Google'dan da toplarım, TV' | " /> Google'dan da toplarım, TV' | "/>

En Sıcak Konular

Delilleri Google'dan da toplarım, TV'

2 Temmuz 2008 09:34 tsi
Delilleri Google'dan da toplarım, TV' AK Parti'ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi'nde Google iddianamesi suçlamasına yanıt verdi.

AK Parti'ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya Anayasa Mahkemesi'nde dün sözlü açıklamalarda bulundu.

Kapatma talebini tekrarlayan Başsavcı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan dahil 71 isme siyasi yasak istedi. AK Parti'nin 'Google davası' eleştirilerine tepki gösteren Başsavcı, "Soruşturmalarda 'delil serbestliği ilkesi' uygulanır. Delillerin gazete, TV ve internetten temin edilmesinin önünde yasal bir engel yok." dedi. Başsavcı, başörtüsünün insan hakkı olmadığını iddia etti: "Türban, siyasî simgedir. Din ve vicdan özgürlüğü kapsamında koruma göremez."


Üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren anayasa değişikliğinin iptal edilmesinin iddialarını ortadan kaldırmadığını, aksine güçlendirdiğini savundu. Parti kapatma davalarının 'kendine özgü davalar' olduğunu belirterek parti kapatmak için Türk Ceza Kanunu'nda suç olan fiilleri işleme zorunluluğu olmadığını öne sürdü.

AK Parti davasında sona yaklaşılıyor. Yalçınkaya dün Anayasa Mahkemesi'nde bir buçuk saat sözlü açıklamada bulundu. Yalçınkaya, geliş ve gidişinde mahkemenin arka kapısını kullandı. İddialara göre, Başsavcı, "Kapatma yaptırımı, davalı partinin son aşamada demokrasiyi ortadan kaldıran, şiddet ve şiddet çağrısını amaçlayan bir modeli(şeriat) yaşama geçirmeyi hedeflediği için hukuka uygundur." ifadelerini kullandı. AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu esas hakkındaki mütalaayı eleştiren Başsavcı, ifade özgürlüğü sınırının aşıldığını ve hukukun üstünlüğü ilkesinin zedelendiğini ileri sürdü.

AK Parti'nin AİHS ve Venedik Kriterleri'nden koruma göremeyeceğini savunan Başsavcı, 'takiyye' suçlamasında bulundu. Siyasi partilerin kapatılması seçeneğiyle çoğulcu demokratik sistemin kendini koruduğunu savundu. Başsavcı, iddianamede yer vermemesine karşın Suudi işadamı Yasin el Kadı ile ilgili iddiaları da gündeme getirdi. Ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın, "Atatürk devrimleri Türk toplumunda travma yarattı.'' şeklindeki sözlerini hatırlattı. Başsavcı, Yargıtay'ın Fethullah Gülen'in beraatini onaylamasının AK Parti davasını etkilemeyeceğini iddia etti. Bunun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün siyasi yasak talebine olumlu katkı yapmayacağını da öne sürdü. Mahkeme üyelerinin, Yalçınkaya'ya soru yöneltmediği öğrenildi.

Başsavcı'nın açıklaması, tutanak haline getirilerek dün akşam saatlerinde AK Parti'ye gönderildi. AK Parti, yarın sözlü savunma yapacak. Parti adına savunmayı Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ yapacak.

zaman



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,735 µs