En Sıcak Konular

İhracat hız kesmedi: 123 milyar dolar

2 Temmuz 2008 12:27 tsi
Yılın ilk üç ayında büyüme hızının yüzde 6,6 çıkmasının ardından ekonomide bir müjdeli haber de ihracatçılardan geldi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat haziran ayında da güçlü performansına devam ederek yüzde 34,88 artışla 12,074 milyar dolar oldu.  
 
Ocak-haziran döneminde yüzde 36,07 artışla 67,138 milyar dolara yükseldi. Haziran itibarıyla son bir yıllık ihracat ise yüzde 29,93 artışla 123 milyar 762 milyon 644 bin dolara ulaştı.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, haziran ayı ihracat rakamlarını, Mersin'in Tarsus ilçesindeki Berdan Tekstil Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Son dönemde ekonomide yakalanan başarılara dikkat çeken Satıcı, Türkiye'nin dünyanın en büyük ilk yirmi ekonomisi arasında yer aldığını, bu başarının küçümsenemeyeceğini söyledi. Satıcı, serbest piyasa ekonomisinin tüm kural ve şartlarıyla çalıştığı bir dünyada yaşandığını vurgulayarak, "Bu dünyayı doğru anlamak zorundayız. Ancak genel tavrımıza bakıldığında henüz oyunun tüm kurallarını bilen, duruma hakim bir oyuncu gibi davranmadığımız görülmektedir." dedi. Yüksek faiz ve düşük kur politikasının üretimi baltalayan ve tasarrufların yatırımlar yerine devlete borç verilmesine dönüşen bir ortam oluşturduğunu belirten Satıcı, "Bu duruma bir de düşük kur politikası eklenince ithalat da cazipleşiyor ve yurtiçindeki üretimin önüne büyük bir set çekilmiş olunuyor. Oysa zenginliğin temeli üretimdir. Biz üretimi dışlıyor, en yüksek enerji maliyetleriyle, yüksek vergi oranlarıyla kalıcı üretimin önünü kapatıyoruz. Yani biz Türkiye'nin zenginleşmesinin önünü kesiyoruz." dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de konuşmasında, Türkiye'nin ihracattaki başarısının artık olağan hale geldiğini, birçok AB ülkesinin bir yıllık ihracatının bir ayda gerçekleştirildiğini söyledi. Aylık ihracatın 12 milyar dolarlar civarında olduğunu vurgulayan Tüzmen, Türkiye'nin, 18 yıl önce bir yılda yaptığı ihracatı artık bir ayda yaptığını kaydetti. Tüzmen, ithalat rakamının 19,3 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 64-65 seviyelerine geldiğini dile getirerek, "Bu, geleceğe daha iyi bakmamızı sağlıyor. İhracat artış oranımız ithalat artış oranımızın üstünde. TL biraz değer kazanınca ithalat daha hızlı artıyor. Türkiye geldiğimiz noktada ihracatta gerçekten dünya sıralamasının içerisinde kendi yerini hak ederek almıştır." diye konuştu. Tüzmen, yılın yarısına gelindiği şu dönemdeki ihracat rakamlarının, 2008 yılı hedefi olan 125 milyar doların yıl sonunda fazlasıyla aşılmış olacağını gösterdiğine dikkati çekti.

TİM verilerine göre, haziran ayında 2,42 milyar dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii, 2,294 milyar dolar ile demir çelik, 1,341 milyar dolar ile de kimyevî maddeler ve mamuller sektörleri en çok ihracat yapan sektörler oldu. Haziranda toplam ihracat içerisinde yüzde 8,44'lük paya sahip olan tarım ve hayvancılık grubu, geçen yıla göre yüzde 33,04 artış kaydetti. Toplam ihracatın yüzde 88,95'ini gerçekleştiren sanayi sektöründe aylık ihracat yüzde 35,74 artış ile 10,74 milyar dolar oldu. Sanayi sektöründe altı aylık ihracat 59,2 milyar doları, son 12 aylık ihracat ise 107,9 milyar dolara ulaştı. Madencilik ürünleri ihracatı, geçen ay yüzde 15,33 artarak 314,7 milyon dolara çıkarken, sektör 2008 yılının ilk altı ayında 1,609 milyar, son oniki ayda ise 3,13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

İHRACAT ARTIŞI SÜRÜYOR

Aylar Tutar (*)

Ocak 9,8

Şubat 10,7

Mart 10,9

Nisan 11,4

Mayıs 12,3

Haziran 12

Ocak-haziran 67,1

2008 (**) 125

(*) Milyar dolar

(**) Yıl sonu hedefi
 
zaman



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,808 µs