kurtlar konseyi | " /> kurtlar konseyi | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'un kurtlar konseyi

1 Temmuz 2008 16:07 tsi
Ergenekon'un kurtlar konseyi Ergenekon Örgütlenmesinin devletin eline geçen ama sonra kayıplara karışan yedi yıllık "Temel Belgesi"ni Taraf Gazetesi buldu ve manşetine taşıdı.

Taraf Gazetesi, Ergenekon suç örgütü hakkındaki soruşturmaya zemin oluşturan 2001 tarihli ve yaklaşık yedi yıl kayıplara karışan Tuncay Güney sorgusunun tam metnine ulaştı. Metinde, Ergenekon'un derin tarihi özetleniyor.

Taraf Gazetesi’nden Nevzat Çiçek’in Haberi:

Taraf Gazetesi, devletin içine sızmış Ergenekon suç örgütünü ortaya çıkarma ve sorumlularını cezalandırma hedefiyle yaklaşık  bir yıldır sürdürülen operasyonda çıkış noktasını oluşturan metne ulaştı.

Video kaset çözümü 101 sayfa olan bu metin, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün eski mutemeti ve şu anda Kanada'da yaşayan Tuncay Güney'in Şubat 2001'de verdiği ifadeyi kapsıyor.

Yaklaşık yedi yıl kayıp olan, daha sonra, 2008 yılı başında, dört adet video kasete kaydedilmiş halde, Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğu'nda bulunup  Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'e teslim edilen metin, bugüne dek 200'e yakın kişinin Ergenekon'la bağlantılı oldukları gerekçesiyle sorgulanmasına zemin oluşturdu.

Bu metinde, muvazzaf ve emekli subaylar, bürokratlar, işadamları, gazeteciler, sanatçılar, mafya mensuplarını da kapsayan çok geniş bir kesim Ergenekon'la ilişkilendiriliyor.

Tuncay Güney'in ifadelerinde ayrıca, Ergenekon'un ne zaman, nasıl kurulduğu, hedefleri, örgütlenme yapısı, çalışma usulleri ve faaliyetleri konusunda ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

İfade metninde adı zikredilen şahısları tek taraflı iddiaların hedefi yaparak zan altında bırakacak ayrıntıları saklı tutarken, Güney'in Ergenekon'la ilgili yapısal ve teknik bilgi içeren ifadelerinden çarpıcı bölümleri okurlarımıza sunuyoruz.

KAYIP KASETLER Tuncay Güney 3 Şubat 2001'de "Dolandırıcılık ve Sahtecilik" iddiaları ile Asayiş Şube Müdürlüğü görevlilerince göz altına alınmış, burada birtakım organize suç örgütleri hakkında beyanlarda bulunması üzerine Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.

O dönem Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olan Adil Serdar Saçan, Güney'in sorgusuna bizzat katıldı ve ifadelerini yazılı ve görsel kayda geçirtti.

Ancak bu kayıtlar daha sonra Organize Şube Müdürlüğü arşivinde bulunamadı.

Bu durum, Taraf'ın elindeki yeni kaset dökümlerinin giriş yazısında bizzat Organize Şube tarafından "Tuncay Güney'e ait mülakat kaseti bulunamamış" ifadesiyle de teyit ediliyor. Aynı yazıda, "mülakat metninin" daha sonra Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğu'nda bulunarak, videoların DVD ortamına aktarıldığı ve yeniden çözümünün yapıldığı belirtiliyor. Kasetlerin ve ilk çözümün neden yedi yıldır kayıp olduğu ya da gizlendiği ise bilinmiyor.

ORDU İÇİNDE CUNTA  Tuncay Güney ifadesinde, Ergenekon suç örgütünün, "ordu içinde bir cunta" olarak kurulduğu, Özel Harp Dairesi'ne karşı pozisyon aldığı, daha önceki kod adının "Ergin" ya da "Ergün" olduğunu açıklıyor.

Ergenekon'un "Masonik" örgütlenme modelini örnek aldığı da Güney'in ifadeleri arasında.

DERİN DEVLET ADINA Güney ayrıca, Ergenekon içinde yer alanların "kendilerini devletin sahipleri olarak, demirbaş olarak gördüklerini" ve "devlet adına, devleti yıkmak isteyen herkesi" yok etmek istediklerini ifade ediyor.

Güney'in Ergenekon'un amacını, "Türkiye'yi tamamen derin devlet adı altında ele geçirmek" diye tanımladığı bölüm de metinde yer alıyor.

VELİ KÜÇÜK SÖZCÜ Güney, o dönem muvazzaf olan bazı generaller dahil birçok tanınan ismin Ergenekon'da önemli roller üstlendiğini anlatıyor.

Bu isimler arasında adı çok sık geçen ve halen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Tuğgeneral Veli Küçük için, "Ergenekon'un başı mı" diye sorulduğunda, Güney'in yanıtı "Yok sözcüsü bence" oluyor

NATOCULAR AYRI Güney'in bazı üst rütbeli subayların "Ergenekoncu" ve "Natocu" diye ikiye ayrıldığını ima eden sözleri de tutanaklarda var.

Güney, eski genelkurmay başkanlarından biri hakkındaki "Ergenekon üyesi mi" sorusunu "Yok değil, Natocu" diye yanıtlıyor.

12 KİŞİLİK ŞURA Güney'in ifadesine göre, Ergenekon üyeliği bir grup kararıyla gerçekleşiyor.

Bu konuda ayrıntıya girmeyen Güney, "Ergenekon üyesi olmanız için 12 kişilik şura olduğunu biliyorum" diyor.

LOBİCİLİK VE MAFYA İfade tutanaklarında, Ergenekon'un faaliyetleri de ayrıntılı biçimde gündeme geliyor. Akın Birdal suikastından Abdullah Öcalan'ın Şam'daki evinin bombalanması girişimine dek birçok eylemde, derin devletin oynadığı rol ifadelere yansımış.

"Mafyanın yeniden yapılandırılması, barışçı bir Mafya oluşturulması, Türkiye'nin yeniden yapılandırılması için lobi çalışması yürütülmesi" de Güney'in ifadesine göre, Ergenekon'un faaliyetleri arasında.

MALİ KAYNAK Güney ayrıca, lobi çalışmalarının maddi kaynağının Ergenekon'la bağlantılı işadamlarından ve bankacılardan sağlandığını ifade ediyor.



Bu haber 1,118 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs