Doğu’daki petrol tedarikçilerini “etkileyecek gibi” göründüğünü iddia eden O’Bryne, TPAO Başkanı Uysal’ın, “rezerv tam kapasiteyle işlediğinde Türkiye’nin, “petrol ihraç eden değil ithal eden ülke olacağı” sözlerine de ilginç gönderme yaptı.

O’Bryne’in Türkiye rahatsızlığı

O’Bryne’in yazısında Türkiye’nin petrol açılımlarından çok da mutlu olmadığı açıkça görülüyor. Özellikle TPAO’nun özel bir firma olmaması ve hatta Müslüman kimliği dahi yazarı rahatsız etmiş gibi.

Benzer şekilde Karadeniz’de bulunan ve yazının genelinde hissedilen “Türkiye’de bulunabilecek” diğer rezervlerle ilgili olarak Chevron ve BP’nin fırsatı kaçırdığı eleştirisi “üstü kapalı” olarak yapılırken, Türkiye’nin “petrol ihraç eden ülke” haline gelmesi ihtimalinin “bölge ülkeleri için tehdit” olduğu iddiası satır aralarında seslendiriliyor. 
 
Timetürk



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,564 µs