beş dalgası! | " /> beş dalgası! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'un beş dalgası!

2 Temmuz 2008 08:00 tsi
Ergenekon'un beş dalgası! Ümraniye'den başlayan Ergenekon operasyonun dün Sabah saat 07.00'de eş zamanlı olarak yapılan baskınlarla son perdesi de aralandı...

Ergenekon soruşturması generallere uzandı. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile eski Tuğamiral İlker Güven'in de aralarında olduğu 20 kişi gözaltına alındı.

1. Dalga : Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarının ardından başlatılan Ergenekon soruşturması'nda 5. dalga operasyon, Ankara, İstanbul ve Trabzon'da yapıldı. Sabah saat 07.00'de eş zamanlı olarak başlatılan operasyonda Tuğgeneral Veli Küçük'ten sonra ilk olarak orgeneral rütbeli Hurşit Tolon ve Şener Eruygur gözaltına alındı.

1. Ordu eski Komutanı Orgeneral Tolon, Eski Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Eruygur'un yanı sıra, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ve Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'nin de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. AK Parti Balıkesir eski Milletvekili Turhan Çömez ile emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise aranıyor.

TOLON’UN KAPISI KIRILDI

Ankara’nın Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın Anayasa Mahkemesi’nde yapacağı sözlü açıklamasına kilitlendiği saatlerde, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün yürüttüğü 'Ergenekon' operasyonu kapsamında İstanbul ve Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Ankara'da emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Orgeneral Şener Eruygur'un kaldığı lojmana gitti.

Askeri görevlilerin de bulunduğu operasyonda polis, emekli generallere İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nin arama kararını ve gözaltına alınma kararını gösterdi. Polis, "Ben generalim, bana dokunamazsınız" diyen Tolon'un emekli generallere tahsis edilen lojmanının kapısını kırarak içeri girdi. Tolon'un askeri korumaları ise polisin uyarısı üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. GATA'da sağlık kontrolünden geçirilen Tolon ve Eruygur, daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

ANKARA’DA 7 GÖZALTI

Polis, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın evine ve gazetenin Ankara'daki temsilciliğine de aynı anda baskın düzenledi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de gözaltına alındı. Polis, bazı belgelerde adları geçen ve bir kamu kurumunda başmüfettiş olarak çalıştığı öğrenilen Kemal Aydın ile kız kardeşi Neriman Aydın'ı da gözaltına aldı. Ankara'da gözaltına alınanlar arasında Hamza Demir de yer aldı. Gözaltına alınan 7 kişi, Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla uçakla İstanbul'a götürülecek.

İSTANBUL AYAĞI

Operasyonun İstanbul ayağında ise, Halka ve Olaylara Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi gözaltına alındı. Büyükçelebi daha sonra Davutpaşa'daki gazete binasına getirildi. Çalışma ofisinde yapılan aramada bazı belgeler ile bilgisayara el konuldu. İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında, Türk Gençlik Birliği Kurucu Başkanı Aslan Türkan, İstanbul Ülkü Ocakları Eski Başkanı Levent Temiz, İşçi Partisi Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Tunç Alkoç, Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreteri Birol Başaran, emekli Tuğgeneral İlker Güven, araştırmacı Erol Mütercimler de bulunuyor.

Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilen terörist başı Abdullah Öcalan'ı İmralı Adası'nda sorgulayan ekibin lideri olan emekli Jandarma Kıdemli Albay Atilla Uğur da İstanbul'da yakalandı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kadıköy şubesinde polis ekiplerince arama yapıldı. Yapılan aramada bazı belgeler ile bilgisayarlara el konuldu.

