Ergenekon operasyonu! | " /> Ergenekon operasyonu! | "/>

En Sıcak Konular

İşte adım adım Ergenekon operasyonu!

1 Temmuz 2008 20:50 tsi
İşte adım adım Ergenekon operasyonu! Ergenekon operasyonunun 6'ncı şok dalgasında, İstanbul, Ankara, Antalya ve Trabzon'da toplam 25 kişi gözaltına alındı. İşte son 24 saatte adım adım Ergenekon operasyonu:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda İstanbul başta olmak üzere, Ankara, Trabzon ve Antalya'da zincirleme gözaltılar ve baskınlar başladı. Halen 49 kişinin tutuklu olduğu Ergenekon operasyonu kapsamında bugün toplam 25 kişi gözaltına alındı.

Sabah erken saatlerinde başlayan gözaltılar çerçevesinde Türkiye'de ilk olarak iki orgeneral rütbeli emekli subay gözaltına alındı.

Emekli Org. Hurşit Tolon ve emekli Org. Şener Eruygur, Ankara'da kaldıkları korumalı askeri lojmandan polis tarafından alınarak, emniyete götürüldü. Kapısını açmamakta direnen Hurşit Tolon'un evine, polis, 'delil yok edebilir' endişesiyle yetkisini kullanıp kapısını kırarak girdi. Karşı koyan Hurşit Tolon'un korumaları da polis tarafından etkisiz hale getirildi.

Ankara polisi daha sonra Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ı gözaltına aldı. Balbay'ın evinde ve Cumhuriyet Gazetesi'ndeki ofisinde de geniş çaplı arama yapan polis, Balbay'ın bilgisayarlarına da el koydu.

Polis, daha sonra Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ü gözaltına aldı. Sinan Aygün'ün evinde ve ATO'daki ofisindeki araştırma sonrası, Aygün de emniyete getirildi. 

Operasyonun Ankara ayağında gözaltına alınan diğer üç kişiyi, Kemal Aydın, Neriman Aydın ve Hamza Demir'i ise kamuoyu yakından tanımıyordu.

Operasyonun Trabzon ayağında ise bağımlılık üzerine araştırmalar yaptığı bildirilen Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ercüment Ovalı gözaltına alındı.

OPERASYONUN ANTALYA AYAĞI

 Ergenekon operasyonu kapsamında Antalya'da 2 işyeri ve 1 ev olmak üzere 3 ayrı noktaya operasyon yapıldı. Düzenlenen operasyonda, 2 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan zanlılardan birinin emekli albay Osman G., diğerininse A.U. isimli sivil bir vatandaş olduğu belirlendi.

İSTANBUL OPERASYONU

Ergenekon operasyonunun bir diğer merkezi ise İstanbul'du. Aralarında, iki general bir albay ve iki gazetecinin de bulunduğu, geri kalanı ise ADD üyesi toplam 10 kişi gözaltına alındı.

 

ZANLILARIN KİMLİKLERİ

EMEKLİ ORGENERAL ŞENER ERUYGUR

Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un ismi son dönemde "Darbe günlükleri" ile kamuoyunun gündemine geldi.

Nokta dergisi, AK Parti'ye karşı geliştirilen 'Sarıkız' ve Ayıışığı darbe planlarını etraflıca anlatmıştı.

Nokta dergisine göre, Sarıkız'da darbenin dört atlısından biri olan Eruygur, bu planın çökmesinden sonra kendi başına 'Ayışığı' planının uygulamaya sokmuştu. Her iki darbe planı da zamanın genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün karşı koymasıyla sonuçlanmadı.

Deniz Kuvvetleri eski komutanı Oramiral Özden Örnek'in, Eruygur'un hazırladığı darbe planına ilişkin 14 Ekim 2004'te günlüğüne şu notu düştüğü Nokta dergisinde yer almıştı:

"Fenerbahçe'ye Aytaç (Yalman) Paşa'lara gittim. Daha çok o konuştu. 'Şener bizden habersiz darbe planı hazırlatmış. Adı da 'Ayışığı'. Darbede kimin başkan olacağı belli değil. Hepimize davranışlarımıza bir kod adı vermiş. Havacı (İbrahim Fırtına) ona destek verdiği için o anlamda, bizler ise sana karşıt anlamda, bana da belli değil anlamda kodlar vermiş. Bu plan GB'nin (Genelkurmay Başkanlığı) elinde olduğu gibi içlerinden biri tarafından sızdırıldığı için MİT ve hükümetin de elinde varmış. İkinci bir planda ise senle ben gösterilmiyoruz, sadece havacı var."

EMEKLİ ORGENERAL HURŞİT TOLON

Ergenekon Operasyonu kapsamında hala tutuklu bulunan Doç. Dr. Ümit Sayın'ın el konulan bilgisayarında görev başında bulunan bir komutana gönderilmek üzere hazırlanmış bilgilere ulaşıldı.

Üniversitede görev yaptığı dönemde öğretim üyelerinin fişlendiğini belgeleyen bilgiler arasında eski Ege ve Birinci Ordu Komutanı Hurşit Tolon'un adı da geçiyordu.

Ümit Sayın ile Üsteğmen Zafer Yener arasında geçen 19.06.2005 tarihli MSN görüşmesinde, Sayın'ın, hazırladığı istihbarat raporunu, JİTEM, MGK ve Özer Harp'e götüreceği, raporun emekli Orgeneral Hurşit Tolon'a ise elden teslim edileceği belirtiliyordu.

TOLON, GENELKURMAY BAŞKANI KADAR KONUŞUYORDU

Hurşit Tolon, Ege Ordu Komutanı olduğu dönemde, yaptığı açıklamalarla gündemden düşmemişti. Tolon, asker olduğunu unutup ABD'den AB'ye, Kıbrıs meselesinden Kürt sorununa kadar pek çok konuda esip gürlemişti. Emekli olduktan sonra da aynı tarzdaki çıkışlarını sürdürmüştü.

Örneğin, sık sık darbe çağrıları ile gündeme gelen Emekli Subaylar Derneği'nin İzmir'de düzenlediği panelde konuşan Tolon, dernek üyelerini, "Siz yalnız yavru vatan Kıbrıs'a olan duyarlılığınızla değil, tüm Türkiye meselesine olan duyarlılığınızla hem örnek, hem önder oldunuz. 19 Nisan ve 29 Nisan mitingleri sizin eseriniz" sözleriyle selamlamıştı.

Tolon, aynı panelde, "Bu millet hep güzel insanlar yetiştirirdi. Ama, son zamanlarda hain de yetiştiriyor" demişti.

Üyesi olduğu Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı kapsamında oluşturulan Milli Uyanış ve Güçbirliği Platformu'nun düzenlediği bir etkinlikte Tolon, "Lozan'ın intikamını almak isteyenler, Sevr'i hortlatmak isteyenlerle mücadele halindeyiz'' demişti.

Tolon, "Milli Uyanış ve Güç Birliği Platformu''nun ATO Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantısında ise resmi ideolojiyi sorgulayan aydınları hedef göstermiş, ''Birileri köşe tutmak gayreti içerisinde, yatıp kalkıp orduyla uğraşmaktadırlar. Kiralık aydınları ile uğraşıyorlar, satılmış aydınları ile uğraşıyorlar" demişti.

ATO BAŞKANI SİNAN AYGÜN

EMEKLİ TUĞGENERAL LEVENT ERSÖZ

Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı yapan Tuğgeneral Levent Ersöz de gözaltına alındı.

'Ya Gazi Paşa Duyarsa' adlı kitap yazan ve "Bu bir belanın hikâyesidir" diyen emekli jandarma albay Erdal Sarızeybek, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz'ün yazılı olmayan talimatıyla bazı telefonları dinlediğini iddia etmişti.

ERGENEKON'DA DÖRDÜNCÜ PAŞA  DA GÖZALTINDA

Şener Eruygur'un yardımcısı, emekli tümamiral İlker Güven de gözaltına alındı. Güven, Ergenekon soruşturması kapsamında bugün gerçekleştirilen operasyonda, Şener Eruygur, Hurşit Tolon ve Levent Ersöz'den sonra gözaltına alınan 4. paşa oldu.

TERCÜMAN GENEL YAYIN YÖNETMENİ UFUK BÜYÜKÇELEBİ

Ergenekon soruşturması kapsamında Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi'nin de gözaltına alındı. Ufuk Büyükçelebi'nin yönetimine geçtikten sonra Tercüman'ın manşetinden birkaç kez darbe çağrısı içerikli haberler yeraldığı görülmüştü. Büyükçelebi'nin özellikle askerle bazı bağlantıları olduğu ileri sürülüyordu.

CHP GENEL BAŞKAN ADAYI BİROL BAŞARAN

"Hukuk dışına çıkılacak günler geliyor diye düşünüyorum" diyen Atatürkçü Düşünce Derneği Kadıköy şubesi eski başkanlarından Birol Başaran da gözaltına alınanlar arasında. Başaran yaklaşık beş ay önce emekli orgeneral Eruygur'un da bulunduğu bir paneldeki sözleri ile gündeme gelmişti.

Birol Başaran, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kadıköy Şubesi tarafından 04-13 Şubat 2008 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen 'Hukuk ve Siyaset Okulu' başlıklı konferansta demokratik düzeni hedef alan korkunç açıklamalar yapmıştı. Gözaltına alınan Birol'un konferansta "Hukuk dışına çıkılacak günler geliyor diye düşünüyorum. hukukun bazı durumlarda askıya alınabileceğini" ifade etmişti. Ulusal Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Genel Sekreteri Birol Başaran'ın aynı zamanda 2001 yılında CHP Genel Başkanlığı'na da aday olmuştu.

GAZETECİ EROL EROL MÜTERCİMLER

Kamuoyunda derin analizci olarak bilinen araştırmacı yazar ve aynı zamanda emekli subay Erol Mütercimler de İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

MİLLETVEKİLİ TURHAN ÇÖMEZ ARANIYOR

AKP'den ihraç edilen eski vekil Turhan Çömez'in de dahil edildiği ortaya çıktı. Ankara, İstanbul ve Trabzon'da eş zamanlı olarak başlatılan operasyon kapsamında polis Turhan Çömez'in evine de baskın yaptı. Aramalar sonrasında Turhan Çömez'in evde olmadığı anlaşıldı. Çömez aranıyor.

dunyabulteni



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,864 µs