En Sıcak Konular

Kapatma davası AB ümidini bitirir!

1 Temmuz 2008 09:51 tsi
Kapatma davası AB ümidini bitirir! İngiliz Times, AK Parti'nin kapatılmasının Türkiye'nin AB üyeliği ümitlerini 'sonsuza kadar' bitirebileceğini yazdı.

Dünkü başyazısında 'Türklerin mahkeme felaketi' başlığını atan gazete, "Türkiye'nin yargıçlarından, ülkenin iktidar partisini ve onun önde gelen politikacılarını yasaklamaları istendi.

Yargıçlar eğer demokrasiyi kurtarmak istiyorlarsa, bunu reddedecekler." dedi. AK Parti yönetimini, 'Türkiye'nin en popüler ve başarılı hükümetlerinden biri' olarak değerlendiren Times, kapatma davası için de "Bu kadar siyasi ve haksız dava az bulunur." yorumunu yaptı. Davanın kapatmayla sonuçlanmasının diğer Müslüman ülkelerdeki İslamî kökenli partileri de etkileyeceğini belirten gazete, söz konusu partilerin, 'laikler bizi asla kabul etmeyecek' endişesiyle demokratik süreçlerle bağlarını koparabileceğini kaydetti. Times'a göre dava sürecinde generaller etkili oldu; asker AK Parti'yi durdurmak için kamuoyunda yapılan açıklamalar sonuçsuz kalınca 'gizlilikle yürütülen son darbeye' destek verdi.

İngiliz Times, partinin kapatılması halinde AB ile müzakerelerin kesilmesinden ordunun memnuniyet duyacağını da kaydetti. Türkiye'de askerin gittikçe milliyetçileştiğini ve AB'ye şüpheyle yaklaştığını yazan Times, bunda AB'nin Kürtlerin durumuna ve 'vatansever olmadığı' düşünülen yazarlara ilişkin aldığı pozisyonun etkili olduğuna işaret etti. AB'nin davaya karşı güçlü bir duruş sergilediğini yazan Times, Türkiye'deki laik kanadın Batı'nın desteğini kaybederken, AK Parti'nin gerçekleştirdiği reformlar ve insan hakları meselesinde kaydettiği ilerleme ile dış dünyayı etkilediğini belirtti. İngiliz gazetesi, AK Parti'nin kapatılması ve siyasi liderlerine yasak gelmesinin Batı'nın stratejik açıdan en enerjik müttefiklerinden biri olan Türkiye'yi kutuplara ayrılmış, kan davası güden hırçın bir topluma çevireceğini de ileri sürdü.

zaman



Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,204 µs