TRABZON VE ANTALYA

Trabzon'da da, Ati Teknoloji Özel Sağlık Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı gözaltına alındı. Prof. Dr. Ovalı, Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, sabah saatlerinde evinde gözaltına alınarak, Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Türkiye'nin tek bağışıklık tedavi merkezi olan Ati Teknoloji'nin Genel Müdürlüğü'nü yapan Prof. Dr. Ovalı, daha önce de Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştı. Operasyon kapsamında Antalya'da 2 işyeri ve 1 eve operasyon yapıldı. Operasyon sonucunda 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslardan birisinin askeriyeden emekli Osman G., diğerinin A.U. isimli sivil vatandaş olduğu belirlendi.

ERZURUM’A DA SIÇRADI

Operasyon Erzurum’a da sıçradı. Başsavcılığın talebi üzerine Erzurum'da M.A. ile S.Y, Erzurum Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Şahıslar, daha sonra uçakla ıstanbul'a gönderildi.

ASKER STRATEJİSİ

Savcının gözaltına alınması ve evlerinde arama yapılmasını istediği listede iki emekli orgeneralin bulunması soruşturmanın seyrini değiştirdi. Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'ın başkanlığında önceki gece Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltı prosedüründe izlenecek "strateji" belirlendi. Terörle Mücadele Şubesi'nde hangi ekiplerin gözaltı ve aramaya katılacağı tespit edildi. Görev dağılımından sonra 07.00'de düğmeye basıldı.

DALGA DALGA ERGENEKON

2. Dalga: 12 Haziran 2007'de bir ihbar üzerine Ümraniye'de bir gecekonduda operasyon yapıldı. 27 adet el bombası, TNT kalıpları ele geçirildi. Gecekondu sahibi ve yeğeninin ifadeleri üzerine emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, eski polis memuru Aydın Yüksek, işadamı Kuddusi Okkır, Bekir Öztürk, Fuat Ermiş, İsmail Yıldız,Yazar Ergün Poyraz, Asuman Özdemir, Mete Yalazangil tutuklandı.

3. Dalga: 21 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirildi. Operasyona Ergenekon ismi verilen bu 2. dalgada JİTEM'in kurucusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Danıştay saldırısından sonra gözaltına alınıp serbest bırakılan eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk , eski Uzman Çavuş Muhammet Yüce, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü Sevgi Erenerol tutuklandı.

4. Dalga: 21 Şubat 2008'de akademisyenlere yapıldı. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp uzmanı Doç. Dr. Habip Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emin Gürses, Levent Kara, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşı, Balıkesir Üniversitesi emekli öğretim üyesi Orhan Tunç, kuyumcu Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Derneği Başkanı Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tongar, Selim Akkurt tutuklandı.

5. Dalga: 21 Mart 2008 tarihinde yapılan operasyonda, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, İP lideri Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İP Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever'in de aralarında bulunduğu 12 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

BAŞSAVCI iDDiALARI YALANLADI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, 'Ergenekon' kapsamında dün sabah İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen operasyonlardan bilgisinin olmadığı yönündeki haberlerin doğru olmadığını söyledi.

YOĞUN MESAİDEYİZ

Engin, "Ben operasyonun başsavcılığın talimatı ile yapıldığı yönündeki bilgileri düzelttim. Operasyon, benim talimatımla değil, soruşturmayı yürüten savcıların talimatıyla gerçekleşmiştir. Basın mensupları benden operasyonla ilgili bilgi istediler. Ben de şu anda detaylı bilgi olmadığını, ama araştırıp gerekirse açıklama yapabileceğimi söyledim" dedi. Bilgisi olmadığı ve konuyla ilgili araştırma başlatacağı yönündeki iddiaları yalanlayan Başsavcı Engin, soruşturmayı yürüten savcıların yoğun bir mesaide çalıştığını, bu nedenle bugün herhangi bir açıklama yapmayacağını ifade etti.

SAVCININ GÖZETİMİNDE

İstanbul Valisi Muammer Güler, Ergenekon Soruşturması kapsamında gerçekleşen gözaltıların, adli bir işlem olduğunu bildirdi. Güler, ''Bunların tamamı Cumhuriyet Savcılığı gözetiminde yürütülüyor'' dedi.

bugün



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,906 µs