En Sıcak Konular

Fransa'dan ilginç Türkiye çıkışı!

1 Temmuz 2008 09:59 tsi
Fransa'dan ilginç Türkiye çıkışı! Avrupa'da ilk kez bir Dışişleri Bakanı Türkiye'de ordunun demokrasi için önemli olduğunu söyledi.

Tüm Avrupa başkentleri ve kurumları, AK Parti'ye açılan kapatma davasıyla başlayan süreçte Türkiye'ye 'demokrasiden sapma' uyarısı yaparken, bugün Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı'nı devralan Fransa'dan şaşırtıcı bir açıklama geldi: Türk ordusu Türkiye'deki demokrasinin yerleşmesinde önemli bir rol oynadı. Bu süreçte bu unutulmamalı.

Fransa'nın dönem başkanlığı vesilesiyle Paris'te düzenlenen bir programda gazetecilerle buluşan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AK Parti'nin kapatılması halinde Fransa'nın tepkisinin ne olacağı yönündeki bir soruya, "Bu, Türkiye'nin iç sorunudur." şeklinde cevap vererek çözümün Avrupa'da olmadığını söyledi.

Kouchner, "Anayasa Mahkemesi, Erdoğan'ın AK Parti'sini anayasa dışı ilan ederse, bu bir iç sorun mudur? Evet, bu bir iç sorundur. Ama Avrupa'yı ilgilendiriyor. Bu, zor bir durum oluşturacak." dedi. Fransız bakan, aynı konuya ilişkin, toplantının ardından Zaman'a yaptığı açıklamada, "Samimiyetle, bu bir iç mesele. Bunu ne Avrupa'ya ne de Türkiye'nin AB'ye girme imkanına karşı bir durum olarak değerlendirmemek lazım." şeklinde konuştu. Şu aşamada beklemek ve sakin olmanın gerektiğini ifade eden Fransız bakan, "Erdoğan, zeki birisi. Bir çözüm bulacaktır." dedi. Fakat bu çözümün "kesinlikle Avrupalı olmayacağını" ifade eden Fransız bakan, "mesele bizde değil. Onlarla görüşmemiz lazım. Hükümet yasadışı olursa kurumsal problemler olacağını kabul ediyorum. Ne olacağını bilmiyorum." şeklinde konuştu. Kouchner, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili temaslara Slovenya dönem başkanlığı sırasında başladıklarını bildirdi.

Kouchner, dün sabah Fransız Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantıda Türkiye'de ordunun siyasetteki yeri konusunda Brüksel'den farklı düşündüğünü de açıkça ortaya koydu. "Türkiye'de ordu, demokrasi için çok önemli bir rol oynadı. Hükümetin işleyişinin, camiden ve dinden ayrılmasında büyük rol üstlendi." diyen Fransız bakan, Türkiye'deki gelişmeler değerlendirilirken ordunun bu 'demokrat rolünün' unutulmaması gerektiğini söyledi.

Kouchner'in bu açıklamaları, Fransa'nın Türkiye'deki siyasi kriz konusunda Avrupa Komisyonu ve geçtiğimiz hafta Türkiye'ye demokrasi uyarısında bulunan Avrupa Konseyi'nden farklı düşündüğünü gösteriyor. Avrupa Komisyonu Başkanı JM Barroso ve Genişleme Komiseri Olli Rehn, yaptıkları açıklamalarda Türkiye'deki gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek AK Parti'nin kapatılması halinde müzakere sürecinin askıya alınabileceği yönünde sinyaller vermişti. Türkiye'deki gelişmeleri "demokratik kurumların işleyişi" başlıklı "acil" oturumla gündemine alan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, geçtiğimiz hafta kabul ettiği bir raporla AK Parti'nin kapatılması halinde Türkiye'nin yeniden "denetleme mekanizmasına" alınabileceği uyarısında bulundu. Kouchner, bu kararı hatırlatmamız üzerine, "Biliyorum. Ama resmi kararı almadılar." dedi.

TÜRKİYE PARİS'E GELECEK

13 Temmuz'da Fransa'da yapılacak olan Akdeniz İçin Birlik projesinin ilk zirvesine 47 civarında devlet ve hükümet başkanının katılacağını belirten Kouchner, "Türkiye'nin de yer alacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. Türkiye, Paris'in ısrarlı bekleyişine rağmen zirveye katılıp katılmayacağı ya da katılma seviyesiyle ilgili bir cevap vermedi. Geçtiğimiz günlerde Paris'e gelen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin projenin tamamen dışında da kalabileceğini açıklamıştı. Öte yandan Kouchner "önümüzdeki haftalarda Türkiye ile iki ya da üç faslın müzakereye açılacağını" bildirdi.

zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs