En Sıcak Konular

Şamil Tayyar'a hapis istemi...

1 Temmuz 2008 15:46 tsi
Şamil Tayyar'a hapis istemi... Gazeteci-yazar Şamil Tayyar'ın 'Operasyon Ergenekon' adlı kitabına 1.5 yıldan 6 yıla kadar hapis istemi...

Gazeteci-Yazar Şamil Tayyar hakkında, ''Operasyon Ergenekon'' adlı kitabında ''soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği'' ve ''adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği iddiasıyla 1,5 ile 6 yıl arasında hapis talebiyle iddianame hazırlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ümraniye'de ele geçirilen bombalara ilişkin yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan ''Ergenekon Terör Örgütü'' ile ilgili soruşturmada gizlilik kararı alındığı ve yayın yapma yasağı verildiği, bunun da tüm basın organlarına tebliğ edildiği anlatıldı.

Bu sırada, Timaş Yayınları tarafından Mart 2008'de Şamil Tayyar'ın kaleme aldığı ''Operasyon Ergenekon'' adlı kitabın piyasaya sürüldüğü hatırlatılan iddianamede, kitapta gizlilik kararı alınmış soruşturma konusunda bazı bilgilere yer verildiğinin görülmesi üzerine resen soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, kitapta, üzerinde ''gizli'' kaydı bulunan ve ''Ümraniye Çöplüğü'' bölümü içerisinde yer alan yazı ve belge fotokopileri ile gizli belgelerin kamuoyuna duyurulduğu belirtilerek, diğer bölümlerde ise bazı şüphelilerin ifadeleri ve soruşturma içerdiğine yönelik bilgilerin yanı sıra kişi bağlantılarının anlatıldığı bildirildi.

Kitaba ilişkin soruşturma sürerken, ''Ergenekon Operasyonu'' kapsamında tutuklanan ve halen Kandıra 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan Veli Küçük, Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bulunan Muzaffer Tekin ve Oktay Yıldırım'ın da şikayette bulundukları ifade edilen iddianamede, bu evrakların da soruşturma dosyasına birleştirildiği anlatıldı.

Şamil Tayyar'ın savunmasında, kitabında herhangi bir suç unsuru bulunmadığını savunduğu belirtilen iddianamede, şüphelinin kitapta yer alan bilgi ve belgelerin ''Danıştay Davası'' dosyasından alındığını söylediği bildirildi.

İddianamede, Tayyar'ın, kitabın, ''Danıştay'', ''Sarıkız'', ''Hrant Dink'' gibi, kamuoyuna yansımış dava dosyalarına emniyet birimlerinin ilettiği bilgi ve belgelere dayanılarak oluşturulduğu, kitapta kişilerin değil, olayların hedef alındığını, gazetecilerin meslekleri gereği haber niteliği olan olayları halka duyurmak hak ve ödevleri olduğunu ve gazetecinin ağır biçimde eleştirme ile kınama hakkına sahip olduğunu, bu nedenle atılı suçların unsurları yönünden oluşmadığını ileri sürerek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini talep ettiği kaydedildi.

İLGİLİ TCK MADDELERİ

Tayyar'ın para cezası öngören 5187 sayılı Basın Yasası'nın 19. maddesi mevcut iken hakkında TCK'nın 285. maddesinin uygulanamayacağını savunduğu ifade edilen iddianamede, yasa koyucunun TCK'nın 285. maddesiyle süren bir soruşturmanın gizliliğini ihlali suç saydığı bildirildi.

Bunun bir nedenin de herkesçe soruşturma içeriğinin öğrenilmesi halinde bir kısım bilgilerin ve delillerin ortadan kaybolmasını önlemek olduğu vurgulanan iddianamede, TCK'nın 288. maddesinin, kesin bir yargı kararı verilmeden önce hakim, savcı, mahkeme ve bilirkişiler ile tanıkları etkilemek amacıyla sözlü ve yazılı beyanda bulunulmasını suç olarak kabul ettiğine yer verildi.

İddianamede, bu düzenlemeyle ''kamuoyunda kitle iletişim araçları ile yürütülen ve yargısız infaz olarak tanımlanan uygulamaların'' önüne geçilmek istendiğine işaret edilerek, şöyle denildi:

''Öte yandan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 11/1 maddesinde ve AİHS'nin 6/2 maddesinde bir suç ithamı altında bulunan kişinin suçluluğu ispatlanana kadar masum sayılacağı bir hak olarak öngörülmüş, buna paralel olan Anayasamızın 38. maddesinde de 'Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz' denilmiştir. Oysa kitapta bunun aksine kesinleşmiş mahkeme kararı olmaksızın şikayetçiler ile ilgili birçok görüşe yer verilmiş TCK 288. maddesi ihlal edilmiştir.''

İddianamede, Tayyar'ın ''soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek'' ve ''adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmek'' suçlarından TCK'nın 285 ile 288. maddesi uyarınca 1,5 ile 6 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanması istendi.

Şikayetçilerin ''iftira'' ve ''hakaret'' suçlarına ilişkin olarak da talepte bulundukları hatırlatılan iddianamede, bu suçlamalara ilişkin olarak Tayyar hakkında takipsizlik kararı verildiği bildirildi.

İddianemin mahkemece kabul edilmesi halinde Tayyar'ın önümüzdeki günlerde yargılanmasına başlanacak.

timetürk.com



Bu haber 1,101 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs