En Sıcak Konular

MHP'den arak projesinde usulsüzlük iddiası

30 Haziran 2008 15:09 tsi
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere açılan "ATAK" helikopter ihalesinde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını iddia etti.

-Şandır, ATAK projesinin, mülkiyetinin İtalyanlarda, ihracatının ise ABD'nin müsaadesine tabi olduğunu belirterek, "Bedeli Türk halkının cebinden çıkacak bu helikopterler toplamadır" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ArGe'si Türkiye tarafından karşılanan Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesinin, mülkiyetinin İtalyanlarda, ihracatının ise ABD'nin müsaadesine tabi olduğunu belirterek, "Bedeli Türk halkının cebinden çıkacak bu helikopterler toplamadır" dedi.

MHP'li Şandır, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan ve İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi ile Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, ATAK projesi ile ilgili olarak daha önce Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e defalarca soru önergesi vermelerine karşılık net bir cevap alamadıklarını söyledi. Proje için Hazine'den 24 Haziran'da 1 milyar dolar ödeme yapıldığını ve bu ödemenin Savunma Sanayi Projesi'nde yapılan en yüksek ödeme olduğunu ifade eden Şandır, şöyle konuştu:

"Bu konuda bir yolsuzluk yapılmaktadır, bir usulsüzlük yapılmaktadır. Başlangıcı 3.4 milyar dolar olan bir projede sorular vardır, verilemeyen cevaplar vardır. Alınan helikopter bir toplama helikopterdir. Bu helikopterin ArGe'si Türkiye tarafından karşılanacak, mülkiyeti İtalyanlara ait, ihracatı ABD müsaadesine tabi, bedeli ise Türk halkının cebinden çıkacak bir toplama helikopterdir.''

Ülkelerin milli savunmalarının ve güvenliklerinin, bu kadar belirsizliğe mahkum edilemeyeceğini ifade eden Şandır, şöyle devam etti:

"MHP olarak AKP Hükümeti'nden ve Sayın Başbakandan bu sorularımıza toplumun önünde cevap verilmesini istiyoruz. Bu helikopterin terörle mücadele ne yapacağı ve hangi kabiliyetlere sahip olduğu denenmiş değil ve en az 60 ay sonra ilk helikopter verilecek. Terörle mücadelede, özellikle sınır ötesi operasyonlarda kullanılması gereken taarruz helikopterlerinin bu belirsizlik içine itilmesini hiç bir şekilde iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmüyoruz. AKP Hükümeti acaba neyin karşılığında İtalya Başbakanı Berlusconi'ye rüşvet vermektedir? TSK için terörle mücadelede çok önemli olan bir araç olan taarruz helikopterlerini, hangi bedel ve taahhütlerin karşılığında İtalyanlara ve Berlusconi'ye emanet ediyoruz. Bu soruların cevabını Başbakan ve AKP hükümeti Türk halkına vermek zorundadır. Bu konunun peşini bırakmayacağız. Bu konuda yolsuzluk ithamları ve iddiaları da vardır."

 

-"HİÇBİR İHALEDE BU KADAR MEBLAĞ ÖDENMEMİŞTİR"-

 

MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan da ihalenin İtalyanlara verilmesinin en önemli nedenlerinden birinin üretim lisansı ve üçüncü ülkelere ihracatı hakkının alınması olduğunu belirtti. Ancak bu helikopterde kullanılacak olan çok namlulu makineli topun (multi-barrel) Amerikan menşeli olduğunu ve gerekli ihracat lisansının alınamadığını ifade eden Atılgan şunları söyledi:

"Türkiye için konu halledilse bile üçüncü ülkelere satışla ilgili helikopter üzerindeki bazı cihazların üreticisi olan ülkelerin ki bunların birçoğunun üreticisi ABD'dir, bu konuda izin alınması gerekecektir. Bu durum ise, ihalenin İtalyanlara verilmesindeki en önemli etkenlerden birisi olan üçüncü ülkelere ihracat şartını ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca İtalyan firmasının üretim ve ihracat lisansı şartı üretim için teknik yardım şekline dönüştürülmüştür. Bu iki teknik söylem aynı şey değildir. Birbirinden son derece farklı şeylerdir. Bu konunun da mutlaka açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Dahası ilk helikopterin teslim alınacağı 2013-14 yıllarından evvel ihale bedelinin yüzde 50 civarındaki bedeli ödenmektedir. Bu bir ArGe projesi değildir ve hiçbir ihalede en başından bu kadar meblağ ödenmemiştir. Bununla beraber TAİ, Aselsan ve Roketsan gibi bizim firmalarımızın alacağı paylar ile İtalyanların alacağı payların ödemesinin hangi para cinsinden olacağı açıklığa kavuşmamış bir konu olduğu iddiaları vardır." 

haberx
 



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,463 µs