'Bu sivil siyasetin cesaretidir' | " /> iyibilgi özel 'Bu sivil siyasetin cesaretidir' | "/> iyibilgi özel

En Sıcak Konular

'Bu sivil siyasetin cesaretidir'

1 Temmuz 2008 12:40 tsi
'Bu sivil siyasetin cesaretidir' Ergenekon operasyonlarına dair fikirlerine başvurduğumuz Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, darbe yapmanın artık Türkiye'de mümkün olmadığını ifade ederken, 'devlet aklı' ile sivil siyasete işaret etti... iyibilgi özel

Son operasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ergenekon darbecilik geleneğinin kökeni... Türkiye’de darbecilik hem teorik hem de fiili düzeyde mevcut. Günümüzün bu koşullarında Türkiye’de darbe yapmanın imkanı yok. ABD’nin destek vermediği hiçbir darbe olmamıştır.

AB’nin pozisyonu da çok önemlidir. AB anti-demokratik uygulamalara, darbelere karşı çıkmaktadır. Türkiye’nin dış ticaretinin %75’i AB ülkeleriyle. Bugün küresel dünyaya eklemlenmiş bir Türkiye var. Son yıllarda AB sürecinde kat edilen önemli bir yol var. Bun nedenle darbeyi düşleyenler var ama darbe yapmak kolay değil.

Darbe de bu süreci engellemeye yönelik zaten. Fakat daha önemlisi sivil siyaset daha cesur duruyor. Şapkasını alıp gitmiyor yani. Sivil toplum örgütlerinin tepkileri, Malatya’daki ve Taksim’deki yürüyüşler de çok önemli. Toplum sokağa çok dökülmüyor fazla ama sandıkta konuşuyor.

Bu son operasyonda göz altına alınanları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok ciddi isimler geçiyor fakat bu isimler uzun zamandan beri geçen isimler… Dikkat edilmesi gereken nokta, bu isimler emekli isimler. İçerde uzantıları yok demek zor…

Geçen Cuma günü Org. Başbuğ ile Başbakan Erdoğan’ın görüşmesine dikkat çekiliyor. Siz öyle bir ilişki kurabiliyor musunuz?

Türkiye’de devletin vizyoner anlamda derin politikası yok gibi görünse de bana var gibi görünüyor. “Devlet aklı” diye bir şey var ve sakin kafayla düşündüğünde meseleleri değerlendiriyor. Bundan önceki süreçte de Büyükanıt Paşa ile bir görüşme olmuştu.

Ordunun tepesi de Türkiye ve dünya gerçeğini görüyor ve buna göre bir hareket tarzı da geliştirmek zorundalar. Türkiye bölgesinde etkin bir ülke olduğundan, toplum da huzur istediğinden bu gerçekliğe aykırı davranılamaz. Dünya da Türkiye’nin kaotik bir yapıya dönüşmesini istemiyor.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs