Enver İbrahim ile ilgili bilmedikleriniz | " /> Enver İbrahim ile ilgili bilmedikleriniz | "/>

En Sıcak Konular

Enver İbrahim ile ilgili bilmedikleriniz

1 Temmuz 2008 14:31 tsi
 Enver İbrahim ile ilgili bilmedikleriniz Malezya’nın muhalefet lideri Enver İbrahim elçiliğimize sığınarak Türkiye gündemine de girdi. İbrahim neden Türk elçiliğine sığındı? Neden korktu? Bu bir uluslar arası operasyon mu? İşte İbrahim’in önünü açan ilginç operasyonun Türkiye’d

Enver İbrahim Türkiye’de tanınan bir sima değil. Malezyalı muhalif lider 1998’e kadar Kuala Lumpur’un geleceği parlak yıldızıydı. Ta ki Başbakan Mahattir Muhammed’le arası açılıp, yine tecavüz suçlamasıyla siyasi kariyeri darbe yiyene kadar.

İlginçtir… İbrahim’in siyasi kariyeri gayrı ahlaki bir suçlamayla darbe yerken aynı zamanda uluslar arası arenada konumu güçlendi. 2004 yılında yolsuzluktan değil ancak eşcinsel ilişkiden aklanan İbrahim, belki dikkat çekmiyor ancak önemli uluslar arası kurumlarda görev alıyor. Örneğin halen Uluslararası Kriz Gurubu’nun yönetim kurulu üyesi. Aynı kurulda Zbigniew Brzeziski, Morton Abromowitz gibi önemli isimler yer alıyor. Kriz Gurubu’nun dünya genelinde saygınlığı biliniyor.

Rice’dan tam destek

İbrahim’in uluslar arası arenadaki saygınlığı budan ibaret değil. İbrahim ayrıca Dünya Bankası’na danışmanlık hizmeti yapıyor. Ancak bunların hiç birisi şimdi söyleyeceğimiz şey kadar önemli değil. 2006 yılında BM Genel Sekreterliği Asya kıtasına geçtiğinde şimdiki sekreter Ban Ki Moon’dan önce Enver İbrahim’e teklif götürüldü. Hatta aldığımız sağlam bilgilere göre kendisini bizzat destekleyen ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice. Ancak İbrahim Malezya politikasındaki planları nedeniyle bu teklifi kabul etmedi.

Malezyalı muhalifin uluslar arası saygınlığı bu yönde. Malezya’daki siyasi kariyerinde kesinti yaşandığında vaktinin çoğunu Amerika’daki üniversitelerde ders vererek geçiren İbrahim’in ABD’yle bu denli içli dışlı olmasını görüşüne başvurduğumuz uzmanlar şu sebebe bağlıyor: Malezya’da öylesine zor günler geçirdi ki baskı altındaki bir siyasetçinin kendisine başka bir şemsiye araması kaçınılmaz.

Bu bir operasyon mu?

Peki, uluslararası arenada önemli bir saygınlığa sahip Enver İbrahim’in Türk elçiliğine sığınmasının bu anlatılanlarla ilgisi ne? Bu bir operasyon mu? Operasyonsa operasyonun sahibi kim? Ve bu operasyon Malezya’nın iç siyasi dinamiklerinde nasıl bir sonuç doğuracak? Bu sonuçlar Uzak Asya’daki jeopolitik dengelere etkisi olacak mı?

Türk elçiliği mi çağırdı?

Önce uluslar arası basında sıkça telaffuz edilen bir iddiayı ortaya koyalım: Enver İbrahim’i Türk elçiliği çağırdı. Kendisi zaten basına yaptığı açıklamada sürekli olarak “getirildim” diyor. Eğer böyleyse İbrahim’in bir tehditten korunması istenmiş olabilir. Ya da Eylül ayındaki seçimler öncesinde tekrar tecavüzle suçlanan İbrahim’in siyasi kimliğini koruma altına almak için Türk elçiline sığınma yoluyla olay uluslar arası bir sorun haline getirilmiş olabilir. Böylece Malezya yönetiminin İbrahim’i çok kolay kontrol edemeyeceği mesajı verimlik istenmiş de olabilir.

İkinci bir ihtimal de yeniden tecavüz iddialarıyla Eylül’deki seçimlere de sokulmayacağını anlayan İbrahim’in olayı Türkiye aracılığıyla uluslar arası kamuoyuna taşıyarak dış dünyadan destek almak istemesi. Ancak her iki ihtimalde de şöyle bir gerçek ortaya çıkıyor: İbrahim’in Türk elçiliğine sığınması Malezya iç politikasında gündemi İbrahim’in tecavüz hikayesinden baskı gördüğü algısına çevirdi. Eylül seçimleri öncesinde kritik ve zamanında bir müdahale.

Turuncu gösteriler

Enver İbrahim seçimlere girecek. Ancak girmeden önce uluslar arası kamuoyunun dikkatini daha da çekmek için muhalif gösteriler düzenleyecek. Eylül ayında dünyanın gözleri Uzak Asya’da olacak. Çin yükselişinin ABD’yi tedirgin ettiği ve tek kutuplu dünyanın çok daha fazla kutup içinde çözüldüğü şu günlerde Uzak Asya’daki stratejik dengeler ve müttefik arayışları şüphesiz daha önemli hale geliyor. Enver İbrahim seçimleri kazandığında ABD’nin Uzak Asya’da daha net bir müttefik kazanmış olacağı söylenebilir.

www.iyibilgi.com Özel haber merkezi



Bu haber 1,416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs