En Sıcak Konular

İsrail ve Suriye 3.kez bir araya geliyor

1 Temmuz 2008 16:23 tsi
İsrail ve Suriye 3.kez bir araya geliyor Türkiye'nin arabuluculuğuyla barış görüşmelerine başlayan İsrail ve Suriye'nin, bugün üçüncü kez bir araya geleceği bildirildi.

Tarafların yine ayrı odalarda kalarak aynı masaya oturmayacağı ve Türk arabulucular vasıtasıyla görüşecekleri belirtildi. İsailli bir yetkili ise İsrail tarafının, önümüzdeki haftalarda doğrudan görüşmelere başlanılmasını ümit ettiğini söyledi.

İsrail ve Suriye, 8 yıllık bir aradan sonra mayıs ayında barış görüşmelerine dolaylı olarak başlamıştı. Görüşmelerde Şam yönetiminin en büyük şart olarak öne sürdüğü Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesi de gündeme gelmişti.

Ancak İsrail Parlamentosu, dün Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesini zorlaştıracak bir yasa tasarısını ilk turda kabul etti. Tasarıya göre herhangi bir topraktan geri çekilmek için, milletvekillerinin 3'te ikisinin onayı alınmazsa referanduma gidilmesi öngörülüyor. Tasarının yasalaşması için 2. ve 3. turda da onay alması gerekiyor; ancak milletvekillerinin yasaya onay vermesine kesin gözle bakılıyor. Dünkü ilk tur oylamada da 120 üyeli İsrail Parlamentosu'nun 65 üyesi, yasadan yan oy kullanmıştı. Yasaya karşı oy kullananların sayısı ise 18'de kalmıştı.

Başbakan Ehud Olmert'in partisi Kadima, merkez soldaki İşçi Partisi, Likud Partisi ve radikal Şas Partisi üyeleri yasadan yana oy kullanırken, Meretz Partisi ise yasayı eleştirdi. Parti lideri Zehava Galon, "Knesset, Golan ile ilgili yapılabileceği her türlü görüşme ihtimalinin önünü tıkıyor" dedi.

Golan Tepeleri'nde yaşayan 20 bin Yahudi yerleşimcinin sözcüsü olan Yehuda Harel ise yasanın, herhangi bir çekilmeyi imkansız hale getirmesi konusunda ikna olduğunu açıklamıştı.

İsrail'de gerçekleştirilen kamuoyu yoklamaları ise halkın büyük kısmının, Golan Tepeleri'nden çekilmeye karşı olduğunu ortaya koymuştu.


timetürk.com



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,586 µs