Batman eşcinsel,şirinler kızıl, Tenten Nazi | " /> Batman eşcinsel,şirinler kızıl, Tenten Nazi | "/>

En Sıcak Konular

Batman eşcinsel,şirinler kızıl, Tenten Nazi

2 Temmuz 2008 11:20 tsi
Batman eşcinsel,şirinler kızıl, Tenten Nazi İdeoloji dediğimiz şey aslında en fazla ideolojik değilmiş gibi gözüken yerdedir. Mesela çizgi kahramanlarda. İşte çizgi kahramanların ideolojikritiği..

Animasyonları ve sinema filmleri ilgiyle takip edilen çizgi kahramanlarla ilgili şaşırtıcı ayrıntı ve iddialar bir araya getirildi.
“Çelik adam” Süpermen, sanılanın aksine 1938 yılında değil 1933’te yaratıldı. İlk Süpermen, 1933 yılında yaratılmış kel bir karakterdi ve uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam olarak düşünülmüştü.
Jery Siegel ve Joe Shuster’ın tasarladığı bu içerik ilgi görmedi. Daha sonra tasarımları sürekli değişen Süpermen, Haziran 1938’de “DC Comics” adlı grup tarafından ilk kez halka sunuldu.

Batman’in çiçekleri ‘söz oldu’
Gerçek adı “Bruce Wayne” olan Batman de yine Superman gibi DC Comics dergisinde yayımlandı. İlk çıkışı 27 Mayıs 1939 tarihinde olan yarasa adam, çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratıldı. Ancak çizgi romanlarda yaratıcısı olarak sadece Bob Kane’in adı geçti. Çizgi kahramanlarla ilgili iddialardan Batman de nasibini aldı. Psikolog Fredric Wertham’ın 1954 tarihli “Seduction of the Innocent” isimli kitabında yer alan bir iddia ortalığı iyice karıştırdı. Batman ile ortağı Robin’in eşcinsel olduklarına ilişkin iddiada, “Görkemli bir ev, vazolarda güzel çiçekler ve bir uşak” yazan Wertham, bunun, beraber yaşamak isteyen 2 eşcinselin rüyası” olduğunu savundu. Sonraki yıllarda Batman’in Robin’le arasında böyle bir ilişki bulunmadığı yönünde açıklamalar getirildi.

Sömürgeci Tenten!
Belçikalı çizer Herge tarafından 1929 yılında yaratılan gazeteci Tenten de 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanlarının en ünlü kahramanlarındandı. Ölümünden kısa süre önce, eski Belçikalı Nazi işbirlikçisi Leon Degrelle, Tenten’in aslında kendisinden ilham alınarak ortaya çıkarıldığını savunarak tartışma yarattı. Degrelle gerçekten de Herge’i gazeteci olduğu dönemde tanıyordu. Ancak Tenten’in ilk hallerine kısmen de olsa Herge’in en küçük kardeşi ilham vermişti.
“Tenten’in Maceraları”nın ilk hikâyeleri, ayrıca özellikle Avrupalı olmayanların karikatürize betimlemeleri gibi nedenlerden dolayı ırkçı ve sömürgeci eğilim taşıdığı yönünde de eleştirildi.

Kızıl bayrak altında...
“Şirinler”, Belçikalı çizer Peyo tarafından 1958’de çizgi roman olarak yaratıldı. 1981’den itibaren televizyon ekranlarında gösterilen “Şirinler” büyük ilgi gördü. “Şirinler” hakkındaki bir iddia uzun zaman tartışma yarattı.
Buna göre Şirinler’in İngilizce adı olan “smurf”, “kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar” kelimelerinin baş harflerinden türetilmişti. Şirin babanın kırmızı şapkası, köyde mabet olmayışı, komünal bir yaşam sürmeleri, her şeyin elbirliğiyle yapılışı ve hiç para kullanmayışları iddiaları tetikledi. Kötü karakter Gargamel’in paraya karşı hırsının da komünal toplumun düşmanı olan kapitalizmi sembolize ettiği iddia edildi.

Red Kit’e ırkçı suçlaması
Belçikalı karikatürist Morris tarafından çizilen ve çizgi filmiyle de sevilen “Red Kit-Lucky Luke” de sevimli, bilmiş beyaz atı Düldül ve saf, sürekli başını belaya sokan köpeği Rin Tin Tin ile beraber suçluların ve adaletsizliğin amansız düşmanıydı. Suçluları temsil eden Dalton kardeşlerin renk kattığı Red Kit’in maceralarında da temizlikçi, bekçi, ütücü, çöpçü gibi ikinci karakterlerin başka ırklardan olması
eleştirildi.

milliyet



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs