En Sıcak Konular

TSE'de reform rüzgarı esiyor

2 Temmuz 2008 10:23 tsi
Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) yeniden yapılandırılması çerçevesinde, TSE'ye, ticari faaliyetleri için şirket kurabilmesine, yurt içi ve yurt dışında temsilcilikler açabilmesine imkan tanınacak.

Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

TSE'nin yeniden yapılandırılmasını hedefleyen tasarı, TSE'nin, AB standardizasyon kuruluşlarına üye olmasının önündeki engelleri kaldırmaya amaçlıyor.

Tasarıya göre, TSE, her türlü standartları hazırlayacak, hazırlatacak, test ve laboratuvar, endüstriyel metroloji ve kalibrasyon hizmetleri verecek, uygunluk değerlendirmesi ile belgelendirme işlemlerini yapacak, standardizasyon, belgelendirme ve kaliteyle ilgili diğer faaliyetleri yerine getirecek.

TSE, yurt içi ve yurt dışında temsilcilikler kurabilecek, görevlerini yerine getirirken idari, mali ve teknik yönden bağımsız olacak.

TSE, Türkiye'yi, uluslararası standardizasyon çalışmalarında ve kuruluşlarında, ulusal standardizasyon kuruluşu olarak temsil edecek, kabul edilen standartları yayınlayacak ve ihtiyari olarak uygulanmalarını teşvik edecek.

-GENEL KURUL ÜYELERİ-

Teknik Kurul ve ihtisas kurulları kaldırılan TSE, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Başkanlıktan oluşacak.

Genel Kurul, ilgili bakanlık ve kurumların temsilcilerinin yanı sıra, TOBB'ca görevlendirilecek 20, TESK'ten 4 üye TZOB'dan görevlendirilecek 1 üye, Tüketici Konseyince tüketici örgütleri temsilcileri arasından belirlenecek 2 üye, üniversitelerden seçilecek en az doçent unvanlı 5 üyeden üye oluşacak.

Genel Kurul üyelerinin görev süresi, 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

TSE'nin, standart hizmetleriyle ilgili görevleri kapsamında bilimsel incelemelerde bulunmak, standart hazırlamak veya önerilen standartları kabul etmek amacıyla, Yönetim Kurulunca ilgili ürün, hizmet veya sektör adıyla teknik komiteler kurulacak.

-YERLİ VE YABANCI UZMAN ÇALIŞABİLECEK-

Enstitü Başkanı, emeklilik ve maaş yönünden Bakanlık Müsteşarı düzeyinde kabul edilecek. Enstitü Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımlarına ait ya da iştirakçisi oldukları işletmelerin, doğrudan veya dolaylı olarak Enstitüden ve iştirakçisi olduğu şirket ve işletmelerden iş alamayacak.

Enstitü hizmetlerini, Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sözleşmeli olarak istihdam edilen personel gerçekleştirecek. Özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç duyulması halinde, sınırlı olmak üzere belli sayıda vekalet veya istisna akdi ile yerli ve yabancı uzman çalıştırılabilinecek.

-GELİRLERDE DÜZENLEME-

Tasarı, TSE'nin gelirlerinde yeni düzenleme getiriyor. TSE'nin gelirleri, TOBB'un, bir önceki yıl aidat geliri toplamı üzerinden yüzde 0,5 oranında izleyen yılın Haziran ve Kasım aylarında eşit 2 taksitte ödeyeceği aidatlar, TSE'nin yapacağı hizmetler karşılığı olarak gerçek ve tüzel kişilerden Yönetim Kurulunca uygun görülecek miktarda veya tarifelerine göre alınacak ücretler, yayın ve markalardan sağlanacak gelirler, her türlü yardım, bağış, TSE'ye ait taşınır ve taşınmazlardan elde edilecek gelirler, TSE'nin ortağı olduğu şirketlerden elde edilen kar payları, gerektiğinde genel bütçeden aktartılacak tutarlar olarak sıralanıyor.

TSE'nin iktisadi işletmeleri hariç, gelirleri, işlemleri, sahibi bulunduğu taşınmazlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.

TSE, ticari faaliyetleri için şirket kurabilecek veya kurulu şirkete katılabilecek. Şirket kuruluşuna veya bir şirkete iştirak edilmesine Genel Kurul üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar verilecek.

Standardizasyon, uygunluk değerlendirilmesi ve belgelendirme, endüstriyel metroloji ve kalibrasyon, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında ihtiyaç duyulan mal ve hizmet alımları, Kamu İhale Kanunundan muaf olacak.

-GEREKÇE-

Tasarının gerekçesinde, TSE'nin, uzun yıllar yabancı belgelendirme kuruluşlarıyla haksız rekabet ortamında hizmet üretmeye çalıştığı ifade edildi.

TSE'nin, bugüne kadar devlet bütçesine yük olmadan dev yatırımlar gerçekleştirdiği, mevcut tesis, ekipman, araç-gereç, cihaz açısından büyüdüğü, diğer standardizasyon kuruluşlarıyla uluslararası arenada boy ölçüşebilecek hale geldiği belirtildi.

Gerekçede, kuruluş kanununun yurt dışında teşkilatlanmaya, test veya belgelendirme kuruluşları oluşturmaya imkan vermemesi nedeniyle diğer ülkelerin pazarlarına kalıcı ve köklü organizasyonlarla giremediğine işaret edildi.

zaman



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs