En Sıcak Konular

Ergenekon ve UBS borsayı çökertti

1 Temmuz 2008 14:23 tsi
İçerde siyasi gerginlik ve Ergenekon soruşturması borsayı vurdu.

Merrill Lynch'in İsviçreli yatırım bankası UBS'i Avrupa'da en fazla tercih edilen hisseler listesinden çıkarması da global piyasaları bozunca, borsa yüzde 4.2 düştü. Endeks 33 bin 615 puandan kapanarak iki yıl geriye gitti.

Ergenekon soruşturması, iç siyasi gerginlikler ve Avrupa borsalarında başlayan satış dalgası, borsayı iki yıl geriye götürdü.

İlk seansa hafif bir satışla başlayan borsa, Ergenekon gözaltılarının yarattığı gerginlik ve Avrupa borsalarındaki düşüşleri de eklenince yeni dip seviyeleri denemeye başladı.

Kayıplarını önce yüzde 1, sonra yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkaran endeks, ilk seansın ortasında ilk kez 34 bin puanın altını gördü. Seans kapanışına doğru ise kayıplar yüzde 4.2'yi buldu ve kapanış 33 bin 615 puandan gerçekleşti.

Diğer yandan satış eğiliminin artmasının da etkisiyle kurda da yukarı yönlü hareket başladı.

Sabah saatlerinde 1.2230'lara kadar inen dolar/YTL kotasyonları, 1.23 düzeyinin üzerine çıktı. İlk seansta dolar 1.2380'e çıktı.ı

Euroda ise güne 1.9295 seviyelerinden başlayan bankalararası piyasa 1.9438'e kadar yükseldi.

Piyasaların düşüşe geçmesinde Avrupa borsalarındaki kayıplar da etkili oldu. Merrill Lynch'in İsviçreli yatırım bankası UBS'i birinci derecede tercih edilen hisse listesinden çıkarması nedeniyle başlayan satışlar, İMKB'deki satışlar üzerinde de rol oynadı.

Faiz piyasasında ise ihale sonrasında büyük bir hareketlilik yaşanmadı. Değişken faizli 3 ayda bir kupon ödemeli ihalede rekabetçi olmayan teklif satışı 3.6 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Gösterge kağıdın bileşik faizi ihale sonrasında açılış seviyesi olan yüzde 22.42 seviyesini aşıp rekor seviyenin hemen altında yüzde 22.52'ye çıktı. Yarın valörlü işlemlerde faiz yüzde 22.56 ile rekor düzeye tırmandı.

Öte yandan interbank piyasasında faizin yüzde 20'nin üzerine çıkmasının ardından dün Merkez Bankası'ndan yüzde 19.25 ile borçlanan bankalar, bugün de Merkez Bankası repo ihalesine yoğun ilgi gösterdi. 3.44 milyar YTL'lik teklife karşın piyasaya 1 milyar YTL veren Merkez Bankası teklifinde maksimum basit faiz yüzde 17,76 olarak gerçekleşti.

gazeteport.com



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,029 µs