En Sıcak Konular

İlaçta kriz bağıra bağıra geldi

30 Haziran 2008 15:56 tsi
Türk Eczacılar Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasındaki onbinlerce sigortalıyı ilaçsız bırakacak kriz göz göre göre geldi.

Türkiye Eczacılar Biriği ile SGK arasındaki anlaşma krizi bakanlar Kurulu’na taşındı.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, TEB’in ilaç fiyatları üzerindeki ‘kamu iskontosu’ kalksın isteğini Bakanlar Kuruluna götürdü.

Kamu iskontosu SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alımını sağlayacak düzenlemelerin hazırlandığı dönemde ortaya çıktı. Devletin ilaca ödeyeceği bedeli azaltmaya yönelik yapılan anlaşma birçok sorunu beraberinde getirdi.

14.12.2004 yılında şimdi AKP’den milletvekili olan dönemin TEB Başkanı Mehmet Domaç, Maliye ve Çalışma bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile firmaların %4, %7, %11 oranlarında ilaçlarda indirim yapmalarına karar verildi.

İlaç üreticilerinin yasal taahhüdü olmaması karşı yürürlüğü giren anlaşmaya firmaların bazıları uymadı. İlaç Fiyatlarını belirleyen Sağlık Bakanlığı’nın anlaşmada yer almaması da eleştiriler arasında yer alıyor.

Firmalar indirim yapmadıkları zaman SGK’ın provizyon sisteminde ilaç indirimli göründüğü için eczacılar zarara uğruyor. TEB sadece bu zarardan dolayı olaya itiraz etmiyor. Firmalar indirimlerini depolara verdiği fiyat üzerinden yapıyor. SGK ise indirimi ilacın perakende satış fiyatı(PSF) üzerinden gerçekleştiriyor. Bu da eczacının zarar etmesine sebep oluyor.

Kamu iskontosundan ilacını parayla eczaneden alan vatandaş yararlanamıyor. Bu da vatandaşlar arasında ayırıma neden oluyor.

TEB ile SGK’nın, kamu iskontosunun ilacın perakende satış fiyatı üzerinden yapılması konusunda anlaştığı yönündeki haberlere eczacılar itiraz ediyor. İndirimi yapıp yapmama kararının firmaların elinde olduğunu belirten eczacılar iskontonun kalkmasını fiyatların iskonto oranında indirilmesini istiyor.

İskontonun ilacın PSF’si üzerinden yapılmamasının ileride doğabilecek sıkıntıları önleyemeyeceğini vurgulayan eczacılar, şu anda %4 indirimi olan bir çok ilacın ruhsat tarihi 6 yılı doldurduğunda indirimin SGK tarafından hemen %11 çıkarılacağını firmaların yine bu duruma kayıtsız kalacağını savunuyorlar.

İLAÇTA FİYAT OYUNU

Bilal Şahan/Ekonews.com

Güven sarsan hareket bunlar
Çocuk yetiştirmek zor iş… Evladınızı yetiştirirken örnek olmanız gerekiyor. Verdiğiniz sözleri tutmuyorsanız o da tutmuyor. En kötüsü size olan güveni zaman içerisinde kırılıp gidiyor. İnanılmayan, güvenilmeyen, sözü dinlenilmeyen bir ana-baba haline geliyorsunuz.

‘Devlet Ana’ da itibarını bu sebeplerden dolayı kaybediyor.Son birkaç gündür gündeme oturan Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Eczacılar Birliği arasındaki gerginliğin temelinde de karşılıklı güvensizlik var.

Eczacılar, kurumlara olan güvenlerini yitirmiş durumda. Nasıl yitirmesinler ki. İlaç firmaları, kendi istekleri ile  fiyatlarını düşürdüğünde iki yol izlemesi gerekiyor. Ya indirimli fiyatın uygulanması için geçiş süresi olan 45 günü bekleyecek ya da eczacının zararını karşılamayı taahhüt ederek hemen uygulanmasını sağlayacak. Firmalar ikinci yolu tercih ediyor ancak zararı karşılamayarak.

Şimdi, eczacının hakkının korunması için koyulan kural,kanun her ne ise uygulanmıyorsa ne yapılır? Bir eczacı dostumuz, abimiz aklınıza geleni yapmış Sağlık Bakanlığı’na sormuş “Kuralı siz koydunuz uymayan firmaya ne yaptırımınız var?”  Gelen cevap tam anlamıyla devlete olan güveni sarsmaya yönelik. Birlikte okuyalım: …Yukarıda bahsedilen Bakanlar Kurulu Kararı ve Tebliğ hükümlerinde, ilaç fiyatlarında yapılacak değişikliklerin 45 gün sonra uygulamaya gireceği, referans değişikliği veya firmaların kendi istekleri ile yapacakları fiyat düşüşlerinde ise "eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edilmesi koşulu ile" bu süre beklenilmeksizin yeni fiyatların geçerli olacağı hükme bağlanmıştır. Mezkur Tebliğ hükümleri gereğince, söz konusu Firmanın eczane stok zararlarını karşılama taahhüdünde bulunduğu ancak Firmanın taahhüdünü yerine getirmediği ifade edilmekte ise de Bakanlığımızca yürürlüğe konulmuş olan düzenleyici işlemlerde konuyla ilgili usul ve esaslar açıkça belirlenmiştir. Bu hususta firma bazında ayrıca bir yaptırım uygulanması mümkün olamayacağından,  konuyla ilgili olarak adı geçen firma hakkında zararın tazmini yoluna gidilebileceği hususunda bilginizi rica ederim.

Bakanlık kural koyuyor, yaptırımı yok. Uygulamayana da ceza yok. Kısaca eczacıya “Hakkını adliye de ara” diyor.
 
Sağlık Bakanlığı “sağlık ocakları bedava” diyor, devletin diğer bakanlığı değeri ‘0’ olan muayene ücretine ‘katkı payı’ alıyor. Vatandaş isyan ediyor  tabii…

Haber sitelerinin birin de okumuştum. SGK’nın provizyon sistemindeki  hatalardan dolayı kimi zaman devletin kimi zaman da eczacının zarar ettiğini.
Bakan Çelik, SGK-TEB görüşmelerin koptuğu dönemde ‘eksiklikler giderilecek’ açıklaması yapıyor. Bakalım bürokratlar yapacak mı?

Bir de eczacıların SGK’dan alacakları vardı. Emeklilerden kesilen katılım paylarını ödemek için SGK’nın spor kulübüne TEB’in bağış yapması isteniyordu. Haberlere göre ‘bağış!’ yapılmadığı için ödemeler uzun süre yapılmamıştı.

Gel de güven…Bence devletin itibarını sarsıcı uygulamalara da ceza gelsin. Vatandaş ‘askerlikten soğuyor’ da  ‘devletten soğumuyor mu?

Bakın bakalım bürokratik oligarşi şikayeti kalıyor mu?

Aktifhaber



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,032 µs